Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

problem z WOL na serwerze

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sbsmax
Gość

PostWysłany: Sat May 16, 2009 4:40 pm    Temat postu: problem z WOL na serwerze Odpowiedz z cytatem

witam , chciałem uaktywnić na serwerze funkcję WOL budzenie kompa przez internet, ale problem polega na tym iż po wyłączeniu serwera na karcie gasna kontrolki, czyli nie dostaje zasilania i nie można użyć WOL. W biosie włączone są funkcje wol. Problem może leżeć w karcie ponieważ w jej ustawieniach nie ma funkcji wol, choć karta ją posiada EDIMAX 9230TX, sterowników nowych nie instalowałem , są chyba systemowe,trochę się obawiam czy nie namieszaja mi w systemie . Może ktos już przerabiał temat i ma rozwiązanie. Płyta to gigabyte ga-945gcm(x)-s2
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Sat May 16, 2009 4:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy dobrze rozumiem, że chciałbyś za pomocą WOL uruchamiać serwer przez internet?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sbsmax
Gość

PostWysłany: Sat May 16, 2009 5:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Maciek napisał:
Czy dobrze rozumiem, że chciałbyś za pomocą WOL uruchamiać serwer przez internet?

dokładnie. wyłączenie nie ma problemu - przez zdalny pulpit działa ok. . Na kompach klientach /uczniowskich/ diody nie gasną po wyłączeniu ale tam jest inna płyta. Acha gaśnie zarówno dioda od karty zintegrowanej jak i od dodanej pci , maja te same sterowniki REALTEK.
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Sat May 16, 2009 7:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Musze cię zmartwić. Gasnące czy niegasnące diody nie mają w twoim przypadku żadnego znaczenia. Magic packet można wysłać wyłącznie w sieci fizycznej. Zresztą to chyba dobrze, bo uruchamiać twój serwer mógłby sobie każdy, bo na etapie uruchamiania nie ma jeszcze czegoś takiego jak autoryzacja.
Powrót do góry
wb
Użytkownik Forum

PostWysłany: Sat May 16, 2009 10:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zobacz tu http://www.pcworld.pl/artykuly/51119/Sieciowa.pobudka.html
Powrót do góry
sbsmax
Gość

PostWysłany: Sun May 17, 2009 1:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Maciek napisał:
Musze cię zmartwić. Gasnące czy niegasnące diody nie mają w twoim przypadku żadnego znaczenia. Magic packet można wysłać wyłącznie w sieci fizycznej. Zresztą to chyba dobrze, bo uruchamiać twój serwer mógłby sobie każdy, bo na etapie uruchamiania nie ma jeszcze czegoś takiego jak autoryzacja.

Z różnych opracowań wynika iż jest to wykonalne , spróbuję uruchomić swój domowy komp z zewnątrz to dam znać czy działa .
opracowanie jest na naszej stronie Smile
http://www.kopi.edu.pl/index.php?id=159&id2=102
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Sun May 17, 2009 1:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Artykuł mówi o zarządzaniu zdalnym stacjami roboczymi przy użyciu serwera SBS. A jak wejdziesz już na serwer to jesteś w lokalnej sieci.
Powrót do góry
sbsmax
Gość

PostWysłany: Sun May 17, 2009 2:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Maciek napisał:
Artykuł mówi o zarządzaniu zdalnym stacjami roboczymi przy użyciu serwera SBS. A jak wejdziesz już na serwer to jesteś w lokalnej sieci.

Może czegoś nie rozumię ale mowa jest o pobudzaniu w internecie i wpisany jest adres domenowy z serwisu no-ip. jeśli mmożna połączyć się pulpitem zdalnym z serwerem przez no-ip to dlaczego nie można obudzić go tak samo z WOL? tak wyraźnie jest w opracowaniu .

"WoL for Windows - Windows Graphical User Interface (GUI). Program w postacji graficznej do pobudzania komputerów w Internecie i w sieci lokalnej, gdzie wystarczy wpisać, jak poprzednio odpowiedni adres IP, maskę i mac karty sieciowej"
Powrót do góry
Mirek
Administrator

PostWysłany: Sun May 17, 2009 10:44 pm    Temat postu: odp Odpowiedz z cytatem

W artykule tak, jak wspominał Maciek jest mowa o pobudzaniu stacji przy włączonym serwerze. Gdy przygotowywałem prezentacje na spotkaniu KOPI nie było jeszcze mowy o IPAT. Proces długiego uruchamiania klientów na pierwszej lekcji stanowił dla mnie i pewnie wielu nauczycieli wtedy określony problem. Magiczne pakiety rozwiązywały na tyle skutecznie zadanie, że mając podłączone zasilanie można było wszystkie stacje uruchomić będąc jeszcze w domu. To rozwiązanie znajduje zastosowanie również w pracowniach, które nie mają IPAT. Można również takie działania próbować w niektórych komputerach domowych. Niestety według mnie nie da się tego rozwiązania zastosować do naszych serwerów. O niepowodzeniu decyduje, tak jak wspominał Maciek uwierzytelnianie serwera. Łatwo to sprawdzić. Proszę uruchomić serwer bez pierwszego logowania i próbować się z nim zdalnie połączyć. Testowałem to dość dawno i na starszym sprzęcie. Z tego co pamietam nie udało mi się tego zrobić. Może warto do tych prób wrócić.
Powrót do góry
sbsmax
Gość

PostWysłany: Mon May 18, 2009 10:16 am    Temat postu: Re: odp Odpowiedz z cytatem

Dzięki za wyjaśnienie, stacje robocze uruchamiałem łącząc się przez pulpit zdalny z serwerem i potem z konsoli ipat. Ze zdalnego uruchomienia serwera pewnie rzeczywiście nic nie będzie Sad ale jeszcze powalczę .pozdrawiam
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: