Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

iPAT - kompendium
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dividos
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Feb 05, 2009 11:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wiem o jakim pdf'ie mówisz...?

Kto dostarczał pracownię?

Czy jak wpisujesz nazwę użytkownika to poniżej pola z hasłem masz "Zaloguj do..."

To że nic nie dłubałeś nie znaczy że firma dobrze skonfigurowała pracownię do pracy z iPATem
Ciężko coś doradzić. Różnie "firmy" stawiały pracownię.

A robiłeś reinstalkę innej stacji iPATem?
Czy były problemy?

hejjj
Olśniło mnie
Czy zmieniałeś hasło administratora?
Pewnie tak
To hasło trzeba zmienić w konsoli iPAT!
zobacz to
http://pomoc.koncept.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=118&Itemid=39
wojmusz
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Feb 06, 2009 2:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przepraszam, ze zawróciłem Ci głowę i wielkie dzięki za starania. Ciężko nam sie dogadac. Pdf o którym mówię to:

ftp://pomoc.koncept.pl/MEN2008/Microsoft/nowy_komputer.pdf

Dostawcą sprzętu była firma Wasko (chyba z Gliwic), pracownię stawiała firma z Rzeszowa a serwisant do tego kompa był z Kolbuszowej. Ale mniejsza o to. Hasła nie zmieniałem. Wciąż jest z..X. Innych komputerów nie reinstalowałem, na razie są ok. Ale przejdę procedurę, o której mówi przesłany przez Ciebie pdf. Ale to dopiero w przyszłym tygodniu.

A teraz pytanie z innej beczki. Jak odblokować chwilowo (potem zablokować) możliwość instalacji programów z płyty na stacjach uczniowskich?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
dividos
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Feb 06, 2009 2:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

SÄ… dwa sposoby. Utworzenie pakietu przyrostowego:
http://pomoc.koncept.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=124&Itemid=39
Potem można go rozesłać na inne kompy.

Lub wyłączenie ochrony dysku:
http://pomoc.koncept.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=125&Itemid=39

Trzeba pamiętać że traci się zgodność stanu dysku i nie będzie możliwe tworzenie pakietów przyrostowych. Będziesz musiał to samo robić na każdej stacji.
Prześledź wątek na tym forum:
http://forum.kopi.edu.pl/viewtopic.php?t=687
wojmusz
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Feb 06, 2009 5:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na razie dzięki. Z pewnością będę miał jeszcze wiele pytań. Przyjemnego weekendu. Smile
Powrót do góry
wojmusz
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue Feb 10, 2009 9:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To znowu ja.
Przy logowaniu nie ma zadnych napisów w stylu "Zaloguj do...". Jest poprostu czysto. Całość instalowania obrazu KOMPUTER z serwera do klienta przebiega zgodnie z instrukcją, do momentu utworzenia checkpointu. Powinno sie to tworzyć po dodaniu komputera do domeny w iPACie i ponownym uruchomieniu kompa. U mnie się nie resetuje, nie tworzy checkpointu tylko od razu jest okno "aby się zalogować wciśnij ctrl+alt+del" a przy kopie w ipacie jest dzwoneczek. W raportach wyświetla się bład dołączenia do domeny (80......), podczas gdy w konfiguracji kompa ipat wyświetla, że jest on w domenie.
Podczas logowania wpuszcza tylko operatora, ale za każdym razem trzeba wpisać kod aktywacyjny Windows, a ten "głupek" wyświetla informację, że system jest nielegalny!!!. Szok. Zupełnie zbaraniałem. Czy ktoś miał coś takiego?
Powrót do góry
dividos
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Feb 11, 2009 12:06 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dokładnie podaj jaki kod ci się wyświetla. A może jak klikniesz na numer błędu to ci poda jaka jest przyczyna - jakiś opis.
Napisz też co do tej pory próbowałeś zrobić.
Czy sprawdzałeś ustawienia iPATa jeśli chodzi o domenę i hasełka?

PS
To że nie ma zaloguj do... to dobrze. Powinno się pojawić dopiero po poprawnym przyłączeniu do domeny.

Sprawdź jeszcze logi w podglądzie zdarzeń w SBSie - może tam coś ci pokaże. Nie zapomnij sprawdzić logów odpowiedzialnych za poprawność logowania.
wojmusz
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Feb 11, 2009 2:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To już w przyszłym tygodniu, bp mam ferie i nie chce mi się jechać do szkoły, tym bardziej że sprawa dotyczy jednego kompa.
Ale!!!!
Byłem wczoraj i przeprowadziłem instalację Visty zdalnie z wyłączonym ipatem. Zgodnie z jedną z instrukcji pdf ze strony oeiizk. Wszystko poszło ok. Komputer był w domenie, wskoczył do AD, logowałem się na studentaxxx na wszystkich poziomach. I byłoby ok, gdyby nie ipat. Przy takiej instalacji serwer nadał nazwę temu komputerowi "LR-(ciąg liczb i liter)", (dawna nazwa KOMP06) po włączeniu ipata na tej i dodaniu go do zarządzanych, ipat nie rozumie nazwy tego kompa. Po zmianie tej nazwy w ipacie, dalej go nie puszcza, zachowuje się tak jakby na komp nie było systemu. Chyba zostawię ten jeden komputer poza zarządzaniem przez ipat (czy można tak?).
Powrót do góry
kareo
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Feb 27, 2009 12:33 pm    Temat postu: PodepnÄ™ siÄ™ pod temat Odpowiedz z cytatem

Robie pakiet przyrostowy zgodnie z instrukcją tworzy się jest ok ale coś z IPatem że system blokuje IPATA. może włączyłem jakąś ochronę.
Druga rzecz to że jak ustawie jako komp źródłowy nie da się zalogować na admina domeny, tylko jako operator. I na tym koncie nie ma neta, nie mogę zrobić pewnych rzeczy. Chodzi mi o to aby zainstalować pare programów, właczyć obsługę USB. I albo zrobić pakiet przyrostowy albo zrobić cały obraz a potem z niego resztę klientów. Ale martwi mnie IPat i Narzędzia konfiguracji systemuże blokuje te rzeczy na kocie studenta. A może włączenie- kontrola kont użytkownika w centrum zabezpieczeń. Na Adminie domeny jest ok ale na studencie już nie. Proszę o pomoc
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
dividos
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Feb 27, 2009 4:26 pm    Temat postu: Re: PodepnÄ™ siÄ™ pod temat Odpowiedz z cytatem

kareo napisał:
Robie pakiet przyrostowy zgodnie z instrukcją tworzy się jest ok ale coś z IPatem że system blokuje IPATA. może włączyłem jakąś ochronę.

Nie bardzo rozumiem co ci nie wychodzi po zrobieniu pakietu. Opisz dokładniej.
kareo napisał:
Druga rzecz to że jak ustawie jako komp źródłowy nie da się zalogować na admina domeny, tylko jako operator. I na tym koncie nie ma neta, nie mogę zrobić pewnych rzeczy.

I tak musi być. Komputer nie jest i nie może być w trybie źródłowym podłączony do domeny. Co do konta operator możliwe że masz lokalne konto o tej nazwie.
Ja u siebie mam zrobione tak że konto lokalnego administratora ma hasło identyczne z administratorem domeny. Mam neta bez problemu. Jak hasła są niezgodne to IE woła o autoryzację.
kareo napisał:
Chodzi mi o to aby (...) właczyć obsługę USB.

Tego akurat nie trzeba robić na źródłowym. Obsługę usb załącza się w zasadach grup, ale musisz zalogować się na stacji jako administrator DOMENY(!) i narzędziem gpmc.msc edytujesz zasady na serwerze. Może być konieczne na stacji Vista doinstalowanie RSAT.
kareo napisał:
I albo zrobić pakiet przyrostowy albo zrobić cały obraz a potem z niego resztę klientów. Ale martwi mnie IPat i Narzędzia konfiguracji systemuże blokuje te rzeczy na kocie studenta. A może włączenie- kontrola kont użytkownika w centrum zabezpieczeń. Na Adminie domeny jest ok ale na studencie już nie. Proszę o pomoc

Tego też nie bardzo rozumiem.
czarnamonia
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Mar 05, 2009 10:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam
po zaniku napięcia na kilka godzin pracownia z SBS przestała działać. Po próbie zalogowania się z komputera klienckiego komunikat brzmiał "Domena SBSMEIN jest niedostępna".nie pomogłó odłączenie switcha z prądu na minutę i włączenie go ponownie.
Wcześniejszy taki przypadek udało mi się rozwiązać teraz coś mi wyskakuje przy dodawaniu komputerów do domeny,żę jest problem z IPATEM na stacjach uczniowskich. Jak to rozwiązać?
PROSZĘ O POMOC!!!
Powrót do góry
teach
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Mar 20, 2009 12:54 pm    Temat postu: Ludzie pomóżcie !!! Odpowiedz z cytatem

Po instalacji obrazu z serwera komputery znikły z AD, wówczas wszystkie przeinstalowałem z IPATA. Zgodnie z instrukcją pojawiły się w Computers. Teraz przy próbie odłączenia (jak w instrukcji) od domeny dostaję komunikat "Nie można zmienić nazwy komputera w trybie działania domeny".
Gdy w IPAcie w Administracji serwerem wyłączę domenę opcję przyłączania mam nie aktywną. Na stanowiskach nie mogę się zalogować do doment tylko lokalnie.
Komputerom też zmieniłem nazwy w IPAcie, recznie przyłączyłem stanowiska do domeny, dostałem komunikat "Witaj w domenie", ale nie mogę się zalogować.
Będę wdzięczny za pomoc.
Powrót do góry
jw313
Użytkownik Forum

PostWysłany: Sun Mar 22, 2009 5:04 am    Temat postu: odp: teach Odpowiedz z cytatem

[Rozumiem, że dotyczy visty na stanowiskach]
Czy nazwy komputerów w AD uległy zmianie?
Ja usunąłbym jeden komputer na próbę z AD i iPATa na serwerze, na stanowisku odłączył agenta [F3] i od domeny a później podłączył wszystko od nowa.
Powrót do góry
teach
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue Mar 24, 2009 4:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak zrobiłem, "przyporządkowałem ręcznie" do domeny i poszło. Dziwi mnie jeszcze jeden fakt po instalacji roboczych z serwera na pulpitach zostały stare pliki, myślałem, że jeśli "puszczę" obraz z serwera to będzie to stan początkowy systemu.
Powrót do góry
Mirek
Administrator

PostWysłany: Tue Mar 24, 2009 8:06 pm    Temat postu: odp Odpowiedz z cytatem

Tak się dzieje, gdyż działają profile mobilne. Efek jest taki, że na serwerze w folderze o:\profiles przetrzymywane są pliki i ustawienia ostatnio logującego się na tym koncie użytkownika.
Powrót do góry
dividos
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue Mar 24, 2009 10:17 pm    Temat postu: Re: odp Odpowiedz z cytatem

Mirek napisał:
Tak się dzieje, gdyż działają profile mobilne. Efek jest taki, że na serwerze w folderze o:\profiles przetrzymywane są pliki i ustawienia ostatnio logującego się na tym koncie użytkownika.

Ustawienia owszem w o:\profiles
Pliki w o:\redirected\... (pulpit i dokumenty)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

Skocz do: