Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Marek Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Apr 15, 2011 8:07 am Temat postu: DHCP przestaÅ‚o dziaÅ‚ać po ponownym uruchomieniu serwera |
|
|
Witam
Sprawa wygląda nastepująco: Pracownia działała bezproblemowo przez kilka miesięcy (w tym czasie nie był wyłączany serwer) teraz gdy wyłączyłem serwer i ponownie go włączyłem to DHCP przestało nadawać IP. Z analiz wynika ze wszystkie usługi działają prawidłowo. Robiłem wszystkie dostępne na forum sugestie odnośnie przywrócenia prawidłowego działania DHCP ale nic nie pomaga.
Dzwoniąc do jednej z firm zajmujących się serwisowaniem pracowni uzyskałem informację o tym, że ktoś wykupił domenę sbsmen.edu.pl i w związku z tym pracownie w tej domenie mają kłopoty z prawidłowym działaniem. Przesyłam link do tych informacji http://www.sbsmen.edu.pl/pytania.htm. Czy taka sytuacja może mić związek z problemem który opisałem? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Fri Apr 15, 2011 1:09 pm Temat postu: Re: DHCP przestaÅ‚o dziaÅ‚ać po ponownym uruchomieniu serwe |
|
|
Marek napisał: | DzwoniÄ…c do jednej z firm zajmujÄ…cych siÄ™ serwisowaniem pracowni uzyskaÅ‚em informacjÄ™ o tym, że ktoÅ› wykupiÅ‚ domenÄ™ sbsmen.edu.pl i w zwiÄ…zku z tym pracownie w tej domenie majÄ… kÅ‚opoty z prawidÅ‚owym dziaÅ‚aniem. PrzesyÅ‚am link do tych informacji http://www.sbsmen.edu.pl/pytania.htm. Czy taka sytuacja może mić zwiÄ…zek z problemem który opisaÅ‚em? | Nie sÄ…dzÄ™. Sprawa z domenÄ… wybuchÅ‚a jakiÅ› czas temu. Firma, o której mowa zarejestrowaÅ‚a domeny internetowe o nazwach takicj jak domeny wewnÄ™trzne stosowane standardowo w pracowniach szkolnych i roÅ›ci sobie od szkół opÅ‚aty za ich użytkowanie. Nie ma to skutków dla funkcjonowania pracowni. Odłącz od karty internetowej serwera kablek łączÄ…cy jÄ… z routerem (czy innym urzÄ…dzeniem udostÄ™pniajÄ…cym łącze intermetowe) i zobaczysz czy to coÅ› zmienia. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |
|