Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Probelm ze starem serwera

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
compute
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Apr 18, 2011 1:48 pm    Temat postu: Probelm ze starem serwera Odpowiedz z cytatem

Witam

Mam taki problem. Podczas startu serwera - zaraz po sprawdzeniu dysków pojawia sie komunikat "Device 0 on adapter 0 is predicting a future failure. The sense qualifer is 02h. Press any kasy.". Po wciśnięciu klawisza przechodzi dalej.

Do tego na serwerze miga się pomarańczowa dioda. W związku z tym mam pytanie co dalej zrobić, aby to działo - przez ten błąd nie można zainstalować SBS.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Maciek
Administrator

PostWysłany: Mon Apr 18, 2011 1:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jakieś urządzenie przewiduje awarię w niedalekiej przyszłości.
Niestety z komunikatu nie wynika jakie, chyba trzeba byłoby wiedzieć co to dokładnie za sprzęt i jakie ma komponenty, a potem szukać w googlach czegoś powiązanego z tym konkretnym sprzętem.
Jeśłi to szkoła średnia i jakaś typowo serwerowa maszyna to stawiam na uszkodzenie jednego z dysków w raidzie.

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Roman Mor
Moderator

PostWysłany: Mon Apr 18, 2011 6:26 pm    Temat postu: Re: Probelm ze starem serwera Odpowiedz z cytatem

compute napisał:
Podczas startu serwera - zaraz po sprawdzeniu dysków pojawia sie komunikat "Device 0 on adapter 0 is predicting a future failure. The sense qualifer is 02h. Press any kasy.". Po wciśnięciu klawisza przechodzi dalej.
Do tego na serwerze miga się pomarańczowa dioda. W związku z tym mam pytanie co dalej zrobić, aby to działo - przez ten błąd nie można zainstalować SBS.
Z komunikatem - jak pisze Maciek.
Nie piszesz co to za maszyna. U mnie (DELL PowerEdge 1800) pomarańczowa dioda świeci się gdy niedomknięta jest pokrywa czołowa lub podłączony do sieci jest jeden zasilacz (są dwa).
compute
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue Apr 19, 2011 5:11 pm    Temat postu: Re Odpowiedz z cytatem

Wypiąłem Dysk i problem zniknął
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Tue Apr 19, 2011 5:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czyli jeden z dyskw.

Powrót do góry
compute
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue Apr 19, 2011 5:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak. Problem polega na tym, że tam jest dysk SCSI - dyski te są bardzo drogie. Dyrektor wątpię, aby mi pozwolił na zakup tej części. Myślałem nad jakimiś kontrolerami i podłączyć dysk zwykły SATA. Zawsze będzie to chyba tańsze rozwiązanie niż dysk SCSI.
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Tue Apr 19, 2011 5:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli te dyski nie służyły do stworzenia macierzy RAID, to oczywiście nie ma sensu kupować takiego samego dysku.
O dysku sata warto pomyśleć na wypadek awarii drugiego i wtedy system zainstalować już na sata.

Powrót do góry
Roman Mor
Moderator

PostWysłany: Tue Apr 19, 2011 5:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

compute napisał:
Tak. Problem polega na tym, że tam jest dysk SCSI - dyski te są bardzo drogie. Dyrektor wątpię, aby mi pozwolił na zakup tej części. Myślałem nad jakimiś kontrolerami i podłączyć dysk zwykły SATA. Zawsze będzie to chyba tańsze rozwiązanie niż dysk SCSI.
Nie podałeś co to za maszyna, ale chyba markowy serwer skoro dyski SCSI. W moim serwerze były 2 po 70 GB. Jako, że to trochę za mało (zwłaszcza dla R2) zakupilismy ponad 2 lata temu 2x500 GB SATA. Kosztowały nieco ponad 300 zł za sztuke podczas gdy porównywalny SCSI ponad 1000 zł. Nie jest to jednak komfortowe rozwiązanie dla administratora. Z dwóch powodów:
1. trzeba się sporo nagimnastykować by zamontować dysk SCSI, porty na płycie są, ale miejsca na montaż nie przewidziano ("skazi" po prostu się wsuwa po wyjęciu płyty czołowej)
2. popularne dyski SATA nie mają "serwerowej" trwałości, jeden zastrajkował kilka miesięcy temu, drugi zaczyna szwankować i tylko patrzeć jak odmówi posłuszeństwa; co z tego, że to na gwarancji, szkoła finansowo nie odczuje, ale administrator musi się gimnastykowac nad przywracaniem systemu (oczywiście, kopie dysku mam na starym SCSI).
compute
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue Apr 19, 2011 6:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Serwer Dell markowy (2 x 70 GB), ale na ten moment nie znam modelu teraz. Czyli z Waszych wypowiedzi wynika, że lepiej kupić jakiś dysk SCSI. Czy możecie mi coś doradzić jaki? Nie wiem co było na tym dysku
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Tue Apr 19, 2011 6:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z tymi dyskami bywa różnie. Faktycznie zwykle dyski scsi mają większą trwałość. Ale... Z moich doświadczeń wynika, ze podstawowym czynnikiem niszczącym dysk jest wyłączanie i włączanie systemu. Zwykle dlatego w domowych komputerach dyski wytrzymują krócej. Z drugiej strony mówi się, że scsi są trwalsze, a ja już kolejny raz w ciągu dwóch miesięcy słyszę o tym że w niespełna 5-letniej maszynie szlag trafił dysk. A o awariach sata nawet tych sprzed 5 lat nie słyszę.

Powrót do góry
Roman Mor
Moderator

PostWysłany: Tue Apr 19, 2011 8:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Maciek napisał:
Z tymi dyskami bywa różnie. Faktycznie zwykle dyski scsi mają większą trwałość. Ale... Z moich doświadczeń wynika, ze podstawowym czynnikiem niszczącym dysk jest wyłączanie i włączanie systemu. Zwykle dlatego w domowych komputerach dyski wytrzymują krócej. Z drugiej strony mówi się, że scsi są trwalsze, a ja już kolejny raz w ciągu dwóch miesięcy słyszę o tym że w niespełna 5-letniej maszynie szlag trafił dysk. A o awariach sata nawet tych sprzed 5 lat nie słyszę.
Trudno generalizaować na podstawie znikomej próby czy słyszenia. W moim serwerze dysk SCSI pracuje już szósty rok (najpierw jako systemowy, od 2,5 roku jako miejsce składowania kopii zapasowej). Serwer pracuje na okrągło. Więc u mnie jest tak, że 2 6-cioletnie dyski SCSI są sprawne, jeden dwulatek SCSI padł, drugi wykazuje od ki8lku tygodni obeność błędnych sektorów. W stacjach roboczych często włą- i wyłączanych (19 sztuk) bez awarii dysku SATA. Mam jeszcze sprawne dyski ATA (40 GB) z poprzedniej pracowni (2000 r.). Ze słyszenia moge powiedzieć, że obecne dyski są znacznie mniej trwałe niz te sprzed kilkunastu lat.
Roman Mor
Moderator

PostWysłany: Tue Apr 19, 2011 9:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

compute napisał:
Serwer Dell markowy (2 x 70 GB), ale na ten moment nie znam modelu teraz. Czyli z Waszych wypowiedzi wynika, że lepiej kupić jakiś dysk SCSI. Czy możecie mi coś doradzić jaki? Nie wiem co było na tym dysku
Pewnie masz serwer taki jak ja - edycja jesień 2005 dla szkół ponadgimnazjalnych. Jak pisałem wcześniej - nie przewidziano miejsca na zamontowanie dysku SCSI. Ja przeciągnąłem kabelki sygnałowe i zasilające do skrzynki, w którą się wsuwa dyski SCSI i użyłem "sanek" ze starego komputera. Cięzko się wpina dysk bo kabelki są krótkie i trzeba to robic po omacku. Ale działa. Gdybym się uparł, to dostałbym kasę na jeden dysk SCSI, ale użnałem że lepiej mieć dwa za mniejsze pieniądze. Ciekawe ile dają gwarancji na SCSI (na SATA 3 lata)?
compute
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue Apr 19, 2011 9:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To mamy takie samo, ale te dyski są w szufladach oba. Można sobie spokojnie je wysunąć i wsunąć, bez zabawy z kablami. Na Allegro pojawiają się dyski z 3 - 12 m-c gwarancją firmy sprzedającej (c. około 150 zł.), natomiast jeśli byś kupił w sklepie to po 1 tylko na zamówienie a po 2 koszt ok. 600 zł.
Powrót do góry
Roman Mor
Moderator

PostWysłany: Wed Apr 20, 2011 9:15 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

compute napisał:
To mamy takie samo, ale te dyski są w szufladach oba. Można sobie spokojnie je wysunąć i wsunąć, bez zabawy z kablami.
Piszesz o dyskach SCSI, dla nich są przystosowane szuflady (chybe ze 6), zaś na dyski zakładane sa specjalne złącza, które pasuja do złącz w szufladach. Do dysków SATA te złącza nie pasują i trzeba ciągnąć kable od płyty gł. i zasilacza.
Cytat:
Na Allegro pojawiają się dyski z 3 - 12 m-c gwarancją firmy sprzedającej (c. około 150 zł.), natomiast jeśli byś kupił w sklepie to po 1 tylko na zamówienie a po 2 koszt ok. 600 zł.
Dysk spokojnie te 12 miesięcy wytrzyma, padnie później i masz nowy wydatek. Mi jeden padł po dwóch latach, drugi wykazuje niepokojące objawy po 2,5 roku. Gwarancja zaś opiewa na 3 lata. Jeden juz nam wymieniono na nowy. Jak drugi padnie do listopda to też.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: