Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
excalibur Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Oct 24, 2011 4:26 pm Temat postu: [ROZWIÄ„ZANY] Zmiana Å›cieżki dla obrazów jednostek PC - |
|
|
Mam kłopot z wykonaniem obrazów dysków jednostek przy pomocy IPAT - na dysku O: jest zbyt mało miejsca.
Wystarczyło na 6 jednostek, każda po ok 13,5 GB (systemy Vista).
Jak zmienić ścieżkę docelowa dla wykonywanych obrazów np dla dysku zewnętrznego łączonego przez USB lub innego podłączonego do płyty głównej ?
Dodatkowy problem: usunąłem obrazy z dysku "O:\folder_z_obrazami" i zgrałem je na inny dysk.
IPAT nadal je widzi (nawet po restarcie serwera) mimo, że fizycznie ich tam nie ma ) - czy to jest normalne ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Mon Oct 24, 2011 6:34 pm Temat postu: odp |
|
|
Zacznę od końca.
Tak to jest sytuacja normalna, że po usunięciu obrazów nadal są widoczne pod wskazaną ścieżką.
Miejsce przechowywania obrazów ustala się w procesie instalacji IPAT serwera. Domyślnie w naszych pracowniach była to ścieżka
Tę ścieżkę można zmienić wybierając inny dysk o formacie NTFS odpowiednio pojemny. Wykonujemy to w konsoli serwera w zakładce:
Cytat: | Klient-Konfiguracja serwera-Katalog główny serwera plików (ścieżka\): |
Aby obrazy były czynne pod nową ścieżką należy ponownie uruchomić usługę:
Cytat: | Intel® PAT Provisioning Service
Start - Panel sterowania - Narzędzia administracyjne - Usługi |
Częstą praktyką adminów działających z IPAT jest zapisywanie obrazów na dyskach zewnętrznych (NTFS) i płytach DVD. Na czas instalacji klientów zostają przekopiowane do O:\IPAT_Images |
|
Powrót do góry |
|
 |
excalibur Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Oct 24, 2011 7:32 pm Temat postu: IPAT- Å›cieżka obrazów |
|
|
Dziękuję za błyskawiczną reakcję
Jeżeli dobrze zrozumiałem to najprościej jest przerzucić istniejące obrazy na inny dysk a na uzyskanym miejscu utworzyć IPAT-em pozostałe lustra.
W razie problemów przekopiować z nośnika zewnętrznego odpowiednie pliki i zainstalować na na daną jednostkę. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|