Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jeff77 Gość
|
Wysłany: Fri Sep 18, 2009 9:08 pm Temat postu: Siemens speedstream 4101 (DSL od TPSA) i brak internetu |
|
|
Witam wszystkich forumowiczów.
Mam problem z modemem jak w temacie. Pracownia pochodzi z edycji Jesień 2005. Próbowałem zainstalować internet wg opisów na stronie KOPI i oeiizk, ale bez efektu. Serwer posiada dwie karty sieciowe, obydwie sprawne. Sieć w całej pracowni działa bez problemów.
Modem też jest sprawny (na osobnym komputerze internet działa). TP wraz z modemem dała: adres IP dla komputera, maskę sieci i bramkę. Oczywiście wykorzystuję te dane dla karty INTERNET, natomiast dla sieci lokalnej 192.168.100.1 itp.
Z serwera nie dochodzÄ… pingi na np. 194.204.159.1
Nie mam już pomysłów, gdzie leży problem. Może ktoś wie jak to rozwiązać?
Pozdrowienia |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Fri Sep 18, 2009 9:56 pm Temat postu: |
|
|
Wiemy.
Ale najpierw napisz nam, jaki IP ma podłączany do modemu pojedynczy komputer na którym internet jest i jaki IP ma serwer sbs na karcie INTERNET. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
jeff77 Gość
|
Wysłany: Fri Sep 18, 2009 10:26 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki za szybką odpowiedź.
IP w obydwu przypadkach sÄ… takie same: 79.190.xxx.xxx. podobnie bramka i maska |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Fri Sep 18, 2009 10:56 pm Temat postu: |
|
|
OK. Zatem zakładając oczywistą prawdziwość tego, co napisałeś, masz następująca sytuację:
1. Komputer A z ustawionym IP, bramą i maską ma dostęp do internetu.
2. Komputer B z identycznym IP, bramą i maską nie ma dostępu do internetu.
W tej sytuacji, jako pierwszą rzecz ja bym zamienił kabelki które wetknięte są w karty sbsa miejscami i spróbował pingować.
Pinguj raczej 212.77.100.101 lub po nazwie wp.pl, a nie serwery dnsy tepsy, bo one mają prawo nie odpowiadać. _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |
jeff77 Gość
|
Wysłany: Fri Sep 18, 2009 11:14 pm Temat postu: |
|
|
Próbowałem z tą zamianą kart (podejrzewałem uszkodzenie karty), ale nic to nie dało.
Puszczałem pingi co prawda na ten DNS tepsy, ale minutę później jak odłączyłem serwer a podłączyłem laptopa do modemu to z niego pingi dochodziły za każdym razem.
Dodatkowo (żeby sprawdzić kartę na serwerze) podłączyłem do niej crossem laptopa i też pingi dochodziły (serwer <-> laptop).
W pracowni dopiero będę w poniedziałek, więc przez weekend chciałbym się przygotować na ewentualne przyczyny problemu. Jeśli będę musiał przeinstalować serwer nie chciałbym po tych kilku godzinach wrócić do punktu wyjścia  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Sat Sep 19, 2009 1:46 am Temat postu: |
|
|
Widzisz, tak się składa, że jestem dość specyficznym wyjątkiem w naszym religijnym kraju. Nie wierzę w cuda.
Jeśli bierzesz laptopa i podłączasz, i działa, a potem w to samo miejsce podłączasz sbsa i nie działa, to musi być bardzo prosta przyczyna.
Zatem po pierwsze należy sprawdzić kabel, najlepiej użyć tego samego. Sprawdzić fizycznie połączenia - na dslu i w kompie muszą się zaświecić diody. Na czas sprawdzania połączenia odłącza się kabel lanu.
Sprawdza się ping do "siebie samego", a więc ping do IP nadanego w komputerze, ping do bramy. I dopiero potem próbuje się diagnozować dalej. W razie niepowodzenia przełącza się kabel do drugiej karty, bo musimy być pewni, że wybraliśmy właściwa kartę.
W twoim przypadku zapewne przyczyna jest bardziej techniczna niż myślisz. _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |
jeff77 Gość
|
Wysłany: Sat Sep 19, 2009 3:32 am Temat postu: |
|
|
Dzięki za sugestie. W przyszłym tygodniu spróbuję "na spokojnie" jeszcze raz. Choć korzystałem z jednego kabla (do modemu) i podłączałem do właściwej karty (przed moimi próbami podłączenia internetu była wolna, kabel od sieci lokalnej podłączony był do drugiej karty i cała pracownia działała) więc wykluczam tu pomyłkę.
Problem może rzeczywiście leżeć w jakiejś błahostce, na którą ja nie zwróciłem uwagi a Ty przez oczywistą oczywistość o niej nie wspomniałeś gdybyś jeszcze wpadł na jakiś pomysł chętnie poczytam.
Pozdr. |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

Dołączył: 25 Jun 2007 Posty: 352 Pomógł: 2 Skąd: nie umiem czytać
|
Wysłany: Sun Sep 20, 2009 12:54 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Sprawdź jeszcze:
- kolejnośc reguł w ISA
- niewłaściwe ustawienia w przgladarce IE w połaczeniach sieci LAN
Co do pingowania - na serwerku może by regułka zabraniająca wysyłania ping w świat jak i odpowiadania na ping ze świata |
|
Powrót do góry |
|
 |
jeff77 Gość
|
Wysłany: Mon Sep 21, 2009 2:39 am Temat postu: |
|
|
PiotrT napisał: |
- kolejnośc reguł w ISA
Co do pingowania - na serwerku może by regułka zabraniająca wysyłania ping w świat jak i odpowiadania na ping ze świata |
Dzięki za zainteresowanie. Nie wiem niestety jak sprawdzić te dwie rzeczy... |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

Dołączył: 25 Jun 2007 Posty: 352 Pomógł: 2 Skąd: nie umiem czytać
|
Wysłany: Tue Sep 22, 2009 1:18 am Temat postu: |
|
|
kolejnoś reguł:
Rraffic between VPN Clients and Internal Networks
SBS Protected Networks Access Rute
SBS Microsoft Update Site Access Rule
SBS Internet Access Rule
.
.
Last default Rute
Reguły można przenesi za pomoca Menu Kontekstoego.
Ewentualnie wykasuj reguły powyżej reguły Last default Rute i uruchom kreator połaczenia internetowego. Zostaną utworzone tylko podstawowe reguły. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Tue Sep 22, 2009 1:23 am Temat postu: odp |
|
|
Piortowi chodzi zapewne o wpis do proxy ISA, który w IE zapisujemy w opcjach - połączenia jako sbs200x i port 8080.
Co do kolejności reguł możesz zastosować chwilowe wyłaczenie tych, które moga powodować problemy. Choć ja w takiej sytuacji usuwam wszystkie i uruchamiam ponownie kreatora połączenia internetowego i email wybierając tylko te , które rzeczywiście używam |
|
Powrót do góry |
|
 |
jeff77 Gość
|
Wysłany: Wed Sep 23, 2009 1:52 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuje bardzo za zainteresowanie. Dopiero dziś mogłem sprawdzić te porady - niestety... nic nie pinguje na zewnątrz. Wykasowałem wpisy z ISA i nic. Poniżej opiszę co robię:
Karta Internet: IP 79.190.xxx.xxx
Maska: 255.255.255.252
Bramka: 79.190.xxx.xxx
Karta Intranet: IP 172.23.197.1
Przy kreatorze połączenia z Internetem i pocztą email wybieram połączenie szerokopasmowe -> lokalne urządzenie routera z adresem IP. Później jako serwery DNS wpisuję 194.204.159.1 i 194.204.152.34 a lokalny adres IP routera 79.190.xxx.xxx (bramka z karty Internet). Później postępuję jak w opisie instalacji Internetu z oeiizk. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Wed Sep 23, 2009 2:22 pm Temat postu: |
|
|
Przynajmniej jedną rzecz na pewno masz nieprawidłowo.
Cytat: |
Maska: 255.255.255.252 |
Taka maska powoduje, że serwer widzi tylko sam siebie.
Ponieważ w INTANET masz taki kwiatek, więc prawdopodobne jest, że także w INTERNET masz coś nie tak, jak trzeba. Oczywiście nie sprawdzę tego dopóki będziesz adresy podawał jako xxx. _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |
jeff77 Gość
|
Wysłany: Wed Sep 23, 2009 2:26 pm Temat postu: |
|
|
Przepraszam, popełniłem błąd przy przepisywaniu
Karta Internet: IP 79.190.234.230
Bramka: 79.190.234.229
Maska: 255.255.255.0 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Wed Sep 23, 2009 4:02 pm Temat postu: |
|
|
Dane wyglądają prawidłowo.
Same ustawienia serwera oraz ISA moim zdaniem na tym etapie nie majÄ… nic do rzeczy.
Spróbowałbym tak. Podłączył kablem modem dsl z komputerem i spróbowałbym ping 79.190.234.229. To jest podstawa do tego by stwierdzić, czy jest połączenie. Oczywiście na modemie dsl musi się zapalić odpowiednia dioda i na kompie przy karcie też. Jeśłi beðzie ten ping to juz dobrze, a jak nie to włóż kabelek od modemu do drugiej karty.
Jeśli dalej nic nie będzie masz problem sprzętowy.
A jeśli uzyskasz ping do bramy, to teraz próbuj dalej.
ping 212.77.100.101 - nie idzie, to masz problem po stronie modemu.
ping wp.pl - nie idzie to znaczy masz problem z dnsami, należy wpisać dnsy w karcie ustawień sieciowych TCP/IP dla tej karty sieciowej.
A dopiero jak uzyskasz połączenie z netem na serwerze poprawnie i w całości, to będziesz kombinować z ISA. _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |
|