Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Siemens speedstream 4101 (DSL od TPSA) i brak internetu
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jeff77
Gość

PostWysłany: Fri Sep 18, 2009 9:08 pm    Temat postu: Siemens speedstream 4101 (DSL od TPSA) i brak internetu Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich forumowiczów.

Mam problem z modemem jak w temacie. Pracownia pochodzi z edycji Jesień 2005. Próbowałem zainstalować internet wg opisów na stronie KOPI i oeiizk, ale bez efektu. Serwer posiada dwie karty sieciowe, obydwie sprawne. Sieć w całej pracowni działa bez problemów.
Modem też jest sprawny (na osobnym komputerze internet działa). TP wraz z modemem dała: adres IP dla komputera, maskę sieci i bramkę. Oczywiście wykorzystuję te dane dla karty INTERNET, natomiast dla sieci lokalnej 192.168.100.1 itp.
Z serwera nie dochodzÄ… pingi na np. 194.204.159.1

Nie mam już pomysłów, gdzie leży problem. Może ktoś wie jak to rozwiązać?

Pozdrowienia
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Fri Sep 18, 2009 9:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiemy.
Ale najpierw napisz nam, jaki IP ma podłączany do modemu pojedynczy komputer na którym internet jest i jaki IP ma serwer sbs na karcie INTERNET.

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
jeff77
Gość

PostWysłany: Fri Sep 18, 2009 10:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki za szybką odpowiedź.

IP w obydwu przypadkach sÄ… takie same: 79.190.xxx.xxx. podobnie bramka i maska
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Fri Sep 18, 2009 10:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

OK. Zatem zakładając oczywistą prawdziwość tego, co napisałeś, masz następująca sytuację:
1. Komputer A z ustawionym IP, bramą i maską ma dostęp do internetu.
2. Komputer B z identycznym IP, bramą i maską nie ma dostępu do internetu.
W tej sytuacji, jako pierwszą rzecz ja bym zamienił kabelki które wetknięte są w karty sbsa miejscami i spróbował pingować.
Pinguj raczej 212.77.100.101 lub po nazwie wp.pl, a nie serwery dnsy tepsy, bo one mają prawo nie odpowiadać.

Powrót do góry
jeff77
Gość

PostWysłany: Fri Sep 18, 2009 11:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Próbowałem z tą zamianą kart (podejrzewałem uszkodzenie karty), ale nic to nie dało.
Puszczałem pingi co prawda na ten DNS tepsy, ale minutę później jak odłączyłem serwer a podłączyłem laptopa do modemu to z niego pingi dochodziły za każdym razem.
Dodatkowo (żeby sprawdzić kartę na serwerze) podłączyłem do niej crossem laptopa i też pingi dochodziły (serwer <-> laptop).

W pracowni dopiero będę w poniedziałek, więc przez weekend chciałbym się przygotować na ewentualne przyczyny problemu. Jeśli będę musiał przeinstalować serwer nie chciałbym po tych kilku godzinach wrócić do punktu wyjścia Confused
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Sat Sep 19, 2009 1:46 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Widzisz, tak się składa, że jestem dość specyficznym wyjątkiem w naszym religijnym kraju. Nie wierzę w cuda.
Jeśli bierzesz laptopa i podłączasz, i działa, a potem w to samo miejsce podłączasz sbsa i nie działa, to musi być bardzo prosta przyczyna.
Zatem po pierwsze należy sprawdzić kabel, najlepiej użyć tego samego. Sprawdzić fizycznie połączenia - na dslu i w kompie muszą się zaświecić diody. Na czas sprawdzania połączenia odłącza się kabel lanu.
Sprawdza się ping do "siebie samego", a więc ping do IP nadanego w komputerze, ping do bramy. I dopiero potem próbuje się diagnozować dalej. W razie niepowodzenia przełącza się kabel do drugiej karty, bo musimy być pewni, że wybraliśmy właściwa kartę.
W twoim przypadku zapewne przyczyna jest bardziej techniczna niż myślisz.

Powrót do góry
jeff77
Gość

PostWysłany: Sat Sep 19, 2009 3:32 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki za sugestie. W przyszłym tygodniu spróbuję "na spokojnie" jeszcze raz. Choć korzystałem z jednego kabla (do modemu) i podłączałem do właściwej karty (przed moimi próbami podłączenia internetu była wolna, kabel od sieci lokalnej podłączony był do drugiej karty i cała pracownia działała) więc wykluczam tu pomyłkę.
Problem może rzeczywiście leżeć w jakiejś błahostce, na którą ja nie zwróciłem uwagi a Ty przez oczywistą oczywistość o niej nie wspomniałeś Wink gdybyś jeszcze wpadł na jakiś pomysł chętnie poczytam.

Pozdr.
Powrót do góry
PiotrT
Moderator

PostWysłany: Sun Sep 20, 2009 12:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
Sprawdź jeszcze:
- kolejnośc reguł w ISA
- niewłaściwe ustawienia w przgladarce IE w połaczeniach sieci LAN

Co do pingowania - na serwerku może by regułka zabraniająca wysyłania ping w świat jak i odpowiadania na ping ze świata
Powrót do góry
jeff77
Gość

PostWysłany: Mon Sep 21, 2009 2:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

PiotrT napisał:

- kolejnośc reguł w ISA

Co do pingowania - na serwerku może by regułka zabraniająca wysyłania ping w świat jak i odpowiadania na ping ze świata

Dzięki za zainteresowanie. Nie wiem niestety jak sprawdzić te dwie rzeczy...
Powrót do góry
PiotrT
Moderator

PostWysłany: Tue Sep 22, 2009 1:18 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kolejnoś reguł:
Rraffic between VPN Clients and Internal Networks
SBS Protected Networks Access Rute
SBS Microsoft Update Site Access Rule
SBS Internet Access Rule
.
.
Last default Rute
Reguły można przenesi za pomoca Menu Kontekstoego.
Ewentualnie wykasuj reguły powyżej reguły Last default Rute i uruchom kreator połaczenia internetowego. Zostaną utworzone tylko podstawowe reguły.
Powrót do góry
Mirek
Administrator

PostWysłany: Tue Sep 22, 2009 1:23 am    Temat postu: odp Odpowiedz z cytatem

Piortowi chodzi zapewne o wpis do proxy ISA, który w IE zapisujemy w opcjach - połączenia jako sbs200x i port 8080.
Co do kolejności reguł możesz zastosować chwilowe wyłaczenie tych, które moga powodować problemy. Choć ja w takiej sytuacji usuwam wszystkie i uruchamiam ponownie kreatora połączenia internetowego i email wybierając tylko te , które rzeczywiście używam
Powrót do góry
jeff77
Gość

PostWysłany: Wed Sep 23, 2009 1:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuje bardzo za zainteresowanie. Dopiero dziś mogłem sprawdzić te porady - niestety... nic nie pinguje na zewnątrz. Wykasowałem wpisy z ISA i nic. Poniżej opiszę co robię:

Karta Internet: IP 79.190.xxx.xxx
Maska: 255.255.255.252
Bramka: 79.190.xxx.xxx

Karta Intranet: IP 172.23.197.1

Przy kreatorze połączenia z Internetem i pocztą email wybieram połączenie szerokopasmowe -> lokalne urządzenie routera z adresem IP. Później jako serwery DNS wpisuję 194.204.159.1 i 194.204.152.34 a lokalny adres IP routera 79.190.xxx.xxx (bramka z karty Internet). Później postępuję jak w opisie instalacji Internetu z oeiizk.
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Wed Sep 23, 2009 2:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przynajmniej jedną rzecz na pewno masz nieprawidłowo.
Cytat:

Taka maska powoduje, że serwer widzi tylko sam siebie.

Ponieważ w INTANET masz taki kwiatek, więc prawdopodobne jest, że także w INTERNET masz coś nie tak, jak trzeba. Oczywiście nie sprawdzę tego dopóki będziesz adresy podawał jako xxx.

Powrót do góry
jeff77
Gość

PostWysłany: Wed Sep 23, 2009 2:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przepraszam, popełniłem błąd przy przepisywaniu
Karta Internet: IP 79.190.234.230
Bramka: 79.190.234.229

Maska: 255.255.255.0
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Wed Sep 23, 2009 4:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dane wyglądają prawidłowo.
Same ustawienia serwera oraz ISA moim zdaniem na tym etapie nie majÄ… nic do rzeczy.
Spróbowałbym tak. Podłączył kablem modem dsl z komputerem i spróbowałbym ping 79.190.234.229. To jest podstawa do tego by stwierdzić, czy jest połączenie. Oczywiście na modemie dsl musi się zapalić odpowiednia dioda i na kompie przy karcie też. Jeśłi beðzie ten ping to juz dobrze, a jak nie to włóż kabelek od modemu do drugiej karty.
Jeśli dalej nic nie będzie masz problem sprzętowy.
A jeśli uzyskasz ping do bramy, to teraz próbuj dalej.
ping 212.77.100.101 - nie idzie, to masz problem po stronie modemu.
ping wp.pl - nie idzie to znaczy masz problem z dnsami, należy wpisać dnsy w karcie ustawień sieciowych TCP/IP dla tej karty sieciowej.
A dopiero jak uzyskasz połączenie z netem na serwerze poprawnie i w całości, to będziesz kombinować z ISA.

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: