Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Samoczynny reset stacji roboczej

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Andrzej123
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Feb 25, 2009 4:28 pm    Temat postu: Samoczynny reset stacji roboczej Odpowiedz z cytatem

Witam

Ten problem był już opisywany, ale mimo, że walczę ze swoją stacją od około 3 miesięcy to wskazówki z forum nic mi nie pomogły. Może na początek o tym co do tej pory zrobiłem z feralną stacją roboczą.

Przez około 3 miesiące stacja działała ok - czyli tak jak pozostałe (oczywiście nie liczę standardowych kłopotów z całą pracownią), no i po tym czasie się zaczęło. Uczeń pracuje na kompie a tu nagle pac i reset, albo chce się zalogować i po wpisaniu loginu i hasła komp uruchamia się ponownie. Na początek sprawdziłem oczywiście wszystkie połączenia fizyczne, powymieniałem trochę kabli sieciowych i ciągle nic (podkreślam, że stacja mimo problemów ciągle reaguje na polecenia z iPATa). Co dziwne czasami potrafiła pracować dobrze dzień lub dwa a czasami resety były nie do opanowania. Biorąc to pod uwagę postanowiłem nie robić nic i obserwować, gdyż sądziłem, że w końcu wykombinuje jaki zmienny czynnik powoduje resety. Z upływem czasu zacząłem nabierać przekonania, że jest to sprawa przypadkowa i postanowiłem działać. Na początek odpięcie i podpięcie do domeny - brak efektu. Miałem zrobiony obraz tej stacji GHOSTem (co istotne był to obraz kiedy pracownia działała prawidłowo po zastosowaniu procedury na relacje zaufania...) Wyciągam stacje z obrazu i na powitanie o dziwo dostaje komunikat o relacji zaufania...(a to jest zupełnie rzecz na osobną historie), no więc procedurka od nowa i działa, aż do momentu kolejnego samoczynnego resetu.Czyli Ghost nie dał nic poza nowymi-starymi problemami. Potem podłączyłem się na forum pod wątek "komputer uczniowski resetuje w kółko" no i zrobiłem procedurkę z zainstalowaniem iPATem obrazu zdrowego kompa na komp trefny. I znów mogę powiedzieć, że operacja się udała, ale pacjent nie żyje. Dzień było ok, potem stacja wyrzuca komunikat o konieczności aktywacji systemu. No ok - aktywuje. Dwa dni ok, potem po zalogowaniu czarny ekran z kursorem. Znowu na forum i znowu podpinam i odpinam od domeny. Dzień jest ok i dziś dwa razy samoczynny reset - ręce opadają.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
bananos
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue Mar 03, 2009 2:19 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Powiem tak, miewam również podobne problemy i wspomniany wątek sam zainicjowałem na forum. U mnie zadziałało, ale od czasu do czasu któraś ze stacji lubi sobie wystartować od nowa. Myślę że szkoda czasu i nerwów bo jako nauczyciele informatyki nie mamy obowiązku spędzać całymi dniami i połową nocy nad rozgryzaniem zagadek pracowni z ministerstwa. Numer do firmy instalującej macie na pewno, kontakt z kuratorium również, zgłaszać reklamacje sprzętu i kwita. Naprawdę dochodzę do wnioski że ten sprzęt nie ma szans działać poprawnie, bo jeśli tak się dzieje przez dwa miesiące to za chwilę pracowni stanie nawet niewiadomo z jakiego powodu. Pozdrawiam
Powrót do góry
PiotrT
Moderator

PostWysłany: Tue Mar 03, 2009 10:59 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.
samoczynny restart komputera może byś spowodowany przez:
- uszkodzony zasilacz (nie podaje odpowiedniego napięcia na płytę) lub uszkodzony wentylator
- uszkodzony wentylator na procesorze
- montazysta "szybko" składał komputer i nie nałozył pasty na procesor

W pracowni z 2004 roku restarty to był chleb powszedni - pomogła zmiana wersji BIOS-u

No i kilka razy miałem ciekawy przypadek: uszkodzona klawiatura, po podmiannie brak problemów.

A ostatnio restart komputera występował po włożeniu płyty CD do napędu - uszkodzony napęd.

No można jeszcze przetestować RAM.

To tyle z mojego skromnego doświadczenia w walce z samoczynnymi restartami.
Powrót do góry
elka
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Apr 23, 2009 10:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Miałam podobną sytuację w pracowni z 2006 r. Restart stacji kilka razy dziennie. Zgłosiłam awarię. Przyjechał serwisant okazało się, że nie wentylator i nie zasilacz. Zabrał stację do naprawy i teraz działa. W pracowni z 2008r. też kilka razy miał miejsce restart komputera. Ale miałam wrażenie, że uczniowie ocietali się o "przycisk zasilania" kolanem.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: