|
KOPI Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Andrzej123 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Feb 25, 2009 4:28 pm Temat postu: Samoczynny reset stacji roboczej |
|
|
Witam
Ten problem był już opisywany, ale mimo, że walczę ze swoją stacją od około 3 miesięcy to wskazówki z forum nic mi nie pomogły. Może na początek o tym co do tej pory zrobiłem z feralną stacją roboczą.
Przez około 3 miesiące stacja działała ok - czyli tak jak pozostałe (oczywiście nie liczę standardowych kłopotów z całą pracownią), no i po tym czasie się zaczęło. Uczeń pracuje na kompie a tu nagle pac i reset, albo chce się zalogować i po wpisaniu loginu i hasła komp uruchamia się ponownie. Na początek sprawdziłem oczywiście wszystkie połączenia fizyczne, powymieniałem trochę kabli sieciowych i ciągle nic (podkreślam, że stacja mimo problemów ciągle reaguje na polecenia z iPATa). Co dziwne czasami potrafiła pracować dobrze dzień lub dwa a czasami resety były nie do opanowania. Biorąc to pod uwagę postanowiłem nie robić nic i obserwować, gdyż sądziłem, że w końcu wykombinuje jaki zmienny czynnik powoduje resety. Z upływem czasu zacząłem nabierać przekonania, że jest to sprawa przypadkowa i postanowiłem działać. Na początek odpięcie i podpięcie do domeny - brak efektu. Miałem zrobiony obraz tej stacji GHOSTem (co istotne był to obraz kiedy pracownia działała prawidłowo po zastosowaniu procedury na relacje zaufania...) Wyciągam stacje z obrazu i na powitanie o dziwo dostaje komunikat o relacji zaufania...(a to jest zupełnie rzecz na osobną historie), no więc procedurka od nowa i działa, aż do momentu kolejnego samoczynnego resetu.Czyli Ghost nie dał nic poza nowymi-starymi problemami. Potem podłączyłem się na forum pod wątek "komputer uczniowski resetuje w kółko" no i zrobiłem procedurkę z zainstalowaniem iPATem obrazu zdrowego kompa na komp trefny. I znów mogę powiedzieć, że operacja się udała, ale pacjent nie żyje. Dzień było ok, potem stacja wyrzuca komunikat o konieczności aktywacji systemu. No ok - aktywuje. Dwa dni ok, potem po zalogowaniu czarny ekran z kursorem. Znowu na forum i znowu podpinam i odpinam od domeny. Dzień jest ok i dziś dwa razy samoczynny reset - ręce opadają. |
|
Powrót do góry |
|
 |
bananos Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Mar 03, 2009 2:19 am Temat postu: |
|
|
Powiem tak, miewam również podobne problemy i wspomniany wątek sam zainicjowałem na forum. U mnie zadziałało, ale od czasu do czasu któraś ze stacji lubi sobie wystartować od nowa. Myślę że szkoda czasu i nerwów bo jako nauczyciele informatyki nie mamy obowiązku spędzać całymi dniami i połową nocy nad rozgryzaniem zagadek pracowni z ministerstwa. Numer do firmy instalującej macie na pewno, kontakt z kuratorium również, zgłaszać reklamacje sprzętu i kwita. Naprawdę dochodzę do wnioski że ten sprzęt nie ma szans działać poprawnie, bo jeśli tak się dzieje przez dwa miesiące to za chwilę pracowni stanie nawet niewiadomo z jakiego powodu. Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

Dołączył: 25 Jun 2007 Posty: 352 Pomógł: 2 Skąd: nie umiem czytać
|
Wysłany: Tue Mar 03, 2009 10:59 am Temat postu: |
|
|
Witam.
samoczynny restart komputera może byś spowodowany przez:
- uszkodzony zasilacz (nie podaje odpowiedniego napięcia na płytę) lub uszkodzony wentylator
- uszkodzony wentylator na procesorze
- montazysta "szybko" składał komputer i nie nałozył pasty na procesor
W pracowni z 2004 roku restarty to był chleb powszedni - pomogła zmiana wersji BIOS-u
No i kilka razy miałem ciekawy przypadek: uszkodzona klawiatura, po podmiannie brak problemów.
A ostatnio restart komputera występował po włożeniu płyty CD do napędu - uszkodzony napęd.
No można jeszcze przetestować RAM.
To tyle z mojego skromnego doświadczenia w walce z samoczynnymi restartami. |
|
Powrót do góry |
|
 |
elka Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Apr 23, 2009 10:08 pm Temat postu: |
|
|
Miałam podobną sytuację w pracowni z 2006 r. Restart stacji kilka razy dziennie. Zgłosiłam awarię. Przyjechał serwisant okazało się, że nie wentylator i nie zasilacz. Zabrał stację do naprawy i teraz działa. W pracowni z 2008r. też kilka razy miał miejsce restart komputera. Ale miałam wrażenie, że uczniowie ocietali się o "przycisk zasilania" kolanem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|