Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
sbsmax Gość
|
Wysłany: Sat May 16, 2009 4:40 pm Temat postu: problem z WOL na serwerze |
|
|
witam , chciałem uaktywnić na serwerze funkcję WOL budzenie kompa przez internet, ale problem polega na tym iż po wyłączeniu serwera na karcie gasna kontrolki, czyli nie dostaje zasilania i nie można użyć WOL. W biosie włączone są funkcje wol. Problem może leżeć w karcie ponieważ w jej ustawieniach nie ma funkcji wol, choć karta ją posiada EDIMAX 9230TX, sterowników nowych nie instalowałem , są chyba systemowe,trochę się obawiam czy nie namieszaja mi w systemie . Może ktos już przerabiał temat i ma rozwiązanie. Płyta to gigabyte ga-945gcm(x)-s2 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Sat May 16, 2009 4:48 pm Temat postu: |
|
|
Czy dobrze rozumiem, że chciałbyś za pomocą WOL uruchamiać serwer przez internet? |
|
Powrót do góry |
|
 |
sbsmax Gość
|
Wysłany: Sat May 16, 2009 5:45 pm Temat postu: |
|
|
Maciek napisał: | Czy dobrze rozumiem, że chciaÅ‚byÅ› za pomocÄ… WOL uruchamiać serwer przez internet? |
dokładnie. wyłączenie nie ma problemu - przez zdalny pulpit działa ok. . Na kompach klientach /uczniowskich/ diody nie gasną po wyłączeniu ale tam jest inna płyta. Acha gaśnie zarówno dioda od karty zintegrowanej jak i od dodanej pci , maja te same sterowniki REALTEK. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Sat May 16, 2009 7:42 pm Temat postu: |
|
|
Musze cię zmartwić. Gasnące czy niegasnące diody nie mają w twoim przypadku żadnego znaczenia. Magic packet można wysłać wyłącznie w sieci fizycznej. Zresztą to chyba dobrze, bo uruchamiać twój serwer mógłby sobie każdy, bo na etapie uruchamiania nie ma jeszcze czegoś takiego jak autoryzacja. |
|
Powrót do góry |
|
 |
wb Użytkownik Forum
|
|
Powrót do góry |
|
 |
sbsmax Gość
|
Wysłany: Sun May 17, 2009 1:50 pm Temat postu: |
|
|
Maciek napisał: | Musze ciÄ™ zmartwić. GasnÄ…ce czy niegasnÄ…ce diody nie majÄ… w twoim przypadku żadnego znaczenia. Magic packet można wysÅ‚ać wyłącznie w sieci fizycznej. ZresztÄ… to chyba dobrze, bo uruchamiać twój serwer mógÅ‚by sobie każdy, bo na etapie uruchamiania nie ma jeszcze czegoÅ› takiego jak autoryzacja. |
Z różnych opracowań wynika iż jest to wykonalne , spróbuję uruchomić swój domowy komp z zewnątrz to dam znać czy działa .
opracowanie jest na naszej stronie
http://www.kopi.edu.pl/index.php?id=159&id2=102 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Sun May 17, 2009 1:56 pm Temat postu: |
|
|
Artykuł mówi o zarządzaniu zdalnym stacjami roboczymi przy użyciu serwera SBS. A jak wejdziesz już na serwer to jesteś w lokalnej sieci. |
|
Powrót do góry |
|
 |
sbsmax Gość
|
Wysłany: Sun May 17, 2009 2:20 pm Temat postu: |
|
|
Maciek napisał: | ArtykuÅ‚ mówi o zarzÄ…dzaniu zdalnym stacjami roboczymi przy użyciu serwera SBS. A jak wejdziesz już na serwer to jesteÅ› w lokalnej sieci. |
Może czegoś nie rozumię ale mowa jest o pobudzaniu w internecie i wpisany jest adres domenowy z serwisu no-ip. jeśli mmożna połączyć się pulpitem zdalnym z serwerem przez no-ip to dlaczego nie można obudzić go tak samo z WOL? tak wyraźnie jest w opracowaniu .
"WoL for Windows - Windows Graphical User Interface (GUI). Program w postacji graficznej do pobudzania komputerów w Internecie i w sieci lokalnej, gdzie wystarczy wpisać, jak poprzednio odpowiedni adres IP, maskę i mac karty sieciowej" |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Sun May 17, 2009 10:44 pm Temat postu: odp |
|
|
W artykule tak, jak wspominaÅ‚ Maciek jest mowa o pobudzaniu stacji przy włączonym serwerze. Gdy przygotowywaÅ‚em prezentacje na spotkaniu KOPI nie byÅ‚o jeszcze mowy o IPAT. Proces dÅ‚ugiego uruchamiania klientów na pierwszej lekcji stanowiÅ‚ dla mnie i pewnie wielu nauczycieli wtedy okreÅ›lony problem. Magiczne pakiety rozwiÄ…zywaÅ‚y na tyle skutecznie zadanie, że majÄ…c podłączone zasilanie można byÅ‚o wszystkie stacje uruchomić bÄ™dÄ…c jeszcze w domu. To rozwiÄ…zanie znajduje zastosowanie również w pracowniach, które nie majÄ… IPAT. Można również takie dziaÅ‚ania próbować w niektórych komputerach domowych. Niestety wedÅ‚ug mnie nie da siÄ™ tego rozwiÄ…zania zastosować do naszych serwerów. O niepowodzeniu decyduje, tak jak wspominaÅ‚ Maciek uwierzytelnianie serwera. Åatwo to sprawdzić. ProszÄ™ uruchomić serwer bez pierwszego logowania i próbować siÄ™ z nim zdalnie połączyć. TestowaÅ‚em to dość dawno i na starszym sprzÄ™cie. Z tego co pamietam nie udaÅ‚o mi siÄ™ tego zrobić. Może warto do tych prób wrócić. |
|
Powrót do góry |
|
 |
sbsmax Gość
|
Wysłany: Mon May 18, 2009 10:16 am Temat postu: Re: odp |
|
|
Dzięki za wyjaśnienie, stacje robocze uruchamiałem łącząc się przez pulpit zdalny z serwerem i potem z konsoli ipat. Ze zdalnego uruchomienia serwera pewnie rzeczywiście nic nie będzie ale jeszcze powalczę .pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
|