Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
superhiper Użytkownik Forum

|
Wysłany: Wed Jun 03, 2009 11:24 am Temat postu: |
|
|
Ja wprowadziłem system klasa.nr z dziennika, ponieważ niektóre prace przesyłają mi przez Outlooka - wtedy widzę, kto mi przysłał pracę bez wnikania w nazwisko.
Do tego arkusz kalkulacyjny do wpisywania ocen i jest OK.
No jest wada - przy przejściu do następnej klasy, zmiana loginu.
Może istotnie imie i nazwisko oraz rok urodzenia lub podjęcia nauku w szkole??  |
|
Powrót do góry |
|
 |
dividos Użytkownik Forum

|
Wysłany: Thu Jun 04, 2009 8:19 am Temat postu: Re: W sprawie kont |
|
|
kareo napisał: | A jeÅ›li bÄ™dÄ… siedzieć po dwoje bo i tak pewnie bÄ™dzie wiÄ™c bÄ™dzie problem na kogo siÄ™ logować bo tena ma prace na swoim koncie ten na swoim. |
Nie wiem czy to dobrze ale u mnie uczniowie pracują razem nad jedną pracą i oboje wspólnie dostają ocenę. Zasada jest prosta - nad jedną pracą pracują na koncie jednego, and kolejną na koncie drugiego ucznia.
Raz zdarzyła się sytuacja że "właściciel" konta zachorował. Przekopiowałem zaczętą pracę do dokumentów drugiego i pracował dalej.
Póki co u mnie siÄ™ to sprawdza. W nowym roku zostanie zrobić konta dla pierwszaków i wyłączyć a potem usunąć konta absolwentów  _________________ COÅš JEST TRUDNE ZANIM JEST ÅATWE |
|
Powrót do góry |
|
 |
kareo Użytkownik Forum
|
Wysłany: Sat Jun 06, 2009 12:12 pm Temat postu: REAZUMUJÄ„C |
|
|
Chciałby podpowiedzi w punktach co i jak po kolei zrobić bo się przymierzam a tak naprawdę jeszcze nie zakładałem w praktyce kont ani ich nie usuwałem z serwera.
1. ÅšciÄ…gam skrypy i uruchamiam na serwerze usuwajÄ…ce wszystkie konta
2. Zakładam konta recznie imienne np a AD ( czy tak i co dalej) proszę o dokładną rozpiskę jak lamerowi.
Pozdrawiam i dzięki muszę to zrobić mam 2 pracownie pod sobą bo 2 infor nie potrafi postawić nawet stacji klienckiej nie mowiąc o serwerze i innych rzeczach. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sat Jun 06, 2009 12:55 pm Temat postu: |
|
|
Też w kwestii przygotowania pracowni...
Wprowadzają reformę, będą nas rozliczać z efektów pracy, ale oczywiście ze swej strony nie zabezpieczyli stosownej kasy na to, aby zgodnie z zapisem podstawy programowej, jedne uczeń siedział przy jednym kompie...
Czyli wyszÅ‚o jak zawsze - WIELKA CHAÅA, pani minister Hall !!
No ale nic już na to nie poradzimy, że mamy nieudaczników za ministrów oświaty... mają jakieś pomysły, ale z realizacja niestety na NDST.
Sztandarowy przykład to Handtke, który pomylił się swego czasu o bagatela... 800 mln złotych szacując koszty wprowadzenia swej refomy, która do dziś odbija się nam czkawką!
Pomijam już fakt, że do dziś mam broszurkę, w której obiecywał zarobki podobne do tych, jakie mają nauczyciele np. w Niemczech...
Sie zastanawiam, czy to aby nie była publiczna obietnica i czy społeczeństwo nauczycielskie nie mogłoby pozwać MEN za niespełnienie tej obietnicy?
Wszak to był koronny argument, dzięki któremu nauczyciele i związki wyraziły zgodę na wprowadzenie tej reformy...
Ad rem...
Tak więc, mamy nową podstawę programową, ten sam zakres materiału, ale do zrealizowania zamiast w 3 to w 2 lata...
Podział na grupy tylko w klasach gdzie min. 25 osób...
Tak więc muszę się liczyć z tym, że będę miał grupy ok.13-15 osób.
Muszę więc podpiąć pod sieć 3 kompy i uzbroić je w Vistę i Offica 2007, aby wszyscy mieli jednakowe warunki pracy...
Teraz pytanie...
Moje kuratorium podpisało umowę na możliwość dzierżawy licencji chyba 14 zł od sztuki na rok... na Vistę i 14 zł na Office2007.
Czy to MUSI być wersja Vista Buissnes aby pracowała pod SBS?
XP musi być Professional - a Vista?
Czy ktoś z was już korzystał w tej formy dzierżawy licencji?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Sat Jun 06, 2009 1:13 pm Temat postu: |
|
|
Zdaje się, że musi być Vista biznes i musisz mieć licencje na sbsa - gdybyś chciał podpinać do domeny... _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sat Jun 06, 2009 2:48 pm Temat postu: |
|
|
Maciek napisał: | Zdaje siÄ™, że musi być Vista biznes i musisz mieć licencje na sbsa - gdybyÅ› chciaÅ‚ podpinać do domeny... |
w pakiecie wraz z pracowniÄ… jest bodaj 5 wolnych licencji do wykorzystania...
tak więc potrzebne będzie tylko Vista Buissness... |
|
Powrót do góry |
|
 |
dividos Użytkownik Forum

|
Wysłany: Mon Jun 08, 2009 5:57 pm Temat postu: Re: REAZUMUJÄ„C |
|
|
kareo napisał: | ChciaÅ‚by podpowiedzi w punktach co i jak po kolei zrobić bo siÄ™ przymierzam a tak naprawdÄ™ jeszcze nie zakÅ‚adaÅ‚em w praktyce kont ani ich nie usuwaÅ‚em z serwera.
1. ÅšciÄ…gam skrypy i uruchamiam na serwerze usuwajÄ…ce wszystkie konta
2. Zakładam konta recznie imienne np a AD ( czy tak i co dalej) proszę o dokładną rozpiskę jak lamerowi.
Pozdrawiam i dzięki muszę to zrobić mam 2 pracownie pod sobą bo 2 infor nie potrafi postawić nawet stacji klienckiej nie mowiąc o serwerze i innych rzeczach. |
ad1 chyba nie ma skryptów usuwających wszystkie konta (ja sobie napisałem taki który wywala wbudowane studentxyyy
ad2 Nie zakładaj kont ręcznie tylko właśnie skryptami. Dobrze byś miał gdzieś listę założonych już kont by dodając nowe nie powtarzały się loginy. Do tego celu dobrze nadaje się arkusz kalkulacyjny.
Co do dokładnej rozpiski to będzie ciężko. Poszukaj w instrukcjach np na oeiizk:
http://sbs.oeiizk.edu.pl/index.php?sr=instrukcje2007
http://sbs.oeiizk.edu.pl/Dokumenty/jesien2007/d1_05_04_z.pdf _________________ COÅš JEST TRUDNE ZANIM JEST ÅATWE |
|
Powrót do góry |
|
 |
kareo Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Jun 09, 2009 11:26 am Temat postu: DziÄ™ki Davidos |
|
|
Mam też problemy ze stacjami jakbym chciał postwić każdego klienta od nowa to podobnie jak w pracowni 2005 z dyskietki, chyba są możliwości z obrazu serwera. Możesz pomoc krok po kroku co i jak bo z IPAT jest ok ale jedna stacja się nie daje zarządzaći tu jest problem. Wyskakuje nadal opcja wyboru przechwytywania obrazu, instalacji zdalnej i coś tam jeszcze jak dam wybór obrazu to mi pokazuje winXP a nie Viste biznes MEN.
Jak zrobić aby ten komp dalej pod IPAT działa jak trzeba? odłaczyć i dolączyć do domeny? Dziwne bo jak dam w Ipat "przywróć" i zrobie reset stacji to się zaloguje. Ale po wyłaczeniu nadal to samo. I wyskakuje jakiś błąd partycji. Może dysk pada.
Dobra nie zawracam bo mam zawsze za dużo pytań . POZDRAWIAM |
|
Powrót do góry |
|
 |
|