Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pakiet MSI

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ptyku
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue Nov 09, 2010 11:48 pm    Temat postu: Pakiet MSI Odpowiedz z cytatem

Stworzyłem sobie pakiet MSi jakiś na próbę aby sprawdzić działanie mechanizmu instalacji. Opublikowałem pakiet dla użytkowników z poziomu c i przy próbie zainstalowania (dodaj usuń programy) dostaje komunikat o braku uprawnień do zapisu w zasobie menu$. Rozumiem że użytkownik nie ma dostępu do tego zasobu więc czy użytkownik jest w stanie w ten sposób instalować programy? czy ma to związek z restrykcja w GPO nałożoną na użytkownika z poziomu c ?(brak możliwości instalacji oprogramowania)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Maciek
Administrator

PostWysłany: Tue Nov 09, 2010 11:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Użytkownicy poziomu a,b,c,d nie mają prawa instalować programów.

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ptyku
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Nov 10, 2010 12:02 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czyli taka instalację w GPO dołączyć do komputerów ?
Powrót do góry
PiotrT
Moderator

PostWysłany: Wed Nov 10, 2010 8:14 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak - po uruchomieniu komputera powinna ruszyc instalacja
Powrót do góry
ptyku
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Nov 12, 2010 11:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hi

a czy to normalne że za każdym razem gdy uruchamiam komputery klienckie próbuje się instalować pakiet msi ? czy w GPO po instalce pakietów trzeba je wyłączyć aby nie instalowały się ponownie ? wydawałoby się że po instalacji nie powinny się instalować ponownie .. a jednak u mnie tak robią...
Powrót do góry
Belka
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Nov 22, 2010 8:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Odświeżam temat...
Chciałabym wykonać instalację za pomocą zasad grupy i z informacji jakie udało mi się uzyskać na pierwszy rzut oka wydaje się to proste.
Niestety nigdy mi się to nie udało i chciałam się zapytać czy wszystko dobrze robię...

Wiem że do instalacji za pomocą GPO potrzebuje instalator MSI.
Taki instalator wrzucałam do folderu utworzonego w ClientApps,
następnie w Group Policy Management rozwijałam MEN potem komputery i edytowałam zasadę grupy Komputery następnie: Konfiguracja komputera >> Ustawienia Oprogramowania >> Instalacja oprogramowania i dodaj nowy pakiet >> wskazuje plik.msi i rozumiem że to wszystko?

Po uruchomieniu klienta z początku wydawało mi się że zupełnie nic się nie dzieje, ale za drugim razem zauważyłam że przez sekundę w okienku wczytywania systemu pojawia się coś w stylu "instalacja oprogramowania...." i po chwili znika.

Parę dni temu postawiłam całą pracownie od nowa z obrazu, nowo dodane komputery przeniosłam do MEN i przy pierwszym uruchomieniu nastąpiła instalacja programu NERO, ta instalacja była ustawiona przez dostawce pracowni. W GPO dla komputerów jej nie widać, ale ogólnie sam mechanizm działa.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: