Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Komputery w domenie poprzez drugÄ… kartÄ™ bez ISA

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wiktor
Użytkownik Forum

PostWysłany: Sat Oct 23, 2010 9:54 am    Temat postu: Komputery w domenie poprzez drugÄ… kartÄ™ bez ISA Odpowiedz z cytatem

Dzień dobry,
pracownię mam podłączoną standardowo czyli jest to sieć wewnętrzna ISA. Druga karta jest podłączona do routera, do którego podłączona jest też reszta sieci szkoły. Chciałbym aby komputery w tej sieci mogły logować się do domeny. Niestety próby podłączenia kończą się niepowodzeniem. Nie wiem gdzie jest problem czy DNS, czy ISA ma tu coś do powiedzenia, a może w jeśli wybieramy taką konfiguracje, że pracownia jest na jednej karcie a druga jest do bramy to w ogóle jest to niemożliwe i bezpośrednie podłączenie komputerów z podsieci rutera jest wykluczone.
Proszę o wskazówki i pomoc.
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Maciek
Administrator

PostWysłany: Sat Oct 23, 2010 10:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dla serwera SBS jedna karta to LAN i te komputery mogą się logować. Druga to WAN i serwer traktuje komputery w niej jako zewnętrzne, niezaufane i zabrania im dostępu. oczywiście można to spróbować zmienić w regułach ISA, ale wcale nie jestem przekonany:
- czy to siÄ™ uda;
- czy to jest dobry pomysł.

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
PiotrT
Moderator

PostWysłany: Sat Oct 23, 2010 11:23 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeżeli chcesz mieć wszystkie komputery pod kontrolą serwera to poprostu podepnij je do swicha w pracowni i dopiero wtedy dodaj do domeny.
Nie ma możliwości dodania komputerów do domeny poprzez kartę WAN.
Powrót do góry
Wiktor
Użytkownik Forum

PostWysłany: Sat Oct 23, 2010 5:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki za informację. Próba takiego podłączenia bierze się stąd, że jak to czasami bywa, sieć jest poprowadzona chaotycznie i nie mam możliwości podłączania poszczególnych komputerów do switcha. Mogę na ten moment przez podłączyć tylko razem ze 30 innych razem. Pomyślałem, że jeśli by się to udało nie będę obciążał serwera (który i tak marnie chodzi) dodatkowym ruchem. Ponadto w ciągu tego ruchu pojawiają się dodatkowe urządzenia (zbędne). No i trzeba by pobawić się z ISA, bo pewnie część zasad jest na te komputery zbyt restrykcyjne.
Jak by ktoś miałby jeszcze jakiś pomysł, jak podłączyć te końcówki to było by fajnie.
Pozdrawiam
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: