Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

[ROZWIĄZANY] SBS 2003 w wersji angielskiej.

Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
thomas.night
Użytkownik Forum

PostWysłany: Sat Oct 15, 2011 1:52 pm    Temat postu: [ROZWIÄ„ZANY] SBS 2003 w wersji angielskiej. Odpowiedz z cytatem

Czytając artykuł: http://www.networld.pl/news/368872/Jak.zabezpieczyc.Windows.2008.html natknąłem się (w sumie po raz kolejny) na pewne mądre zdanie
Cytat:
Dobrą praktyką jest korzystanie z wersji angielskiej (na niej też bazujemy w niniejszym tekście), gdyż aktualizacje dla innych wersji językowych pojawiają się zwykle nieco później.

W sumie dostęp do waniliowych dysków angielskiej kolekcji nie stanowi problemu, a dowodem legalności nadal jest COA, ale...
- nie wszyscy moi współpracownicy znają angielski
- robienie komuś 'pod górkę' nie leży w mojej naturze Very Happy

I tutaj pytanie do Was: skąd można zdobyć pakiet MUI do SBSa i jak z legalnością tego rozwiązania?
Mam pod ręką pakiet MUI w którego to readme widzę takie coś:
Cytat:
Microsoft Windows Multilingual User Interface Pack
for
Microsoft(R) Windows(R) Server 2003, Standard Edition
Microsoft(R) Windows(R) Server 2003, Enterprise Edition
Microsoft(R) Windows(R) Server 2003, Datacenter Edition
Microsoft(R) Windows(R) Server 2003, Web Edition

... a SBSa tu nie ma. Czy ktokolwiek próbował już sztuki z instalacją takiego wynalazku?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Maciek
Administrator

PostWysłany: Sat Oct 15, 2011 3:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bez przesady z tym newralgicznym znaczeniem poprawek w wersji angielskiej. To trochę tak, jak byś przygotowywał samochód do bicia rekordu prędkości, a ktoś ci wmawiał, ze wypolerowanie lakieru jest ważniejsze niż silnik.
Angielski oczywiście jest nie do zastąpienia, bo często systemy odzywają się komunikatami angielskimi, nawet w polskiej (innej) wersji językowej.
Osobną kwestią jest to, że typowy SBS szkolny jest taką specyficzną wersją i nie bardzo daje się porównywać do standardowego sbsa. Jeśli byś chciał wykorzystać instalację oryginalną z płyt Microsoftu, to na pewno nie będzie to coś czego można się spodziewać. Zatem możesz spokojnie wykorzystać instalkę W2K3 Server i skonfigurować sobie w nim wszystko od zera (łącznie z dodaniem grup i userów oraz stworzeniem GPO) i możesz to mieć po angielsku, a potem dodać MUI.

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
thomas.night
Użytkownik Forum

PostWysłany: Sat Oct 15, 2011 3:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Zatem możesz spokojnie wykorzystać instalkę W2K3 Server i skonfigurować sobie w nim wszystko od zera (łącznie z dodaniem grup i userów oraz stworzeniem GPO) i możesz to mieć po angielsku, a potem dodać MUI.

Trafiłeś w samo sedno sprawy. Masz na myśli W2K3 Std (bez SBSa) zainstalowanego na kluczu z COA SBSa?
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Sat Oct 15, 2011 7:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak. Taką instalację od zera i własne zasady grup i użytkowników opisywał kiedyś Mirek.
Ja tego nie robiłem, bo mi się nie chciało. Moje SBSy działają bez zarzutu, więc nie miałem pokusy. A poza tym jestem skłonny je wyrzucać na rzecz Linuksa. Wink

Powrót do góry
thomas.night
Użytkownik Forum

PostWysłany: Sat Oct 15, 2011 8:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

... gdy tylko Samba4 będzie się nadawała produkcyjnie to koniecznie Wink, jak dla mnie póki co SBS w VM, a Linux na hoście.
A wracając do tematu, odnoście SBS -> Std pozostaje kwestia legalności.
Small Business Server ma więcej ograniczeń niż Standard. Czy oby na pewno 'licencyjne' wszystko będzie ok?
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Sat Oct 15, 2011 8:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tego nie wiem.

Powrót do góry
Roman Mor
Moderator

PostWysłany: Mon Oct 17, 2011 11:35 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

thomas.night napisał:
A wracając do tematu, odnoście SBS -> Std pozostaje kwestia legalności.
Small Business Server ma więcej ograniczeń niż Standard. Czy oby na pewno 'licencyjne' wszystko będzie ok?
Raczej nie. Licencje na SBS i na Windows 2003 Server są różne. Ale instalacja z oryginalnych płyt MS to jest instalacja SBS, a nie czystego Windows servera i jest w pełni legalna.
thomas.night
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Oct 17, 2011 8:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki bardzo za uwagę, temat w pełni rozjaśniony.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: