Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

tworzenie własnego obrazu stacji

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ptyku
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Jan 26, 2011 4:44 pm    Temat postu: tworzenie wÅ‚asnego obrazu stacji Odpowiedz z cytatem

Hi .. tworzę obraz stacji za pomocą riprep.exe jedna czy 2 usługi związane z opiekunem ucznia nie dają się wyłączyć, ignoruję to. Po stworzeniu obrazu stacja zaczyna ponowną instalację Windows, no może nie całkiem od nowa ale trzeba podać nr seryjny i kilka innych parametrów dostępu do sieci, podaję je i instaluje się do końca, i wszystko jest OK. ale gdy próbuje odtworzyć ten obraz za pomocą usługi ris to od momentu wciśnięcia klawisza F12 wszystko wydaje się iść jak z płatka do momentu błędu związanego z nieprawidłową nazwą domeny. Domena jest ustawiona standardowo na sbsmen.edu.pl i próbowałem już różne kombinacje związane z tą nazwą i zawsze w tym momencie instalacji jest problem.. można ten problem pominąć i zaznaczyć że przyłącze się do domeny później co robię ale gdy instalacja dobiega końca i wyskakuje standardowe okienko logowania, nie mam możliwości zalogowania na żadne ze znanych mi kont gdyż jest komunikat o tym iż administrator wyłączył te konto.. więc utknąłem i jeśli ktoś miał podobne problemy z instalacją zdalną i jakoś je rozwiązał proszę o radę..

a teraz z innej beczki.. czy obraz przygotowany np za pomocą Acronis true image z jednej stacji mogę adaptować na inne i będzie to działać? czy serwer się zbiesi na taki obraz na innej stacji?

pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Maciek
Administrator

PostWysłany: Wed Jan 26, 2011 5:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na pewno obraz zrobiony acronisem nie będzie działął bez sporych zmian. Nie dołączy się sam do domeny. Za każdym razem trzeba najpierw ustawić nazwę, zapewne też będą problemy z unikalnym numerem komputera jaki nadaje serwer i takie tam...

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ptyku
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Jan 26, 2011 6:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak też myślałem co do acronisa ale spróbuję na wirtualnym zrobić.. a jakieś sugestie do pierwszej części mojego postu ? za dużo jest programów wgranych żebym je od nowa instalował w razie "wysypania" sie systemu na stacji.. a tu takie problemy z obrazem...
Powrót do góry
szulcusie
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Jan 26, 2011 6:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przeczytaj instrukcjÄ™ SPD1/04_03/Z5 ze strony http://sbs.oeiizk.edu.pl/arch/index.php?sr=instrukcje
Znajdziesz wyjaśnienie, żeby nie pojawiał się monit o wpisanie klucza. Very Happy
ptyku
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Jan 26, 2011 10:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzięki.. to akurat znam ale klucz to nie problem... problem jest z logowaniem i hasłami.. zresztą przeczytaj jeszcze raz mój post
Powrót do góry
Mirek
Administrator

PostWysłany: Thu Jan 27, 2011 4:15 pm    Temat postu: odp Odpowiedz z cytatem

Proszę na czas instalacji zdalnej przywrócić standardowe hasło administratora. Ponadto sprawdzić, czy na serwerze jest zapisane konto i GUID stacji działajacej już w domenie i tej instalowanej zdalnie. Aby nie popełnić błędu wyszukiwania proszę zastosować opcję ZNAJDŹ
Powrót do góry
ptyku
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Jan 27, 2011 10:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hasło standardowe jest, Próbowałem instalować obraz z kolekcji i tu nie ma problemu, jeśli komputer kiedyś był dopisany to instaluje sie automatycznie .. jeśli komputera nie ma w AD to instaluję z podaniem nr stacji i też no problem.. Problem jest gdy zrobię swój obraz wtedy są jakieś nr z hasłem.. ale spróbuję zainstalować z obrazu z kolekcji i od razu zrobić swój i zainstalować .. dam znać co wyszło..
Powrót do góry
Mirek
Administrator

PostWysłany: Thu Jan 27, 2011 11:15 pm    Temat postu: odp Odpowiedz z cytatem

Czy dotyczy to tylko tego komputera, czy inne zachowują się podobnie. Mam na myśli stacje robocze?.

Jeśli tak, to wnioskuję, że zostały dokonane jakieś zmiany w obrazach standardowych lub w systemie serwera na dysku C. Tutaj wystarczą drobne zmiany, gdyż obraz, który utworzyłeś ma wiele lokalizacji.

Co do podpowiedzi Alicji w sprawie kluczy, to rzeczywiście spore udogodnienie, bo nie musisz siedzieć przy instalacji. Plik riprep.sif ma ogromne możliwości, które pozwalają na dowolne konfiguracje instalacji zdalnej. Pisałem kiedyś dokładnie o tym na naszym forum.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: