Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
adam1957 Gość
|
Wysłany: Mon Apr 30, 2012 10:08 pm Temat postu: Błąd DNS |
|
|
Witam !
Opiekuję się od tego roku sbs - em w wersji jesień 2007. Wczoraj otrzymałem od dostawcy internetu publiczny stały IP. Dotychczs otrzymywałem na serwer IP prywatny. Postanowiłem go wymienić. Podmieniłem kabelek, przekonfigurowałem kartę sieciową. Zapuściłem kreatora poczty i internetu. Połączenia sieciowe nie pokazują błędów, a jak uruchomię IE i wpiszę dowolny adres, to pojawia się strona błędu, gdzie na samym dole jest: DNS error. O jaki DNS chodzi, bo chyba nie te, które przypisujemy zewnętrznemu dostawcy. Może aby zmienić skutecznie IP internetowe muszę jeszcze coś zrobić? Liczę na pomoc.
Adam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Tue May 01, 2012 11:43 am Temat postu: |
|
|
Ręczna zmiana konfiguracji karty nie jest potrzebna, choć nie wiem, czy może to powodować błąd.
Sprawdziłeś ping? Inną przeglądarkę? IE to crap i nigdy nie wiadomo, czy błąd nie siedzi w nim samym.
Ponadto jeszcze jedno: jakie podałeś serwery DNS podczas konfiguracji? _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Tue May 01, 2012 12:19 pm Temat postu: Re: Błąd DNS |
|
|
adam1957 napisał: | Wczoraj otrzymaÅ‚em od dostawcy internetu publiczny staÅ‚y IP. Dotychczs otrzymywaÅ‚em na serwer IP prywatny. PostanowiÅ‚em go wymienić. | WczeÅ›niej miaÅ‚eÅ› przed serwerem router? I należaÅ‚o tak zostawić zmieniajÄ…c jedynie jego konfiguracjÄ™. OczywiÅ›cie, bezpoÅ›rednio też powinno dziaÅ‚ać. Czy pinguje na zewnÄ™trzne adresy IP i domenowe? _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |
thomas.night Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue May 08, 2012 10:32 am Temat postu: |
|
|
Wejdź w konfigurację połączenie zewnętrznego (WAN) i ustaw sobie OpenDNSy:
DNS1: 208.67.222.222
DNS2: 208.67.220.220
Jeżeli nadal nie działa zapinguj dowolny, znany, zewnętrzny adres ip np. ping 213.180.141.140 Wraca? Jeżeli nie, masz problem z konfiguracją parametrów od dostawcy.
Poza tym, to co pisze Roman ma sens, dobrze jest mieć router (fizyczny lub wirtualny) przed SBSem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|