Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Wojtanowie:) Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Apr 13, 2011 5:50 pm Temat postu: Rozłączanie Internetu przez SBS 2003 |
|
|
Witam.
Jakiś czas temu zmieniliśmy wnętrze serwera na nowsze i zainstalowaliśmy SBS 2003. Od tego czasu mamy problem z uciekającym Internetem (Neostrada 2Mb). Internet jest podłączony z routera w sekretariacie do serwera, od niego idzie na stacje robocze i inne komputery w szkole. Serwer ma ustawienia automatyczne dla Internetu i sztywne (IP i maska: 192.168.20.1) dla sieci wewnętrznej. O ile sieć szkolna działa bez problemu, o tyle serwer rozłącza Internet (nie działa na żadnej jednostce, która pobiera sieć z serwera). Restart karty sieciowej pomaga na czas nieokreślony.
Próbowałem zamieniać karty fizycznie (łącznie z ustawieniami). Karty sieciowe są ok. Przypisywałem sztywne ustawienia Internetu (router w sekretariacie daje DNS 192.168.1.1). Bez zmian - po pewnym czasie rozłącza. Aby oddzielić komputery zewnętrzne od sali komputerowej, zastodowałem najprostszego switcha, do którego dopiąłem Internet, serwer bibliotekę etc. Gdy serwer padał, inne komputery czasem też miały problem z siecią (po odłączeniu serwera i resecie switcha inne komputery działają bez zarzutu).
Zaproszony informatyk zalecił dodanie pamięci RAM (w szczycie system potrzebował 3,5 GB, mając 2 GB). Dodałem kolejną "dwójkę" - zaczął nieco szybciej chodzić, Internet bez zmian. Sprawdziłem teraz - system potrzebuje ponad 4,1 GB, z czego SQL - około 1,6 GB...
Zauważyłem, że jeśli zrywa połączenie, nie mogę pingować żadnego portalu (choćby www.wp.pl), ale sygnał bez problemu dochodzi do sekretariatu (tracert: najpierw 192.168.20.1, potem 192.168.1.1). Próbowałem zmieniać połączenia w routerze w sekretariacie - bez zmian na serwerze. Od routera w sekretariacie są zależne inne jednostki - działają bez problemu.
Ostatnie spostrzeżenie - połączenie internetowe potrafi samoczynnie powrócić. Wczoraj około 14:15 serwer zerwał internet, dziś od rana nie było z nim problemów.
Dziennik zdarzeń wykazuje błędy w DNS. Niestety nie wiem, o co chodzi.
ProszÄ™ o pomoc. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Wed Apr 13, 2011 6:11 pm Temat postu: |
|
|
Przede wszystkim należałoby uściślić, to tak naprawdę się dzieje.
1. Jaki numer IP ma karta WAN sBSa w chwili "zerwania internetu". W konsoli należy wykonać polecenie ipconfig /all. Zresztą w ogóle byłoby bardzo dobrze pokazać nam wynik tego polecenia (ipconfig /all > c:\jakiskatalog\ipconfig.txt).
2. Jeśli nie działa ping do wp.pl to czy działa ping do 212.77.100.101? _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Wed Apr 13, 2011 7:00 pm Temat postu: |
|
|
Maciek napisał: | Przede wszystkim należaÅ‚oby uÅ›ciÅ›lić, to tak naprawdÄ™ siÄ™ dzieje.
1. Jaki numer IP ma karta WAN sBSa w chwili "zerwania internetu". W konsoli należy wykonać polecenie ipconfig /all. Zresztą w ogóle byłoby bardzo dobrze pokazać nam wynik tego polecenia (ipconfig /all > c:\jakiskatalog\ipconfig.txt).
2. Jeśli nie działa ping do wp.pl to czy działa ping do 212.77.100.101? |
Dziękuję za szybką odpowiedź. Sprawdzę jutro i opublikuję wyniki bezpośrednio z pracowni. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Napinator Użytkownik Forum

|
Wysłany: Wed Apr 13, 2011 7:09 pm Temat postu: |
|
|
A tak trochę z innej beczki. Czy na routerze i serwerze włączona jest usługa DHCP ? Proszę o wklejenie ustawień kart sieciowych. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Wed Apr 13, 2011 8:41 pm Temat postu: Re: Rozłączanie Internetu przez SBS 2003 |
|
|
Wojtanowie:) napisał: | JakiÅ› czas temu zmieniliÅ›my wnÄ™trze serwera na nowsze i zainstalowaliÅ›my SBS 2003. Od tego czasu mamy problem z uciekajÄ…cym Internetem (Neostrada 2Mb). Internet jest podłączony z routera w sekretariacie do serwera, od niego idzie na stacje robocze i inne komputery w szkole. Serwer ma ustawienia automatyczne dla Internetu i sztywne (IP i maska: 192.168.20.1) dla sieci wewnÄ™trznej. O ile sieć szkolna dziaÅ‚a bez problemu, o tyle serwer rozłącza Internet (nie dziaÅ‚a na żadnej jednostce, która pobiera sieć z serwera). Restart karty sieciowej pomaga na czas nieokreÅ›lony. | Z tego, dość chaotycznego, opisu mozna sie zorientować, że karta internetowa serwera pobiera automatycznie adres IP z routera. Po drugie, wnioskujÄ™, że połączenie internetowe na serwerze byÅ‚o "kombinowane" rÄ™cznie zamiast użycia Kreatora. Po trzecie, wezwany "informatyk" ... 2 GB RAM na serwerze SBS jest wystarczajÄ…ce, zwiÄ™kszanie powoduje nieznaczny przyrost wydajnoÅ›ci. To, że proces MS SQL pożera wiekszość pamiÄ™ci to taka przypadÅ‚oÅ›c SBS i jest to normalne. JeÅ›li wszystko jest poprawnie skonfigurowane, to nie powoduje to problemów. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wed Apr 13, 2011 8:54 pm Temat postu: |
|
|
Moim zdaniem (mogę się mylić) konflikt w sieci powoduje włączona usługa DHCP na routerze oraz serwerze. Proponuję wyłączyć usługę DHCP na routerze i do karty sieciowej external wpisać ręcznie adres sieciowy z puli adresów routera. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Wed Apr 13, 2011 10:03 pm Temat postu: |
|
|
Zła rada. Router jest dla całej sieci i w sposób oczywisty DHCP ułatwia pracę. Serwer SBS ma dwie karty sieciowe i DHCP z serwera SBS działa wyłącznie w LAN, konfliktu nie ma, jeśli nie ma "dodatkowego" połączenia LANu pracowni z nadrzędną siecią.
Zamiast robić zgaduj zgadulę, poczekajmy na dane. _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Thu Apr 14, 2011 7:27 am Temat postu: |
|
|
Czekamy na dane. Myślę, że każdy wątek wypadałoby sprawdzić. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Thu Apr 14, 2011 10:58 am Temat postu: |
|
|
Dziś nie ma od rana żadnego problemu z siecią. Dlatego nie mogę wrzucić "awaryjnej" konfiguracji IP. w tej chwili wygląda to następująco:
Konfiguracja IP systemu Windows
Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : sbs2007
Sufiks podstawowej domeny DNS . . : sbsmen.edu.pl
Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Nieznany
Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Tak
Lista przeszukiwania sufiksów DNS : sbsmen.edu.pl
domain_not_set.invalid
edu.pl
Karta Ethernet Sieć lokalna:
Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet NIC #2
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-0E-2E-CA-10-D7
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.20.1
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.20.1
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.20.1
194.204.159.1
NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Wyłączony
Karta Ethernet Internet:
Sufiks DNS konkretnego połączenia : domain_not_set.invalid
Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Atheros AR8131 PCI-E Gigabit Ethernet Controller
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 6C-F0-49-CB-4F-02
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
Autokonfiguracja włączona . . . . : Nie
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.1.11
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.1.1
Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 194.204.152.34
194.204.159.1
192.168.1.1
Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 14 kwietnia 2011 09:36:00
Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 15 kwietnia 2011 09:36:00
W tej chwili ustawiłem mu zaplanowane zadanie, by codziennie o 9:36 odnawiał IP (ipconfig /renew). Czasem jednak jest tak, że nie mogę przewidzieć, kiedy Internet się rozłączy.
W podglądzie zdarzeń (Serwer DNS) przeciętnie 8-10 razy dziennie wyskakuje błąd 6702 (Serwer DNS zaktualizował swe własne rekordy hosta (A). Aby zagwarantować, że równorzędne wobec niego, zintegrowane z domeną serwery DNS będą zdolne do replikacji z tym serwerem, podjęto próbę dynamicznego zaktualizowania ich nowymi rekordami. Podczas aktualizacji wystąpił błąd - dane rekordu zawierają kod błędu. ). Niestety nie jestem dobry w tym temacie i nie rozumiem do końca tego języka.
PS. Nie wiem, czy wrzuciłem temat w dobre miejsce. System to Windows Server 2003, ale pracownia była stawiana w 2007...
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Thu Apr 14, 2011 11:29 am Temat postu: |
|
|
A dlaczego twój serwer nie pełni roli DNS ? na karcie Internet?
U mnie wygląda to następująco:
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Thu Apr 14, 2011 12:37 pm Temat postu: |
|
|
To ustawienie jest dobre. SBS nie może i nie powinien być serwerem DNS na karcie WAN, to jakiś przesąd administratorów SBSów z czasów, gdy miały one tylko jedną kartę sieciową.
Rola serwera DNS w SBSie to tylko rola serwera keszujacego i nigdy nic więcej w szkole on robić nie będzie. Z tego względu SBS powinien korzystać z dobrych nadrzędnych serwerów DNS, które przyśpieszą resolvowanie nazw, W przeciwnym razie wewnętrzny serwer DNS najpierw się zapętla, a potem wysyła zapytania do głównych światowych serwerów ROOT co jest złą praktyką. Jako serwery nadrzędne warto ustawiać serwery providera lub Google (8.8.8.8 i 8.8.4.4).
Z mojej praktyki wynika, że SBS nie lubi być klientem dhcp. Sam miałem takie ustawienia i zdarzało się też, że gubił on sieć.
Proponuję ten adres, który SBS dostaje z dhcp ustawić mu na sztywno (ale najlepiej w tym celu uruchomić kreator internetu). _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Thu Apr 14, 2011 12:49 pm Temat postu: |
|
|
Niedawno wszedłem do sali - serwer rozłączył sieć. Przeglądarka pokazała informację: Technical Information (for support personnel)
Error Code 12206: Proxy chain loop
Background: The gateway has detected a proxy chain loop. This condition might indicate a configuration problem on a proxy server.
Date: 2011-04-14 11:32:07
Server: sbs2007.sbsmen.edu.pl
Source: Proxy
Konfiguracja komputera wygląda dokładnie tak samo. W takim razie włączam kreatora Internetu, ewentualnie potem próbuję przypisać mu dane na sztywno (choć wcześniej to próbowałem - nie dało rady). |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Thu Apr 14, 2011 12:57 pm Temat postu: |
|
|
PS. Zauważyłem, że komputer używa bardzo dużo RAM - w tej chwili 4,42 GB, z czego sqlserv.exe - 1669920 KB, wspsrv.exe - 268902 KB, lsass.exe - 103416 KB, ReportingServicesservice.exe - 102913 KB, sqlserv.exe - 78474 KB i 72832KB... Czy to nie za wiele? Może faktycznie komputer jakos się pętli (mam 2x2 GB DDR2 800 MHz). |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Thu Apr 14, 2011 1:07 pm Temat postu: |
|
|
Tak w ogóle to się nawet dziwię, że serwer w ogóle widzi 4GB, bo miałem zawsze przeświadczenie, że to system 32-bitowy, który zobaczy najwyżej ~3GB.
Mam dwa serwery jeden z 2005 (jesień) i drugi 2006 (wiosna) - obydwa mają standardowy 1GB RAM i jakoś działają. Oczywiście Windows zeżre każdą ilość pamięci szczególnie w sytuacjach krytycznych. Ale to nie jest żaden dowód na nic.
Natomiast komunikat o pętli w łańcuchu proxy może świadczyć o tym, że w jakiś sposób pochrzaniła się konfiguracja ISA. Ale nie spotkałem się z czymś takim nigdy. _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Thu Apr 14, 2011 1:22 pm Temat postu: |
|
|
Jeśli pracownia jest z 2007 roku i nie była poprawnie zainstalowana z DVD, to różnych rzeczy mozna się spodziewać. Tak jak pisze Maciek, ustalic dla karty WAN stały IP i zapuscić kreatora. Jesli to nie poskutkuje, to chyba konieczna bedzie porządna instalacja serwera. Najlepiej z "czerwonej" kolekcji DVD.
Jeszcze o RAM: dla pierwszych wersji SBS2003 wystarczało 1GB. Dla wersji R2 - 2 GB. Ja mam sprzęt z 2005 r (DELL), zwiększyłem do 2 GB RAM (pamięci do tego serwera są znacznie droższe niz do zwykłego PC) i zainstalowałem z "czerwonej". Wydajność wystarczająca. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |
|