Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

problem z dhcp i internetem

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
compute
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Mar 18, 2010 7:42 pm    Temat postu: problem z dhcp i internetem Odpowiedz z cytatem

Witam

Mam drobny problem z konsolą administracyjną Kaspersky 8. Gość z pomocy technicznej kazał mi zresetować kompa i... od tego wszystko się zaczęło. Po restarcie serwera SBS 2003 Jesień 2005 niby DHCP działa jednakże nie działa ani DHCP (żaden z kompów klienckich nie widzi SBS) i wyskakuje komunikat "Wystąpił problem z ograniczeniem połączenia" (wykrzyknik na monitorach z sieci.

Serwer był resetowany X razy jedyny problem jaki się pojawia to, że "jedna z usług nie została uruchomiona poprawnie" Sprawdzam w logach okazuje się, ze nie wystartowało DHCP. Po sprawdzeniu DHCP system pokazuje strzałkę zieloną obok zakresu wziąłem "uruchom ponownie" wyskakuje biały X na czerwonym tle z informacją, że usługa nie może być uruchomiona, ponieważ domena nie jest przypisana (ustawiona) w Activ Directory. Gen erlanie nie wiem co mam zrobić. Pracownia nie działa, klienci nie widzą serwera i... nic nie pomaga.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Mirek
Administrator

PostWysłany: Sat Mar 20, 2010 12:03 am    Temat postu: odp Odpowiedz z cytatem

Zakładam, że fizyczne połączenie z klientami istnieje i serwer ma przypisane prawidłowo adresy kart sieciowych. Jeśli jest inaczej należy to sprawdzić i użyć polecenia ipconfig. Potem
Wyłącz ochronę Kasperskiego. Sprawdź adresy serwera i jego zakresy. Porównaj z tym, który powinien być przypisany serwerowi. Jeśli jest inny użyj w Zarządzaniu serwerem w dziale Internet i poczta e-mail opcji Zmień adres IP serwera. Ustaw prawidłowy. Jeśli DHCP nie będzie widoczne proszę sprawdzić i ew. uruchomić je w Usługach. dotyczy to zarówno serwera jak i klienta. Tutaj należy również sprawdzić działanie innych usług.
Następnie dezautoryzuj usługę DHCP poszukaj odpowiedniego serwera i uruchom ponownie DHCP. Jeśli adresy i działanie funkcji DHCP zostanie przywrócone użyj ponownie kreatora Połącz z Internetem
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: