Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Błąd DNS

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
adam1957
Gość

PostWysłany: Mon Apr 30, 2012 10:08 pm    Temat postu: Błąd DNS Odpowiedz z cytatem

Witam !
Opiekuję się od tego roku sbs - em w wersji jesień 2007. Wczoraj otrzymałem od dostawcy internetu publiczny stały IP. Dotychczs otrzymywałem na serwer IP prywatny. Postanowiłem go wymienić. Podmieniłem kabelek, przekonfigurowałem kartę sieciową. Zapuściłem kreatora poczty i internetu. Połączenia sieciowe nie pokazują błędów, a jak uruchomię IE i wpiszę dowolny adres, to pojawia się strona błędu, gdzie na samym dole jest: DNS error. O jaki DNS chodzi, bo chyba nie te, które przypisujemy zewnętrznemu dostawcy. Może aby zmienić skutecznie IP internetowe muszę jeszcze coś zrobić? Liczę na pomoc.
Adam
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Tue May 01, 2012 11:43 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ręczna zmiana konfiguracji karty nie jest potrzebna, choć nie wiem, czy może to powodować błąd.
Sprawdziłeś ping? Inną przeglądarkę? IE to crap i nigdy nie wiadomo, czy błąd nie siedzi w nim samym.
Ponadto jeszcze jedno: jakie podałeś serwery DNS podczas konfiguracji?

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Roman Mor
Moderator

PostWysłany: Tue May 01, 2012 12:19 pm    Temat postu: Re: Błąd DNS Odpowiedz z cytatem

adam1957 napisał:
Wczoraj otrzymałem od dostawcy internetu publiczny stały IP. Dotychczs otrzymywałem na serwer IP prywatny. Postanowiłem go wymienić.
Wcześniej miałeś przed serwerem router? I należało tak zostawić zmieniając jedynie jego konfigurację. Oczywiście, bezpośrednio też powinno działać. Czy pinguje na zewnętrzne adresy IP i domenowe?
thomas.night
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue May 08, 2012 10:32 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wejdź w konfigurację połączenie zewnętrznego (WAN) i ustaw sobie OpenDNSy:
DNS1: 208.67.222.222
DNS2: 208.67.220.220

Jeżeli nadal nie działa zapinguj dowolny, znany, zewnętrzny adres ip np. ping 213.180.141.140 Wraca? Jeżeli nie, masz problem z konfiguracją parametrów od dostawcy.
Poza tym, to co pisze Roman ma sens, dobrze jest mieć router (fizyczny lub wirtualny) przed SBSem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: