Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
joy_36 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Sep 19, 2012 4:41 pm Temat postu: Na koncie nauczyciela nie widze komputera sbs2008 |
|
|
Witam ponownie,
po dodaniu stacji roboczych do domeny sbsmen.edu.pl (bez ipata) i utworzeniu kont z poziomu nauczyciel. Po zalogowaniu siÄ™ na to konto nie widzÄ™ w sieci komputera sbs2008.
Proszę o radę co mam zrobić żebym miał do niego dostęp z poziomu konta nauczyciel. Jeśli zaloguję się stacjonarnie lub jako administrator domeny na stacji to komputer sbs2008 jest widoczny i mam dostęp do wszystkich udostępnionych w nim katalogów. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Thu Sep 20, 2012 9:02 am Temat postu: |
|
|
Z kont nauczycielskich są widoczne zasoby serwera. Oczywiście, nie do wszystkich jest dostęp. Ale np. do dokumentów uczniów jak najbardziej(nawet z menu Start). Tak z pewnością jest w edycji, którą zapewne masz (Wiosna 2008).
Albo masz inaczej skonfigurowany serwer (jak był instalowany?), albo konta z poziomu nauczyciele utworzyłeś nieprawidłowo - właśnie, jak? _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |
joy_36 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Sep 20, 2012 10:41 am Temat postu: |
|
|
Instalacja serwera z czerwonej serii jesień 2007/wiosna 2008 przebiegła bez najmniejszego problemu. Tworzenie konta uczniów przez kopię konta nauczyciela.
Skoro jednak nie widzę w sieci na koncie nauczyciela komputera serwera to nie mam dostępu do katalogów Prace uczniów itp. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Thu Sep 20, 2012 2:09 pm Temat postu: |
|
|
joy_36 napisał: | Tworzenie konta uczniów przez kopiÄ™ konta nauczyciela. | Lepiej użyć do tego celu skryptów ze strony OEIiZK. Czy konta te sÄ… na pewno w jednostce Nauczyciele w AD?
joy_36 napisał: | Skoro jednak nie widzÄ™ w sieci na koncie nauczyciela komputera serwera to nie mam dostÄ™pu do katalogów Prace uczniów itp. | To oczywiste. SprawdziÅ‚em u siebie na koncie tworzonym automatycznie przy instalacji serwera i jest tak jak pisaÅ‚em wczeÅ›niej.
Przed chwilą sprawdziłem również na koncie z poziomu nauczyciele utworzonym przez kopiowanie. Jest identycznie czyli wszystko jak ma być. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |
joy_36 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Sep 21, 2012 8:05 am Temat postu: |
|
|
Ciekawa sprawa
Był moment kiedy na po zalogowaniu się przez uczniów na stacjach i wejściu w sieć widoczne były wszystkie stacje wraz z serwerem. Ale kiedy się przelogowali to już kicha. Serwera znów nie widać. Dzisiaj loguje się inna klasa i po wejściu do sieci zno |
|
Powrót do góry |
|
 |
joy_36 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Sep 21, 2012 8:15 am Temat postu: |
|
|
Ciekawa sprawa
Był moment kiedy na po zalogowaniu się przez uczniów na stacjach i wejściu w sieć widoczne były wszystkie stacje wraz z serwerem. Ale kiedy się przelogowali to już kicha. Serwera znów nie widać. Dzisiaj loguje się inna klasa i po wejściu do sieci znowu widać serwer. Nie wiem co jest tego przyczyną.
Powiem tak mimo tych chwilowych niedogodności z pojawianiem się i zanikaniem serwera udało mi się postawić pracownie na nogi i jestem usatysfakcjonowany bo robiłem to po raz pierwszy i wiem że kiedy spotka mnie to ponownie to będzie to trwało max 3 dni a nie 2 tygodnie.
Wszystkim, którzy w jakikolwiek sposób pomogli mi w rozwiązywaniu problemów z którymi się spotkałem podczas konfiguracji serdecznie dziękuję. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Miras Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Sep 25, 2012 7:05 am Temat postu: |
|
|
Roman Mor napisał: | joy_36 napisał: | Tworzenie konta uczniów przez kopiÄ™ konta nauczyciela. | Lepiej użyć do tego celu skryptów ze strony OEIiZK. Czy konta te sÄ… na pewno w jednostce .. |
Czy można Romanie poprosić o link do tych skryptów? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Tue Sep 25, 2012 11:45 am Temat postu: |
|
|
Miras napisał: | Roman Mor napisał: | joy_36 napisał: | Tworzenie konta uczniów przez kopiÄ™ konta nauczyciela. | Lepiej użyć do tego celu skryptów ze strony OEIiZK. Czy konta te sÄ… na pewno w jednostce .. |
Czy można Romanie poprosić o link do tych skryptów? |
ProszÄ™. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |
|