Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
compute Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Apr 18, 2011 1:48 pm Temat postu: Probelm ze starem serwera |
|
|
Witam
Mam taki problem. Podczas startu serwera - zaraz po sprawdzeniu dysków pojawia sie komunikat "Device 0 on adapter 0 is predicting a future failure. The sense qualifer is 02h. Press any kasy.". Po wciśnięciu klawisza przechodzi dalej.
Do tego na serwerze miga się pomarańczowa dioda. W związku z tym mam pytanie co dalej zrobić, aby to działo - przez ten błąd nie można zainstalować SBS. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Mon Apr 18, 2011 1:57 pm Temat postu: |
|
|
Jakieś urządzenie przewiduje awarię w niedalekiej przyszłości.
Niestety z komunikatu nie wynika jakie, chyba trzeba byłoby wiedzieć co to dokładnie za sprzęt i jakie ma komponenty, a potem szukać w googlach czegoś powiązanego z tym konkretnym sprzętem.
Jeśłi to szkoła średnia i jakaś typowo serwerowa maszyna to stawiam na uszkodzenie jednego z dysków w raidzie. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Mon Apr 18, 2011 6:26 pm Temat postu: Re: Probelm ze starem serwera |
|
|
compute napisał: | Podczas startu serwera - zaraz po sprawdzeniu dysków pojawia sie komunikat "Device 0 on adapter 0 is predicting a future failure. The sense qualifer is 02h. Press any kasy.". Po wciÅ›niÄ™ciu klawisza przechodzi dalej.
Do tego na serwerze miga się pomarańczowa dioda. W związku z tym mam pytanie co dalej zrobić, aby to działo - przez ten błąd nie można zainstalować SBS. | Z komunikatem - jak pisze Maciek.
Nie piszesz co to za maszyna. U mnie (DELL PowerEdge 1800) pomarańczowa dioda świeci się gdy niedomknięta jest pokrywa czołowa lub podłączony do sieci jest jeden zasilacz (są dwa). _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |
compute Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Apr 19, 2011 5:11 pm Temat postu: Re |
|
|
Wypiąłem Dysk i problem zniknął |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
compute Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Apr 19, 2011 5:26 pm Temat postu: |
|
|
Tak. Problem polega na tym, że tam jest dysk SCSI - dyski te są bardzo drogie. Dyrektor wątpię, aby mi pozwolił na zakup tej części. Myślałem nad jakimiś kontrolerami i podłączyć dysk zwykły SATA. Zawsze będzie to chyba tańsze rozwiązanie niż dysk SCSI. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Tue Apr 19, 2011 5:51 pm Temat postu: |
|
|
Jeśli te dyski nie służyły do stworzenia macierzy RAID, to oczywiście nie ma sensu kupować takiego samego dysku.
O dysku sata warto pomyśleć na wypadek awarii drugiego i wtedy system zainstalować już na sata. _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Tue Apr 19, 2011 5:56 pm Temat postu: |
|
|
compute napisał: | Tak. Problem polega na tym, że tam jest dysk SCSI - dyski te sÄ… bardzo drogie. Dyrektor wÄ…tpiÄ™, aby mi pozwoliÅ‚ na zakup tej części. MyÅ›laÅ‚em nad jakimiÅ› kontrolerami i podłączyć dysk zwykÅ‚y SATA. Zawsze bÄ™dzie to chyba taÅ„sze rozwiÄ…zanie niż dysk SCSI. | Nie podaÅ‚eÅ› co to za maszyna, ale chyba markowy serwer skoro dyski SCSI. W moim serwerze byÅ‚y 2 po 70 GB. Jako, że to trochÄ™ za maÅ‚o (zwÅ‚aszcza dla R2) zakupilismy ponad 2 lata temu 2x500 GB SATA. KosztowaÅ‚y nieco ponad 300 zÅ‚ za sztuke podczas gdy porównywalny SCSI ponad 1000 zÅ‚. Nie jest to jednak komfortowe rozwiÄ…zanie dla administratora. Z dwóch powodów:
1. trzeba się sporo nagimnastykować by zamontować dysk SCSI, porty na płycie są, ale miejsca na montaż nie przewidziano ("skazi" po prostu się wsuwa po wyjęciu płyty czołowej)
2. popularne dyski SATA nie mają "serwerowej" trwałości, jeden zastrajkował kilka miesięcy temu, drugi zaczyna szwankować i tylko patrzeć jak odmówi posłuszeństwa; co z tego, że to na gwarancji, szkoła finansowo nie odczuje, ale administrator musi się gimnastykowac nad przywracaniem systemu (oczywiście, kopie dysku mam na starym SCSI). _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |
compute Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Apr 19, 2011 6:03 pm Temat postu: |
|
|
Serwer Dell markowy (2 x 70 GB), ale na ten moment nie znam modelu teraz. Czyli z Waszych wypowiedzi wynika, że lepiej kupić jakiś dysk SCSI. Czy możecie mi coś doradzić jaki? Nie wiem co było na tym dysku |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Tue Apr 19, 2011 6:38 pm Temat postu: |
|
|
Z tymi dyskami bywa różnie. Faktycznie zwykle dyski scsi mają większą trwałość. Ale... Z moich doświadczeń wynika, ze podstawowym czynnikiem niszczącym dysk jest wyłączanie i włączanie systemu. Zwykle dlatego w domowych komputerach dyski wytrzymują krócej. Z drugiej strony mówi się, że scsi są trwalsze, a ja już kolejny raz w ciągu dwóch miesięcy słyszę o tym że w niespełna 5-letniej maszynie szlag trafił dysk. A o awariach sata nawet tych sprzed 5 lat nie słyszę. _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Tue Apr 19, 2011 8:54 pm Temat postu: |
|
|
Maciek napisał: | Z tymi dyskami bywa różnie. Faktycznie zwykle dyski scsi majÄ… wiÄ™kszÄ… trwaÅ‚ość. Ale... Z moich doÅ›wiadczeÅ„ wynika, ze podstawowym czynnikiem niszczÄ…cym dysk jest wyłączanie i włączanie systemu. Zwykle dlatego w domowych komputerach dyski wytrzymujÄ… krócej. Z drugiej strony mówi siÄ™, że scsi sÄ… trwalsze, a ja już kolejny raz w ciÄ…gu dwóch miesiÄ™cy sÅ‚yszÄ™ o tym że w niespeÅ‚na 5-letniej maszynie szlag trafiÅ‚ dysk. A o awariach sata nawet tych sprzed 5 lat nie sÅ‚yszÄ™. | Trudno generalizaować na podstawie znikomej próby czy sÅ‚yszenia. W moim serwerze dysk SCSI pracuje już szósty rok (najpierw jako systemowy, od 2,5 roku jako miejsce skÅ‚adowania kopii zapasowej). Serwer pracuje na okrÄ…gÅ‚o. WiÄ™c u mnie jest tak, że 2 6-cioletnie dyski SCSI sÄ… sprawne, jeden dwulatek SCSI padÅ‚, drugi wykazuje od ki8lku tygodni obeność błędnych sektorów. W stacjach roboczych czÄ™sto włą- i wyłączanych (19 sztuk) bez awarii dysku SATA. Mam jeszcze sprawne dyski ATA (40 GB) z poprzedniej pracowni (2000 r.). Ze sÅ‚yszenia moge powiedzieć, że obecne dyski sÄ… znacznie mniej trwaÅ‚e niz te sprzed kilkunastu lat. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Tue Apr 19, 2011 9:04 pm Temat postu: |
|
|
compute napisał: | Serwer Dell markowy (2 x 70 GB), ale na ten moment nie znam modelu teraz. Czyli z Waszych wypowiedzi wynika, że lepiej kupić jakiÅ› dysk SCSI. Czy możecie mi coÅ› doradzić jaki? Nie wiem co byÅ‚o na tym dysku | Pewnie masz serwer taki jak ja - edycja jesieÅ„ 2005 dla szkół ponadgimnazjalnych. Jak pisaÅ‚em wczeÅ›niej - nie przewidziano miejsca na zamontowanie dysku SCSI. Ja przeciÄ…gnÄ…Å‚em kabelki sygnaÅ‚owe i zasilajÄ…ce do skrzynki, w którÄ… siÄ™ wsuwa dyski SCSI i użyÅ‚em "sanek" ze starego komputera. CiÄ™zko siÄ™ wpina dysk bo kabelki sÄ… krótkie i trzeba to robic po omacku. Ale dziaÅ‚a. Gdybym siÄ™ uparÅ‚, to dostaÅ‚bym kasÄ™ na jeden dysk SCSI, ale użnaÅ‚em że lepiej mieć dwa za mniejsze pieniÄ…dze. Ciekawe ile dajÄ… gwarancji na SCSI (na SATA 3 lata)? _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |
compute Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Apr 19, 2011 9:58 pm Temat postu: |
|
|
To mamy takie samo, ale te dyski są w szufladach oba. Można sobie spokojnie je wysunąć i wsunąć, bez zabawy z kablami. Na Allegro pojawiają się dyski z 3 - 12 m-c gwarancją firmy sprzedającej (c. około 150 zł.), natomiast jeśli byś kupił w sklepie to po 1 tylko na zamówienie a po 2 koszt ok. 600 zł. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Wed Apr 20, 2011 9:15 am Temat postu: |
|
|
compute napisał: | To mamy takie samo, ale te dyski sÄ… w szufladach oba. Można sobie spokojnie je wysunąć i wsunąć, bez zabawy z kablami. | Piszesz o dyskach SCSI, dla nich sÄ… przystosowane szuflady (chybe ze 6), zaÅ› na dyski zakÅ‚adane sa specjalne złącza, które pasuja do złącz w szufladach. Do dysków SATA te złącza nie pasujÄ… i trzeba ciÄ…gnąć kable od pÅ‚yty gÅ‚. i zasilacza. Cytat: | Na Allegro pojawiajÄ… siÄ™ dyski z 3 - 12 m-c gwarancjÄ… firmy sprzedajÄ…cej (c. okoÅ‚o 150 zÅ‚.), natomiast jeÅ›li byÅ› kupiÅ‚ w sklepie to po 1 tylko na zamówienie a po 2 koszt ok. 600 zÅ‚. | Dysk spokojnie te 12 miesiÄ™cy wytrzyma, padnie później i masz nowy wydatek. Mi jeden padÅ‚ po dwóch latach, drugi wykazuje niepokojÄ…ce objawy po 2,5 roku. Gwarancja zaÅ› opiewa na 3 lata. Jeden juz nam wymieniono na nowy. Jak drugi padnie do listopda to też. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |
|