Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ptyku Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Jan 26, 2011 4:44 pm Temat postu: tworzenie wÅ‚asnego obrazu stacji |
|
|
Hi .. tworzę obraz stacji za pomocą riprep.exe jedna czy 2 usługi związane z opiekunem ucznia nie dają się wyłączyć, ignoruję to. Po stworzeniu obrazu stacja zaczyna ponowną instalację Windows, no może nie całkiem od nowa ale trzeba podać nr seryjny i kilka innych parametrów dostępu do sieci, podaję je i instaluje się do końca, i wszystko jest OK. ale gdy próbuje odtworzyć ten obraz za pomocą usługi ris to od momentu wciśnięcia klawisza F12 wszystko wydaje się iść jak z płatka do momentu błędu związanego z nieprawidłową nazwą domeny. Domena jest ustawiona standardowo na sbsmen.edu.pl i próbowałem już różne kombinacje związane z tą nazwą i zawsze w tym momencie instalacji jest problem.. można ten problem pominąć i zaznaczyć że przyłącze się do domeny później co robię ale gdy instalacja dobiega końca i wyskakuje standardowe okienko logowania, nie mam możliwości zalogowania na żadne ze znanych mi kont gdyż jest komunikat o tym iż administrator wyłączył te konto.. więc utknąłem i jeśli ktoś miał podobne problemy z instalacją zdalną i jakoś je rozwiązał proszę o radę..
a teraz z innej beczki.. czy obraz przygotowany np za pomocą Acronis true image z jednej stacji mogę adaptować na inne i będzie to działać? czy serwer się zbiesi na taki obraz na innej stacji?
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Wed Jan 26, 2011 5:52 pm Temat postu: |
|
|
Na pewno obraz zrobiony acronisem nie będzie działął bez sporych zmian. Nie dołączy się sam do domeny. Za każdym razem trzeba najpierw ustawić nazwę, zapewne też będą problemy z unikalnym numerem komputera jaki nadaje serwer i takie tam... _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
ptyku Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Jan 26, 2011 6:04 pm Temat postu: |
|
|
tak też myślałem co do acronisa ale spróbuję na wirtualnym zrobić.. a jakieś sugestie do pierwszej części mojego postu ? za dużo jest programów wgranych żebym je od nowa instalował w razie "wysypania" sie systemu na stacji.. a tu takie problemy z obrazem... |
|
Powrót do góry |
|
 |
szulcusie Użytkownik Forum

|
|
Powrót do góry |
|
 |
ptyku Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Jan 26, 2011 10:48 pm Temat postu: |
|
|
dzięki.. to akurat znam ale klucz to nie problem... problem jest z logowaniem i hasłami.. zresztą przeczytaj jeszcze raz mój post |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Thu Jan 27, 2011 4:15 pm Temat postu: odp |
|
|
Proszę na czas instalacji zdalnej przywrócić standardowe hasło administratora. Ponadto sprawdzić, czy na serwerze jest zapisane konto i GUID stacji działajacej już w domenie i tej instalowanej zdalnie. Aby nie popełnić błędu wyszukiwania proszę zastosować opcję ZNAJDŹ |
|
Powrót do góry |
|
 |
ptyku Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Jan 27, 2011 10:55 pm Temat postu: |
|
|
Hasło standardowe jest, Próbowałem instalować obraz z kolekcji i tu nie ma problemu, jeśli komputer kiedyś był dopisany to instaluje sie automatycznie .. jeśli komputera nie ma w AD to instaluję z podaniem nr stacji i też no problem.. Problem jest gdy zrobię swój obraz wtedy są jakieś nr z hasłem.. ale spróbuję zainstalować z obrazu z kolekcji i od razu zrobić swój i zainstalować .. dam znać co wyszło.. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Thu Jan 27, 2011 11:15 pm Temat postu: odp |
|
|
Czy dotyczy to tylko tego komputera, czy inne zachowują się podobnie. Mam na myśli stacje robocze?.
Jeśli tak, to wnioskuję, że zostały dokonane jakieś zmiany w obrazach standardowych lub w systemie serwera na dysku C. Tutaj wystarczą drobne zmiany, gdyż obraz, który utworzyłeś ma wiele lokalizacji.
Co do podpowiedzi Alicji w sprawie kluczy, to rzeczywiście spore udogodnienie, bo nie musisz siedzieć przy instalacji. Plik riprep.sif ma ogromne możliwości, które pozwalają na dowolne konfiguracje instalacji zdalnej. Pisałem kiedyś dokładnie o tym na naszym forum. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|