Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

NOWY ROK PRACY SIĘ ZBLIŻA PRZYGOTWANIE PRACOWNI!!!
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
superhiper
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Jun 03, 2009 11:24 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja wprowadziłem system klasa.nr z dziennika, ponieważ niektóre prace przesyłają mi przez Outlooka - wtedy widzę, kto mi przysłał pracę bez wnikania w nazwisko.
Do tego arkusz kalkulacyjny do wpisywania ocen i jest OK.
No jest wada - przy przejściu do następnej klasy, zmiana loginu.

Może istotnie imie i nazwisko oraz rok urodzenia lub podjęcia nauku w szkole?? Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
dividos
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Jun 04, 2009 8:19 am    Temat postu: Re: W sprawie kont Odpowiedz z cytatem

kareo napisał:
A jeśli będą siedzieć po dwoje bo i tak pewnie będzie więc będzie problem na kogo się logować bo tena ma prace na swoim koncie ten na swoim.

Nie wiem czy to dobrze ale u mnie uczniowie pracują razem nad jedną pracą i oboje wspólnie dostają ocenę. Zasada jest prosta - nad jedną pracą pracują na koncie jednego, and kolejną na koncie drugiego ucznia.
Raz zdarzyła się sytuacja że "właściciel" konta zachorował. Przekopiowałem zaczętą pracę do dokumentów drugiego i pracował dalej.
Póki co u mnie się to sprawdza. W nowym roku zostanie zrobić konta dla pierwszaków i wyłączyć a potem usunąć konta absolwentów Smile
kareo
Użytkownik Forum

PostWysłany: Sat Jun 06, 2009 12:12 pm    Temat postu: REAZUMUJÄ„C Odpowiedz z cytatem

Chciałby podpowiedzi w punktach co i jak po kolei zrobić bo się przymierzam a tak naprawdę jeszcze nie zakładałem w praktyce kont ani ich nie usuwałem z serwera.
1. ÅšciÄ…gam skrypy i uruchamiam na serwerze usuwajÄ…ce wszystkie konta
2. Zakładam konta recznie imienne np a AD ( czy tak i co dalej) proszę o dokładną rozpiskę jak lamerowi.

Pozdrawiam i dzięki muszę to zrobić mam 2 pracownie pod sobą bo 2 infor nie potrafi postawić nawet stacji klienckiej nie mowiąc o serwerze i innych rzeczach.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
superhiper
Użytkownik Forum

PostWysłany: Sat Jun 06, 2009 12:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Też w kwestii przygotowania pracowni...

Wprowadzają reformę, będą nas rozliczać z efektów pracy, ale oczywiście ze swej strony nie zabezpieczyli stosownej kasy na to, aby zgodnie z zapisem podstawy programowej, jedne uczeń siedział przy jednym kompie...

Czyli wyszło jak zawsze - WIELKA CHAŁA, pani minister Hall !!
Evil or Very Mad
No ale nic już na to nie poradzimy, że mamy nieudaczników za ministrów oświaty... mają jakieś pomysły, ale z realizacja niestety na NDST.
Sztandarowy przykład to Handtke, który pomylił się swego czasu o bagatela... 800 mln złotych szacując koszty wprowadzenia swej refomy, która do dziś odbija się nam czkawką!
Pomijam już fakt, że do dziś mam broszurkę, w której obiecywał zarobki podobne do tych, jakie mają nauczyciele np. w Niemczech...
Sie zastanawiam, czy to aby nie była publiczna obietnica i czy społeczeństwo nauczycielskie nie mogłoby pozwać MEN za niespełnienie tej obietnicy?
Wszak to był koronny argument, dzięki któremu nauczyciele i związki wyraziły zgodę na wprowadzenie tej reformy...

Ad rem...
Tak więc, mamy nową podstawę programową, ten sam zakres materiału, ale do zrealizowania zamiast w 3 to w 2 lata...
Podział na grupy tylko w klasach gdzie min. 25 osób...
Tak więc muszę się liczyć z tym, że będę miał grupy ok.13-15 osób.
Muszę więc podpiąć pod sieć 3 kompy i uzbroić je w Vistę i Offica 2007, aby wszyscy mieli jednakowe warunki pracy...

Teraz pytanie...
Moje kuratorium podpisało umowę na możliwość dzierżawy licencji chyba 14 zł od sztuki na rok... na Vistę i 14 zł na Office2007.
Czy to MUSI być wersja Vista Buissnes aby pracowała pod SBS?
XP musi być Professional - a Vista?

Czy ktoś z was już korzystał w tej formy dzierżawy licencji? Question
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Sat Jun 06, 2009 1:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zdaje się, że musi być Vista biznes i musisz mieć licencje na sbsa - gdybyś chciał podpinać do domeny...

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
superhiper
Użytkownik Forum

PostWysłany: Sat Jun 06, 2009 2:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Maciek napisał:
Zdaje się, że musi być Vista biznes i musisz mieć licencje na sbsa - gdybyś chciał podpinać do domeny...

w pakiecie wraz z pracowniÄ… jest bodaj 5 wolnych licencji do wykorzystania...
tak więc potrzebne będzie tylko Vista Buissness...
Powrót do góry
dividos
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Jun 08, 2009 5:57 pm    Temat postu: Re: REAZUMUJÄ„C Odpowiedz z cytatem

kareo napisał:
Chciałby podpowiedzi w punktach co i jak po kolei zrobić bo się przymierzam a tak naprawdę jeszcze nie zakładałem w praktyce kont ani ich nie usuwałem z serwera.
1. ÅšciÄ…gam skrypy i uruchamiam na serwerze usuwajÄ…ce wszystkie konta
2. Zakładam konta recznie imienne np a AD ( czy tak i co dalej) proszę o dokładną rozpiskę jak lamerowi.

Pozdrawiam i dzięki muszę to zrobić mam 2 pracownie pod sobą bo 2 infor nie potrafi postawić nawet stacji klienckiej nie mowiąc o serwerze i innych rzeczach.

ad1 chyba nie ma skryptów usuwających wszystkie konta (ja sobie napisałem taki który wywala wbudowane studentxyyy Smile

ad2 Nie zakładaj kont ręcznie tylko właśnie skryptami. Dobrze byś miał gdzieś listę założonych już kont by dodając nowe nie powtarzały się loginy. Do tego celu dobrze nadaje się arkusz kalkulacyjny.

Co do dokładnej rozpiski to będzie ciężko. Poszukaj w instrukcjach np na oeiizk:
http://sbs.oeiizk.edu.pl/index.php?sr=instrukcje2007
http://sbs.oeiizk.edu.pl/Dokumenty/jesien2007/d1_05_04_z.pdf
kareo
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue Jun 09, 2009 11:26 am    Temat postu: DziÄ™ki Davidos Odpowiedz z cytatem

Mam też problemy ze stacjami jakbym chciał postwić każdego klienta od nowa to podobnie jak w pracowni 2005 z dyskietki, chyba są możliwości z obrazu serwera. Możesz pomoc krok po kroku co i jak bo z IPAT jest ok ale jedna stacja się nie daje zarządzaći tu jest problem. Wyskakuje nadal opcja wyboru przechwytywania obrazu, instalacji zdalnej i coś tam jeszcze jak dam wybór obrazu to mi pokazuje winXP a nie Viste biznes MEN.
Jak zrobić aby ten komp dalej pod IPAT działa jak trzeba? odłaczyć i dolączyć do domeny? Dziwne bo jak dam w Ipat "przywróć" i zrobie reset stacji to się zaloguje. Ale po wyłaczeniu nadal to samo. I wyskakuje jakiś błąd partycji. Może dysk pada.
Dobra nie zawracam bo mam zawsze za dużo pytań . POZDRAWIAM
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: