Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Na koncie nauczyciela nie widze komputera sbs2008

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
joy_36
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Sep 19, 2012 4:41 pm    Temat postu: Na koncie nauczyciela nie widze komputera sbs2008 Odpowiedz z cytatem

Witam ponownie,
po dodaniu stacji roboczych do domeny sbsmen.edu.pl (bez ipata) i utworzeniu kont z poziomu nauczyciel. Po zalogowaniu siÄ™ na to konto nie widzÄ™ w sieci komputera sbs2008.
Proszę o radę co mam zrobić żebym miał do niego dostęp z poziomu konta nauczyciel. Jeśli zaloguję się stacjonarnie lub jako administrator domeny na stacji to komputer sbs2008 jest widoczny i mam dostęp do wszystkich udostępnionych w nim katalogów.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Roman Mor
Moderator

PostWysłany: Thu Sep 20, 2012 9:02 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z kont nauczycielskich są widoczne zasoby serwera. Oczywiście, nie do wszystkich jest dostęp. Ale np. do dokumentów uczniów jak najbardziej(nawet z menu Start). Tak z pewnością jest w edycji, którą zapewne masz (Wiosna 2008).
Albo masz inaczej skonfigurowany serwer (jak był instalowany?), albo konta z poziomu nauczyciele utworzyłeś nieprawidłowo - właśnie, jak?
joy_36
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Sep 20, 2012 10:41 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Instalacja serwera z czerwonej serii jesień 2007/wiosna 2008 przebiegła bez najmniejszego problemu. Tworzenie konta uczniów przez kopię konta nauczyciela.
Skoro jednak nie widzę w sieci na koncie nauczyciela komputera serwera to nie mam dostępu do katalogów Prace uczniów itp.
Powrót do góry
Roman Mor
Moderator

PostWysłany: Thu Sep 20, 2012 2:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

joy_36 napisał:
Tworzenie konta uczniów przez kopię konta nauczyciela.
Lepiej użyć do tego celu skryptów ze strony OEIiZK. Czy konta te są na pewno w jednostce Nauczyciele w AD?
joy_36 napisał:
Skoro jednak nie widzę w sieci na koncie nauczyciela komputera serwera to nie mam dostępu do katalogów Prace uczniów itp.
To oczywiste. Sprawdziłem u siebie na koncie tworzonym automatycznie przy instalacji serwera i jest tak jak pisałem wcześniej.
Przed chwilą sprawdziłem również na koncie z poziomu nauczyciele utworzonym przez kopiowanie. Jest identycznie czyli wszystko jak ma być.
joy_36
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Sep 21, 2012 8:05 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ciekawa sprawa
Był moment kiedy na po zalogowaniu się przez uczniów na stacjach i wejściu w sieć widoczne były wszystkie stacje wraz z serwerem. Ale kiedy się przelogowali to już kicha. Serwera znów nie widać. Dzisiaj loguje się inna klasa i po wejściu do sieci zno
Powrót do góry
joy_36
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Sep 21, 2012 8:15 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ciekawa sprawa
Był moment kiedy na po zalogowaniu się przez uczniów na stacjach i wejściu w sieć widoczne były wszystkie stacje wraz z serwerem. Ale kiedy się przelogowali to już kicha. Serwera znów nie widać. Dzisiaj loguje się inna klasa i po wejściu do sieci znowu widać serwer. Nie wiem co jest tego przyczyną.
Powiem tak mimo tych chwilowych niedogodności z pojawianiem się i zanikaniem serwera udało mi się postawić pracownie na nogi i jestem usatysfakcjonowany bo robiłem to po raz pierwszy i wiem że kiedy spotka mnie to ponownie to będzie to trwało max 3 dni a nie 2 tygodnie.
Wszystkim, którzy w jakikolwiek sposób pomogli mi w rozwiązywaniu problemów z którymi się spotkałem podczas konfiguracji serdecznie dziękuję.
Powrót do góry
Miras
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue Sep 25, 2012 7:05 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Roman Mor napisał:
joy_36 napisał:
Lepiej użyć do tego celu skryptów ze strony OEIiZK. Czy konta te są na pewno w jednostce ..

Czy można Romanie poprosić o link do tych skryptów?
Powrót do góry
Roman Mor
Moderator

PostWysłany: Tue Sep 25, 2012 11:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Miras napisał:
Roman Mor napisał:
joy_36 napisał:
Lepiej użyć do tego celu skryptów ze strony OEIiZK. Czy konta te są na pewno w jednostce ..

Czy można Romanie poprosić o link do tych skryptów?

ProszÄ™.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: