Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ptyku Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Nov 09, 2010 11:48 pm Temat postu: Pakiet MSI |
|
|
Stworzyłem sobie pakiet MSi jakiś na próbę aby sprawdzić działanie mechanizmu instalacji. Opublikowałem pakiet dla użytkowników z poziomu c i przy próbie zainstalowania (dodaj usuń programy) dostaje komunikat o braku uprawnień do zapisu w zasobie menu$. Rozumiem że użytkownik nie ma dostępu do tego zasobu więc czy użytkownik jest w stanie w ten sposób instalować programy? czy ma to związek z restrykcja w GPO nałożoną na użytkownika z poziomu c ?(brak możliwości instalacji oprogramowania) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ptyku Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Nov 10, 2010 12:02 am Temat postu: |
|
|
czyli taka instalację w GPO dołączyć do komputerów ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

Dołączył: 25 Jun 2007 Posty: 352 Pomógł: 2 Skąd: nie umiem czytać
|
Wysłany: Wed Nov 10, 2010 8:14 am Temat postu: |
|
|
Tak - po uruchomieniu komputera powinna ruszyc instalacja |
|
Powrót do góry |
|
 |
ptyku Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Nov 12, 2010 11:28 pm Temat postu: |
|
|
hi
a czy to normalne że za każdym razem gdy uruchamiam komputery klienckie próbuje się instalować pakiet msi ? czy w GPO po instalce pakietów trzeba je wyłączyć aby nie instalowały się ponownie ? wydawałoby się że po instalacji nie powinny się instalować ponownie .. a jednak u mnie tak robią... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Belka Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Nov 22, 2010 8:50 pm Temat postu: |
|
|
Odświeżam temat...
Chciałabym wykonać instalację za pomocą zasad grupy i z informacji jakie udało mi się uzyskać na pierwszy rzut oka wydaje się to proste.
Niestety nigdy mi się to nie udało i chciałam się zapytać czy wszystko dobrze robię...
Wiem że do instalacji za pomocą GPO potrzebuje instalator MSI.
Taki instalator wrzucałam do folderu utworzonego w ClientApps,
następnie w Group Policy Management rozwijałam MEN potem komputery i edytowałam zasadę grupy Komputery następnie: Konfiguracja komputera >> Ustawienia Oprogramowania >> Instalacja oprogramowania i dodaj nowy pakiet >> wskazuje plik.msi i rozumiem że to wszystko?
Po uruchomieniu klienta z początku wydawało mi się że zupełnie nic się nie dzieje, ale za drugim razem zauważyłam że przez sekundę w okienku wczytywania systemu pojawia się coś w stylu "instalacja oprogramowania...." i po chwili znika.
Parę dni temu postawiłam całą pracownie od nowa z obrazu, nowo dodane komputery przeniosłam do MEN i przy pierwszym uruchomieniu nastąpiła instalacja programu NERO, ta instalacja była ustawiona przez dostawce pracowni. W GPO dla komputerów jej nie widać, ale ogólnie sam mechanizm działa. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|