Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

DHCP przestało działać po ponownym uruchomieniu serwera

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Marek
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Apr 15, 2011 8:07 am    Temat postu: DHCP przestaÅ‚o dziaÅ‚ać po ponownym uruchomieniu serwera Odpowiedz z cytatem

Witam
Sprawa wygląda nastepująco: Pracownia działała bezproblemowo przez kilka miesięcy (w tym czasie nie był wyłączany serwer) teraz gdy wyłączyłem serwer i ponownie go włączyłem to DHCP przestało nadawać IP. Z analiz wynika ze wszystkie usługi działają prawidłowo. Robiłem wszystkie dostępne na forum sugestie odnośnie przywrócenia prawidłowego działania DHCP ale nic nie pomaga.
Dzwoniąc do jednej z firm zajmujących się serwisowaniem pracowni uzyskałem informację o tym, że ktoś wykupił domenę sbsmen.edu.pl i w związku z tym pracownie w tej domenie mają kłopoty z prawidłowym działaniem. Przesyłam link do tych informacji http://www.sbsmen.edu.pl/pytania.htm. Czy taka sytuacja może mić związek z problemem który opisałem?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Roman Mor
Moderator

PostWysłany: Fri Apr 15, 2011 1:09 pm    Temat postu: Re: DHCP przestaÅ‚o dziaÅ‚ać po ponownym uruchomieniu serwe Odpowiedz z cytatem

Marek napisał:
Dzwoniąc do jednej z firm zajmujących się serwisowaniem pracowni uzyskałem informację o tym, że ktoś wykupił domenę sbsmen.edu.pl i w związku z tym pracownie w tej domenie mają kłopoty z prawidłowym działaniem. Przesyłam link do tych informacji http://www.sbsmen.edu.pl/pytania.htm. Czy taka sytuacja może mić związek z problemem który opisałem?
Nie sądzę. Sprawa z domeną wybuchła jakiś czas temu. Firma, o której mowa zarejestrowała domeny internetowe o nazwach takicj jak domeny wewnętrzne stosowane standardowo w pracowniach szkolnych i rości sobie od szkół opłaty za ich użytkowanie. Nie ma to skutków dla funkcjonowania pracowni. Odłącz od karty internetowej serwera kablek łączący ją z routerem (czy innym urządzeniem udostępniającym łącze intermetowe) i zobaczysz czy to coś zmienia.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: