Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
superhiper Użytkownik Forum

|
Wysłany: Mon Jan 16, 2012 11:03 am Temat postu: Stacja nie łączy siÄ™ z internetem |
|
|
Z pewnością powód jakiś prozaiczny dla znawców, ale ponieważ takim się nie czuję pozwoliłem sobie zapytać...
Otóż...
Mam już drugi przypadek, kiedy na stacji mam połączenie zarówno z internetem jak i lokalnie...
Nie ma problemu z podłączeniem do sieci, ale mimo informacji, że internet powinien działać - przeglądarka nie łączy się z internetem.
Nie łapie nawet strony startowej: httt:///...
Jednocześnie ikonka informująca o połączeniu z MSSQL pokazuje puste, czyli nie ma połączenia. Próba naprawienia, manualana czy automatycznego naprawiania na stacji nic nie daje...
Tak więc, powód tkwi gdzieś na serwerze - może jakaś wskazówka gdzie i co naprawić?
Jak to się mogło stać - czy uczeń może poprzez swoje działanie spowodować taką reakcję kompa?
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Mon Jan 16, 2012 12:25 pm Temat postu: |
|
|
Mało podajesz informacji. Czy to się dzieje na jednej stacji, na jednym koncie, itd? Jeśli na jednej to trudno podejrzewać by przyczyna była na serwerze.
Jeśli jest połączenie z internetem, a nie wyświetlają się strony w przeglądarce, to można podejrzewać problem z klientem ISA. Poza tym o jaką przeglądarkę chodzi? Jeśli o IE, to przy prawidłowej konfiguracji pracowni uczeń nie ma mozliwości zmiany jej ustawień. Jeśli to FireFox, to co innego. Opisz dokładniej sytuację. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |
superhiper Użytkownik Forum

|
Wysłany: Mon Jan 16, 2012 3:07 pm Temat postu: |
|
|
Dzieje sie to na jednej stacji ale na wszystkich kontach - także administratora sieci. Sądziłem, że może fizycznie coś nie łączy - zmieniłem na inne gniazdko i kabel... też nic.
Sprawdzałem na IE...
Innej przeglÄ…darki raczej nie instalujÄ… - blokada instalwania.
Jedynie Chroma mogą bezkarnie zainstalować, ale za pomocą NetSupporta zablokowałem im tą możliwosć, bo omijało zabezpieczenia blokowanych stron.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Mon Jan 16, 2012 6:51 pm Temat postu: Re: Stacja nie łączy siÄ™ z internetem |
|
|
superhiper napisał: | JednoczeÅ›nie ikonka informujÄ…ca o połączeniu z MSSQL pokazuje puste, czyli nie ma połączenia. Próba naprawienia, manualana czy automatycznego naprawiania na stacji nic nie daje...
| Pewnie się przejęzyczyłeś - miałeś na myśli klienta ISA Firewall. Na koncie administratora należy skonfigurować przeglądarkę do pracy z proxy na adresie takim jak adres serwera SBS i porcie 8080. W konfiguracja klienta ISA powinien być wykrywany serwer. Jeśli tak nie jest to spróbowałbym odinstalować klienta i zainstalować ponownie. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |
|