Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Wiktor Użytkownik Forum
|
Wysłany: Sat Oct 23, 2010 9:54 am Temat postu: Komputery w domenie poprzez drugÄ… kartÄ™ bez ISA |
|
|
Dzień dobry,
pracownię mam podłączoną standardowo czyli jest to sieć wewnętrzna ISA. Druga karta jest podłączona do routera, do którego podłączona jest też reszta sieci szkoły. Chciałbym aby komputery w tej sieci mogły logować się do domeny. Niestety próby podłączenia kończą się niepowodzeniem. Nie wiem gdzie jest problem czy DNS, czy ISA ma tu coś do powiedzenia, a może w jeśli wybieramy taką konfiguracje, że pracownia jest na jednej karcie a druga jest do bramy to w ogóle jest to niemożliwe i bezpośrednie podłączenie komputerów z podsieci rutera jest wykluczone.
Proszę o wskazówki i pomoc.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Sat Oct 23, 2010 10:39 am Temat postu: |
|
|
Dla serwera SBS jedna karta to LAN i te komputery mogą się logować. Druga to WAN i serwer traktuje komputery w niej jako zewnętrzne, niezaufane i zabrania im dostępu. oczywiście można to spróbować zmienić w regułach ISA, ale wcale nie jestem przekonany:
- czy to siÄ™ uda;
- czy to jest dobry pomysł. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

Dołączył: 25 Jun 2007 Posty: 352 Pomógł: 2 Skąd: nie umiem czytać
|
Wysłany: Sat Oct 23, 2010 11:23 am Temat postu: |
|
|
Jeżeli chcesz mieć wszystkie komputery pod kontrolą serwera to poprostu podepnij je do swicha w pracowni i dopiero wtedy dodaj do domeny.
Nie ma możliwości dodania komputerów do domeny poprzez kartę WAN. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wiktor Użytkownik Forum
|
Wysłany: Sat Oct 23, 2010 5:38 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki za informację. Próba takiego podłączenia bierze się stąd, że jak to czasami bywa, sieć jest poprowadzona chaotycznie i nie mam możliwości podłączania poszczególnych komputerów do switcha. Mogę na ten moment przez podłączyć tylko razem ze 30 innych razem. Pomyślałem, że jeśli by się to udało nie będę obciążał serwera (który i tak marnie chodzi) dodatkowym ruchem. Ponadto w ciągu tego ruchu pojawiają się dodatkowe urządzenia (zbędne). No i trzeba by pobawić się z ISA, bo pewnie część zasad jest na te komputery zbyt restrykcyjne.
Jak by ktoś miałby jeszcze jakiś pomysł, jak podłączyć te końcówki to było by fajnie.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
|