Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
thomas.night Użytkownik Forum
|
Wysłany: Sat Oct 15, 2011 1:52 pm Temat postu: [ROZWIÄ„ZANY] SBS 2003 w wersji angielskiej. |
|
|
Czytając artykuł: http://www.networld.pl/news/368872/Jak.zabezpieczyc.Windows.2008.html natknąłem się (w sumie po raz kolejny) na pewne mądre zdanie
Cytat: | Dobrą praktyką jest korzystanie z wersji angielskiej (na niej też bazujemy w niniejszym tekście), gdyż aktualizacje dla innych wersji językowych pojawiają się zwykle nieco później. |
W sumie dostęp do waniliowych dysków angielskiej kolekcji nie stanowi problemu, a dowodem legalności nadal jest COA, ale...
- nie wszyscy moi współpracownicy znają angielski
- robienie komuś 'pod górkę' nie leży w mojej naturze
I tutaj pytanie do Was: skąd można zdobyć pakiet MUI do SBSa i jak z legalnością tego rozwiązania?
Mam pod ręką pakiet MUI w którego to readme widzę takie coś:
Cytat: | Microsoft Windows Multilingual User Interface Pack
for
Microsoft(R) Windows(R) Server 2003, Standard Edition
Microsoft(R) Windows(R) Server 2003, Enterprise Edition
Microsoft(R) Windows(R) Server 2003, Datacenter Edition
Microsoft(R) Windows(R) Server 2003, Web Edition |
... a SBSa tu nie ma. Czy ktokolwiek próbował już sztuki z instalacją takiego wynalazku? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Sat Oct 15, 2011 3:32 pm Temat postu: |
|
|
Bez przesady z tym newralgicznym znaczeniem poprawek w wersji angielskiej. To trochę tak, jak byś przygotowywał samochód do bicia rekordu prędkości, a ktoś ci wmawiał, ze wypolerowanie lakieru jest ważniejsze niż silnik.
Angielski oczywiście jest nie do zastąpienia, bo często systemy odzywają się komunikatami angielskimi, nawet w polskiej (innej) wersji językowej.
Osobną kwestią jest to, że typowy SBS szkolny jest taką specyficzną wersją i nie bardzo daje się porównywać do standardowego sbsa. Jeśli byś chciał wykorzystać instalację oryginalną z płyt Microsoftu, to na pewno nie będzie to coś czego można się spodziewać. Zatem możesz spokojnie wykorzystać instalkę W2K3 Server i skonfigurować sobie w nim wszystko od zera (łącznie z dodaniem grup i userów oraz stworzeniem GPO) i możesz to mieć po angielsku, a potem dodać MUI. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Sat Oct 15, 2011 3:40 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | Zatem możesz spokojnie wykorzystać instalkę W2K3 Server i skonfigurować sobie w nim wszystko od zera (łącznie z dodaniem grup i userów oraz stworzeniem GPO) i możesz to mieć po angielsku, a potem dodać MUI. |
Trafiłeś w samo sedno sprawy. Masz na myśli W2K3 Std (bez SBSa) zainstalowanego na kluczu z COA SBSa? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Sat Oct 15, 2011 7:37 pm Temat postu: |
|
|
Tak. Taką instalację od zera i własne zasady grup i użytkowników opisywał kiedyś Mirek.
Ja tego nie robiłem, bo mi się nie chciało. Moje SBSy działają bez zarzutu, więc nie miałem pokusy. A poza tym jestem skłonny je wyrzucać na rzecz Linuksa.  _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Sat Oct 15, 2011 8:15 pm Temat postu: |
|
|
... gdy tylko Samba4 będzie się nadawała produkcyjnie to koniecznie , jak dla mnie póki co SBS w VM, a Linux na hoście.
A wracając do tematu, odnoście SBS -> Std pozostaje kwestia legalności.
Small Business Server ma więcej ograniczeń niż Standard. Czy oby na pewno 'licencyjne' wszystko będzie ok? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Mon Oct 17, 2011 11:35 am Temat postu: |
|
|
thomas.night napisał: | A wracajÄ…c do tematu, odnoÅ›cie SBS -> Std pozostaje kwestia legalnoÅ›ci.
Small Business Server ma więcej ograniczeń niż Standard. Czy oby na pewno 'licencyjne' wszystko będzie ok? | Raczej nie. Licencje na SBS i na Windows 2003 Server są różne. Ale instalacja z oryginalnych płyt MS to jest instalacja SBS, a nie czystego Windows servera i jest w pełni legalna. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Mon Oct 17, 2011 8:26 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki bardzo za uwagę, temat w pełni rozjaśniony. |
|
Powrót do góry |