Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dividos Użytkownik Forum

|
Wysłany: Thu Feb 05, 2009 11:50 pm Temat postu: |
|
|
Nie wiem o jakim pdf'ie mówisz...?
Kto dostarczał pracownię?
Czy jak wpisujesz nazwę użytkownika to poniżej pola z hasłem masz "Zaloguj do..."
To że nic nie dłubałeś nie znaczy że firma dobrze skonfigurowała pracownię do pracy z iPATem
Ciężko coś doradzić. Różnie "firmy" stawiały pracownię.
A robiłeś reinstalkę innej stacji iPATem?
Czy były problemy?
hejjj
Olśniło mnie
Czy zmieniałeś hasło administratora?
Pewnie tak
To hasło trzeba zmienić w konsoli iPAT!
zobacz to
http://pomoc.koncept.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=118&Itemid=39 _________________ COÅš JEST TRUDNE ZANIM JEST ÅATWE |
|
Powrót do góry |
|
 |
wojmusz Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Feb 06, 2009 2:21 pm Temat postu: |
|
|
Przepraszam, ze zawróciłem Ci głowę i wielkie dzięki za starania. Ciężko nam sie dogadac. Pdf o którym mówię to:
ftp://pomoc.koncept.pl/MEN2008/Microsoft/nowy_komputer.pdf
Dostawcą sprzętu była firma Wasko (chyba z Gliwic), pracownię stawiała firma z Rzeszowa a serwisant do tego kompa był z Kolbuszowej. Ale mniejsza o to. Hasła nie zmieniałem. Wciąż jest z..X. Innych komputerów nie reinstalowałem, na razie są ok. Ale przejdę procedurę, o której mówi przesłany przez Ciebie pdf. Ale to dopiero w przyszłym tygodniu.
A teraz pytanie z innej beczki. Jak odblokować chwilowo (potem zablokować) możliwość instalacji programów z płyty na stacjach uczniowskich? |
|
Powrót do góry |
|
 |
dividos Użytkownik Forum

|
|
Powrót do góry |
|
 |
wojmusz Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Feb 06, 2009 5:31 pm Temat postu: |
|
|
Na razie dzięki. Z pewnością będę miał jeszcze wiele pytań. Przyjemnego weekendu.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
wojmusz Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Feb 10, 2009 9:11 pm Temat postu: |
|
|
To znowu ja.
Przy logowaniu nie ma zadnych napisów w stylu "Zaloguj do...". Jest poprostu czysto. Całość instalowania obrazu KOMPUTER z serwera do klienta przebiega zgodnie z instrukcją, do momentu utworzenia checkpointu. Powinno sie to tworzyć po dodaniu komputera do domeny w iPACie i ponownym uruchomieniu kompa. U mnie się nie resetuje, nie tworzy checkpointu tylko od razu jest okno "aby się zalogować wciśnij ctrl+alt+del" a przy kopie w ipacie jest dzwoneczek. W raportach wyświetla się bład dołączenia do domeny (80......), podczas gdy w konfiguracji kompa ipat wyświetla, że jest on w domenie.
Podczas logowania wpuszcza tylko operatora, ale za każdym razem trzeba wpisać kod aktywacyjny Windows, a ten "głupek" wyświetla informację, że system jest nielegalny!!!. Szok. Zupełnie zbaraniałem. Czy ktoś miał coś takiego? |
|
Powrót do góry |
|
 |
dividos Użytkownik Forum

|
Wysłany: Wed Feb 11, 2009 12:06 am Temat postu: |
|
|
Dokładnie podaj jaki kod ci się wyświetla. A może jak klikniesz na numer błędu to ci poda jaka jest przyczyna - jakiś opis.
Napisz też co do tej pory próbowałeś zrobić.
Czy sprawdzałeś ustawienia iPATa jeśli chodzi o domenę i hasełka?
PS
To że nie ma zaloguj do... to dobrze. Powinno się pojawić dopiero po poprawnym przyłączeniu do domeny.
Sprawdź jeszcze logi w podglÄ…dzie zdarzeÅ„ w SBSie - może tam coÅ› ci pokaże. Nie zapomnij sprawdzić logów odpowiedzialnych za poprawność logowania. _________________ COÅš JEST TRUDNE ZANIM JEST ÅATWE |
|
Powrót do góry |
|
 |
wojmusz Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Feb 11, 2009 2:05 pm Temat postu: |
|
|
To już w przyszłym tygodniu, bp mam ferie i nie chce mi się jechać do szkoły, tym bardziej że sprawa dotyczy jednego kompa.
Ale!!!!
Byłem wczoraj i przeprowadziłem instalację Visty zdalnie z wyłączonym ipatem. Zgodnie z jedną z instrukcji pdf ze strony oeiizk. Wszystko poszło ok. Komputer był w domenie, wskoczył do AD, logowałem się na studentaxxx na wszystkich poziomach. I byłoby ok, gdyby nie ipat. Przy takiej instalacji serwer nadał nazwę temu komputerowi "LR-(ciąg liczb i liter)", (dawna nazwa KOMP06) po włączeniu ipata na tej i dodaniu go do zarządzanych, ipat nie rozumie nazwy tego kompa. Po zmianie tej nazwy w ipacie, dalej go nie puszcza, zachowuje się tak jakby na komp nie było systemu. Chyba zostawię ten jeden komputer poza zarządzaniem przez ipat (czy można tak?). |
|
Powrót do góry |
|
 |
kareo Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Feb 27, 2009 12:33 pm Temat postu: PodepnÄ™ siÄ™ pod temat |
|
|
Robie pakiet przyrostowy zgodnie z instrukcją tworzy się jest ok ale coś z IPatem że system blokuje IPATA. może włączyłem jakąś ochronę.
Druga rzecz to że jak ustawie jako komp źródłowy nie da się zalogować na admina domeny, tylko jako operator. I na tym koncie nie ma neta, nie mogę zrobić pewnych rzeczy. Chodzi mi o to aby zainstalować pare programów, właczyć obsługę USB. I albo zrobić pakiet przyrostowy albo zrobić cały obraz a potem z niego resztę klientów. Ale martwi mnie IPat i Narzędzia konfiguracji systemuże blokuje te rzeczy na kocie studenta. A może włączenie- kontrola kont użytkownika w centrum zabezpieczeń. Na Adminie domeny jest ok ale na studencie już nie. Proszę o pomoc |
|
Powrót do góry |
|
 |
dividos Użytkownik Forum

|
Wysłany: Fri Feb 27, 2009 4:26 pm Temat postu: Re: PodepnÄ™ siÄ™ pod temat |
|
|
kareo napisał: | Robie pakiet przyrostowy zgodnie z instrukcjÄ… tworzy siÄ™ jest ok ale coÅ› z IPatem że system blokuje IPATA. może włączyÅ‚em jakÄ…Å› ochronÄ™. |
Nie bardzo rozumiem co ci nie wychodzi po zrobieniu pakietu. Opisz dokładniej.
kareo napisał: | Druga rzecz to że jak ustawie jako komp źródÅ‚owy nie da siÄ™ zalogować na admina domeny, tylko jako operator. I na tym koncie nie ma neta, nie mogÄ™ zrobić pewnych rzeczy. |
I tak musi być. Komputer nie jest i nie może być w trybie źródłowym podłączony do domeny. Co do konta operator możliwe że masz lokalne konto o tej nazwie.
Ja u siebie mam zrobione tak że konto lokalnego administratora ma hasło identyczne z administratorem domeny. Mam neta bez problemu. Jak hasła są niezgodne to IE woła o autoryzację.
kareo napisał: | Chodzi mi o to aby (...) wÅ‚aczyć obsÅ‚ugÄ™ USB. |
Tego akurat nie trzeba robić na źródłowym. Obsługę usb załącza się w zasadach grup, ale musisz zalogować się na stacji jako administrator DOMENY(!) i narzędziem gpmc.msc edytujesz zasady na serwerze. Może być konieczne na stacji Vista doinstalowanie RSAT.
kareo napisał: | I albo zrobić pakiet przyrostowy albo zrobić caÅ‚y obraz a potem z niego resztÄ™ klientów. Ale martwi mnie IPat i NarzÄ™dzia konfiguracji systemuże blokuje te rzeczy na kocie studenta. A może włączenie- kontrola kont użytkownika w centrum zabezpieczeÅ„. Na Adminie domeny jest ok ale na studencie już nie. ProszÄ™ o pomoc |
Tego też nie bardzo rozumiem. _________________ COÅš JEST TRUDNE ZANIM JEST ÅATWE |
|
Powrót do góry |
|
 |
czarnamonia Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Mar 05, 2009 10:11 pm Temat postu: |
|
|
witam
po zaniku napięcia na kilka godzin pracownia z SBS przestała działać. Po próbie zalogowania się z komputera klienckiego komunikat brzmiał "Domena SBSMEIN jest niedostępna".nie pomogłó odłączenie switcha z prądu na minutę i włączenie go ponownie.
Wcześniejszy taki przypadek udało mi się rozwiązać teraz coś mi wyskakuje przy dodawaniu komputerów do domeny,żę jest problem z IPATEM na stacjach uczniowskich. Jak to rozwiązać?
PROSZĘ O POMOC!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
teach Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Mar 20, 2009 12:54 pm Temat postu: Ludzie pomóżcie !!! |
|
|
Po instalacji obrazu z serwera komputery znikły z AD, wówczas wszystkie przeinstalowałem z IPATA. Zgodnie z instrukcją pojawiły się w Computers. Teraz przy próbie odłączenia (jak w instrukcji) od domeny dostaję komunikat "Nie można zmienić nazwy komputera w trybie działania domeny".
Gdy w IPAcie w Administracji serwerem wyłączę domenę opcję przyłączania mam nie aktywną. Na stanowiskach nie mogę się zalogować do doment tylko lokalnie.
Komputerom też zmieniłem nazwy w IPAcie, recznie przyłączyłem stanowiska do domeny, dostałem komunikat "Witaj w domenie", ale nie mogę się zalogować.
Będę wdzięczny za pomoc. |
|
Powrót do góry |
|
 |
jw313 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Sun Mar 22, 2009 5:04 am Temat postu: odp: teach |
|
|
[Rozumiem, że dotyczy visty na stanowiskach]
Czy nazwy komputerów w AD uległy zmianie?
Ja usunąłbym jeden komputer na próbę z AD i iPATa na serwerze, na stanowisku odłączył agenta [F3] i od domeny a później podłączył wszystko od nowa. |
|
Powrót do góry |
|
 |
teach Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Mar 24, 2009 4:08 pm Temat postu: |
|
|
Tak zrobiłem, "przyporządkowałem ręcznie" do domeny i poszło. Dziwi mnie jeszcze jeden fakt po instalacji roboczych z serwera na pulpitach zostały stare pliki, myślałem, że jeśli "puszczę" obraz z serwera to będzie to stan początkowy systemu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Tue Mar 24, 2009 8:06 pm Temat postu: odp |
|
|
Tak się dzieje, gdyż działają profile mobilne. Efek jest taki, że na serwerze w folderze o:\profiles przetrzymywane są pliki i ustawienia ostatnio logującego się na tym koncie użytkownika. |
|
Powrót do góry |
|
 |
dividos Użytkownik Forum

|
Wysłany: Tue Mar 24, 2009 10:17 pm Temat postu: Re: odp |
|
|
Mirek napisał: | Tak siÄ™ dzieje, gdyż dziaÅ‚ajÄ… profile mobilne. Efek jest taki, że na serwerze w folderze o:\profiles przetrzymywane sÄ… pliki i ustawienia ostatnio logujÄ…cego siÄ™ na tym koncie użytkownika. |
Ustawienia owszem w o:\profiles
Pliki w o:\redirected\... (pulpit i dokumenty) _________________ COÅš JEST TRUDNE ZANIM JEST ÅATWE |
|
Powrót do góry |
|
 |
|