|
KOPI Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
compute Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Mar 18, 2010 7:42 pm Temat postu: problem z dhcp i internetem |
|
|
Witam
Mam drobny problem z konsolą administracyjną Kaspersky 8. Gość z pomocy technicznej kazał mi zresetować kompa i... od tego wszystko się zaczęło. Po restarcie serwera SBS 2003 Jesień 2005 niby DHCP działa jednakże nie działa ani DHCP (żaden z kompów klienckich nie widzi SBS) i wyskakuje komunikat "Wystąpił problem z ograniczeniem połączenia" (wykrzyknik na monitorach z sieci.
Serwer był resetowany X razy jedyny problem jaki się pojawia to, że "jedna z usług nie została uruchomiona poprawnie" Sprawdzam w logach okazuje się, ze nie wystartowało DHCP. Po sprawdzeniu DHCP system pokazuje strzałkę zieloną obok zakresu wziąłem "uruchom ponownie" wyskakuje biały X na czerwonym tle z informacją, że usługa nie może być uruchomiona, ponieważ domena nie jest przypisana (ustawiona) w Activ Directory. Gen erlanie nie wiem co mam zrobić. Pracownia nie działa, klienci nie widzą serwera i... nic nie pomaga. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Sat Mar 20, 2010 12:03 am Temat postu: odp |
|
|
Zakładam, że fizyczne połączenie z klientami istnieje i serwer ma przypisane prawidłowo adresy kart sieciowych. Jeśli jest inaczej należy to sprawdzić i użyć polecenia ipconfig. Potem
Wyłącz ochronę Kasperskiego. Sprawdź adresy serwera i jego zakresy. Porównaj z tym, który powinien być przypisany serwerowi. Jeśli jest inny użyj w Zarządzaniu serwerem w dziale Internet i poczta e-mail opcji Zmień adres IP serwera. Ustaw prawidłowy. Jeśli DHCP nie będzie widoczne proszę sprawdzić i ew. uruchomić je w Usługach. dotyczy to zarówno serwera jak i klienta. Tutaj należy również sprawdzić działanie innych usług.
Następnie dezautoryzuj usługę DHCP poszukaj odpowiedniego serwera i uruchom ponownie DHCP. Jeśli adresy i działanie funkcji DHCP zostanie przywrócone użyj ponownie kreatora Połącz z Internetem |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|