Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Rozłączanie Internetu przez SBS 2003
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wojtanowie:)
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Apr 13, 2011 5:50 pm    Temat postu: Rozłączanie Internetu przez SBS 2003 Odpowiedz z cytatem

Witam.

Jakiś czas temu zmieniliśmy wnętrze serwera na nowsze i zainstalowaliśmy SBS 2003. Od tego czasu mamy problem z uciekającym Internetem (Neostrada 2Mb). Internet jest podłączony z routera w sekretariacie do serwera, od niego idzie na stacje robocze i inne komputery w szkole. Serwer ma ustawienia automatyczne dla Internetu i sztywne (IP i maska: 192.168.20.1) dla sieci wewnętrznej. O ile sieć szkolna działa bez problemu, o tyle serwer rozłącza Internet (nie działa na żadnej jednostce, która pobiera sieć z serwera). Restart karty sieciowej pomaga na czas nieokreślony.

Próbowałem zamieniać karty fizycznie (łącznie z ustawieniami). Karty sieciowe są ok. Przypisywałem sztywne ustawienia Internetu (router w sekretariacie daje DNS 192.168.1.1). Bez zmian - po pewnym czasie rozłącza. Aby oddzielić komputery zewnętrzne od sali komputerowej, zastodowałem najprostszego switcha, do którego dopiąłem Internet, serwer bibliotekę etc. Gdy serwer padał, inne komputery czasem też miały problem z siecią (po odłączeniu serwera i resecie switcha inne komputery działają bez zarzutu).

Zaproszony informatyk zalecił dodanie pamięci RAM (w szczycie system potrzebował 3,5 GB, mając 2 GB). Dodałem kolejną "dwójkę" - zaczął nieco szybciej chodzić, Internet bez zmian. Sprawdziłem teraz - system potrzebuje ponad 4,1 GB, z czego SQL - około 1,6 GB...

Zauważyłem, że jeśli zrywa połączenie, nie mogę pingować żadnego portalu (choćby www.wp.pl), ale sygnał bez problemu dochodzi do sekretariatu (tracert: najpierw 192.168.20.1, potem 192.168.1.1). Próbowałem zmieniać połączenia w routerze w sekretariacie - bez zmian na serwerze. Od routera w sekretariacie są zależne inne jednostki - działają bez problemu.

Ostatnie spostrzeżenie - połączenie internetowe potrafi samoczynnie powrócić. Wczoraj około 14:15 serwer zerwał internet, dziś od rana nie było z nim problemów.

Dziennik zdarzeń wykazuje błędy w DNS. Niestety nie wiem, o co chodzi.

ProszÄ™ o pomoc.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Maciek
Administrator

PostWysłany: Wed Apr 13, 2011 6:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przede wszystkim należałoby uściślić, to tak naprawdę się dzieje.
1. Jaki numer IP ma karta WAN sBSa w chwili "zerwania internetu". W konsoli należy wykonać polecenie ipconfig /all. Zresztą w ogóle byłoby bardzo dobrze pokazać nam wynik tego polecenia (ipconfig /all > c:\jakiskatalog\ipconfig.txt).
2. Jeśli nie działa ping do wp.pl to czy działa ping do 212.77.100.101?

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Apr 13, 2011 7:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Maciek napisał:
Przede wszystkim należałoby uściślić, to tak naprawdę się dzieje.
1. Jaki numer IP ma karta WAN sBSa w chwili "zerwania internetu". W konsoli należy wykonać polecenie ipconfig /all. Zresztą w ogóle byłoby bardzo dobrze pokazać nam wynik tego polecenia (ipconfig /all > c:\jakiskatalog\ipconfig.txt).
2. Jeśli nie działa ping do wp.pl to czy działa ping do 212.77.100.101?

Dziękuję za szybką odpowiedź. Sprawdzę jutro i opublikuję wyniki bezpośrednio z pracowni.
Powrót do góry
Napinator
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Apr 13, 2011 7:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A tak trochę z innej beczki. Czy na routerze i serwerze włączona jest usługa DHCP ? Proszę o wklejenie ustawień kart sieciowych.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Roman Mor
Moderator

PostWysłany: Wed Apr 13, 2011 8:41 pm    Temat postu: Re: Rozłączanie Internetu przez SBS 2003 Odpowiedz z cytatem

Wojtanowie:) napisał:
Jakiś czas temu zmieniliśmy wnętrze serwera na nowsze i zainstalowaliśmy SBS 2003. Od tego czasu mamy problem z uciekającym Internetem (Neostrada 2Mb). Internet jest podłączony z routera w sekretariacie do serwera, od niego idzie na stacje robocze i inne komputery w szkole. Serwer ma ustawienia automatyczne dla Internetu i sztywne (IP i maska: 192.168.20.1) dla sieci wewnętrznej. O ile sieć szkolna działa bez problemu, o tyle serwer rozłącza Internet (nie działa na żadnej jednostce, która pobiera sieć z serwera). Restart karty sieciowej pomaga na czas nieokreślony.
Z tego, dość chaotycznego, opisu mozna sie zorientować, że karta internetowa serwera pobiera automatycznie adres IP z routera. Po drugie, wnioskuję, że połączenie internetowe na serwerze było "kombinowane" ręcznie zamiast użycia Kreatora. Po trzecie, wezwany "informatyk" ... 2 GB RAM na serwerze SBS jest wystarczające, zwiększanie powoduje nieznaczny przyrost wydajności. To, że proces MS SQL pożera wiekszość pamięci to taka przypadłośc SBS i jest to normalne. Jeśli wszystko jest poprawnie skonfigurowane, to nie powoduje to problemów.
Napinator
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Apr 13, 2011 8:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moim zdaniem (mogę się mylić) konflikt w sieci powoduje włączona usługa DHCP na routerze oraz serwerze. Proponuję wyłączyć usługę DHCP na routerze i do karty sieciowej external wpisać ręcznie adres sieciowy z puli adresów routera.
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Wed Apr 13, 2011 10:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zła rada. Router jest dla całej sieci i w sposób oczywisty DHCP ułatwia pracę. Serwer SBS ma dwie karty sieciowe i DHCP z serwera SBS działa wyłącznie w LAN, konfliktu nie ma, jeśli nie ma "dodatkowego" połączenia LANu pracowni z nadrzędną siecią.
Zamiast robić zgaduj zgadulę, poczekajmy na dane.

Powrót do góry
Napinator
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Apr 14, 2011 7:27 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czekamy na dane. Myślę, że każdy wątek wypadałoby sprawdzić.
Powrót do góry
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Apr 14, 2011 10:58 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziś nie ma od rana żadnego problemu z siecią. Dlatego nie mogę wrzucić "awaryjnej" konfiguracji IP. w tej chwili wygląda to następująco:

Konfiguracja IP systemu Windows

Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : sbs2007
Sufiks podstawowej domeny DNS . . : sbsmen.edu.pl
Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Nieznany
Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Tak
Lista przeszukiwania sufiksów DNS : sbsmen.edu.pl
domain_not_set.invalid
edu.pl
Karta Ethernet Sieć lokalna:
Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet NIC #2
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-0E-2E-CA-10-D7
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.20.1
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.20.1
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.20.1
194.204.159.1
NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Wyłączony

Karta Ethernet Internet:
Sufiks DNS konkretnego połączenia : domain_not_set.invalid
Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Atheros AR8131 PCI-E Gigabit Ethernet Controller
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 6C-F0-49-CB-4F-02
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
Autokonfiguracja włączona . . . . : Nie
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.1.11
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.1.1
Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 194.204.152.34
194.204.159.1
192.168.1.1
Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 14 kwietnia 2011 09:36:00
Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 15 kwietnia 2011 09:36:00

W tej chwili ustawiłem mu zaplanowane zadanie, by codziennie o 9:36 odnawiał IP (ipconfig /renew). Czasem jednak jest tak, że nie mogę przewidzieć, kiedy Internet się rozłączy.

W podglądzie zdarzeń (Serwer DNS) przeciętnie 8-10 razy dziennie wyskakuje błąd 6702 (Serwer DNS zaktualizował swe własne rekordy hosta (A). Aby zagwarantować, że równorzędne wobec niego, zintegrowane z domeną serwery DNS będą zdolne do replikacji z tym serwerem, podjęto próbę dynamicznego zaktualizowania ich nowymi rekordami. Podczas aktualizacji wystąpił błąd - dane rekordu zawierają kod błędu. ). Niestety nie jestem dobry w tym temacie i nie rozumiem do końca tego języka.

PS. Nie wiem, czy wrzuciłem temat w dobre miejsce. System to Windows Server 2003, ale pracownia była stawiana w 2007...

Pozdrawiam
Powrót do góry
Napinator
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Apr 14, 2011 11:29 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A dlaczego twój serwer nie pełni roli DNS ? na karcie Internet?

U mnie wygląda to następująco:

Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Thu Apr 14, 2011 12:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To ustawienie jest dobre. SBS nie może i nie powinien być serwerem DNS na karcie WAN, to jakiś przesąd administratorów SBSów z czasów, gdy miały one tylko jedną kartę sieciową.
Rola serwera DNS w SBSie to tylko rola serwera keszujacego i nigdy nic więcej w szkole on robić nie będzie. Z tego względu SBS powinien korzystać z dobrych nadrzędnych serwerów DNS, które przyśpieszą resolvowanie nazw, W przeciwnym razie wewnętrzny serwer DNS najpierw się zapętla, a potem wysyła zapytania do głównych światowych serwerów ROOT co jest złą praktyką. Jako serwery nadrzędne warto ustawiać serwery providera lub Google (8.8.8.8 i 8.8.4.4).
Z mojej praktyki wynika, że SBS nie lubi być klientem dhcp. Sam miałem takie ustawienia i zdarzało się też, że gubił on sieć.
Proponuję ten adres, który SBS dostaje z dhcp ustawić mu na sztywno (ale najlepiej w tym celu uruchomić kreator internetu).

Powrót do góry
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Apr 14, 2011 12:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niedawno wszedłem do sali - serwer rozłączył sieć. Przeglądarka pokazała informację: Technical Information (for support personnel)
Error Code 12206: Proxy chain loop
Background: The gateway has detected a proxy chain loop. This condition might indicate a configuration problem on a proxy server.
Date: 2011-04-14 11:32:07
Server: sbs2007.sbsmen.edu.pl
Source: Proxy

Konfiguracja komputera wygląda dokładnie tak samo. W takim razie włączam kreatora Internetu, ewentualnie potem próbuję przypisać mu dane na sztywno (choć wcześniej to próbowałem - nie dało rady).
Powrót do góry
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Apr 14, 2011 12:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

PS. Zauważyłem, że komputer używa bardzo dużo RAM - w tej chwili 4,42 GB, z czego sqlserv.exe - 1669920 KB, wspsrv.exe - 268902 KB, lsass.exe - 103416 KB, ReportingServicesservice.exe - 102913 KB, sqlserv.exe - 78474 KB i 72832KB... Czy to nie za wiele? Może faktycznie komputer jakos się pętli (mam 2x2 GB DDR2 800 MHz).
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Thu Apr 14, 2011 1:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak w ogóle to się nawet dziwię, że serwer w ogóle widzi 4GB, bo miałem zawsze przeświadczenie, że to system 32-bitowy, który zobaczy najwyżej ~3GB.
Mam dwa serwery jeden z 2005 (jesień) i drugi 2006 (wiosna) - obydwa mają standardowy 1GB RAM i jakoś działają. Oczywiście Windows zeżre każdą ilość pamięci szczególnie w sytuacjach krytycznych. Ale to nie jest żaden dowód na nic.
Natomiast komunikat o pętli w łańcuchu proxy może świadczyć o tym, że w jakiś sposób pochrzaniła się konfiguracja ISA. Ale nie spotkałem się z czymś takim nigdy.

Powrót do góry
Roman Mor
Moderator

PostWysłany: Thu Apr 14, 2011 1:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli pracownia jest z 2007 roku i nie była poprawnie zainstalowana z DVD, to różnych rzeczy mozna się spodziewać. Tak jak pisze Maciek, ustalic dla karty WAN stały IP i zapuscić kreatora. Jesli to nie poskutkuje, to chyba konieczna bedzie porządna instalacja serwera. Najlepiej z "czerwonej" kolekcji DVD.
Jeszcze o RAM: dla pierwszych wersji SBS2003 wystarczało 1GB. Dla wersji R2 - 2 GB. Ja mam sprzęt z 2005 r (DELL), zwiększyłem do 2 GB RAM (pamięci do tego serwera są znacznie droższe niz do zwykłego PC) i zainstalowałem z "czerwonej". Wydajność wystarczająca.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: