Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Stacja nie łączy się z internetem

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
superhiper
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Jan 16, 2012 11:03 am    Temat postu: Stacja nie łączy siÄ™ z internetem Odpowiedz z cytatem

Z pewnością powód jakiś prozaiczny dla znawców, ale ponieważ takim się nie czuję pozwoliłem sobie zapytać...

Otóż...
Mam już drugi przypadek, kiedy na stacji mam połączenie zarówno z internetem jak i lokalnie...
Nie ma problemu z podłączeniem do sieci, ale mimo informacji, że internet powinien działać - przeglądarka nie łączy się z internetem.
Nie łapie nawet strony startowej: httt:///...

Jednocześnie ikonka informująca o połączeniu z MSSQL pokazuje puste, czyli nie ma połączenia. Próba naprawienia, manualana czy automatycznego naprawiania na stacji nic nie daje...
Tak więc, powód tkwi gdzieś na serwerze - może jakaś wskazówka gdzie i co naprawić?
Jak to się mogło stać - czy uczeń może poprzez swoje działanie spowodować taką reakcję kompa?

Rolling Eyes Evil or Very Mad Question Mad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Roman Mor
Moderator

PostWysłany: Mon Jan 16, 2012 12:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mało podajesz informacji. Czy to się dzieje na jednej stacji, na jednym koncie, itd? Jeśli na jednej to trudno podejrzewać by przyczyna była na serwerze.
Jeśli jest połączenie z internetem, a nie wyświetlają się strony w przeglądarce, to można podejrzewać problem z klientem ISA. Poza tym o jaką przeglądarkę chodzi? Jeśli o IE, to przy prawidłowej konfiguracji pracowni uczeń nie ma mozliwości zmiany jej ustawień. Jeśli to FireFox, to co innego. Opisz dokładniej sytuację.
superhiper
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Jan 16, 2012 3:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzieje sie to na jednej stacji ale na wszystkich kontach - także administratora sieci. Sądziłem, że może fizycznie coś nie łączy - zmieniłem na inne gniazdko i kabel... też nic.
Sprawdzałem na IE...
Innej przeglÄ…darki raczej nie instalujÄ… - blokada instalwania.
Jedynie Chroma mogą bezkarnie zainstalować, ale za pomocą NetSupporta zablokowałem im tą możliwosć, bo omijało zabezpieczenia blokowanych stron. Mad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Roman Mor
Moderator

PostWysłany: Mon Jan 16, 2012 6:51 pm    Temat postu: Re: Stacja nie łączy siÄ™ z internetem Odpowiedz z cytatem

superhiper napisał:
Jednocześnie ikonka informująca o połączeniu z MSSQL pokazuje puste, czyli nie ma połączenia. Próba naprawienia, manualana czy automatycznego naprawiania na stacji nic nie daje...
Pewnie się przejęzyczyłeś - miałeś na myśli klienta ISA Firewall. Na koncie administratora należy skonfigurować przeglądarkę do pracy z proxy na adresie takim jak adres serwera SBS i porcie 8080. W konfiguracja klienta ISA powinien być wykrywany serwer. Jeśli tak nie jest to spróbowałbym odinstalować klienta i zainstalować ponownie.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: