Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Jakubus4 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Nov 02, 2009 4:19 pm Temat postu: SBS2008 dostÄ™p do serwera od zewnÄ…trz |
|
|
Bardzo prosze o instrukcję krok po kroku jak skonfigurować ISA tak by był dostęp do zasobów serwera od zewnątrz w sieci LAN, zalezy mi również chodził zdalny pulpit po sieci od zewnątrz. na moją wiedzę (nikłła) wszystko powinno działać a nie moge sie połączyć z serwerem od zewnątrz ani do zasobów ani do pulpitu zdalnego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Alibaba Użytkownik Forum

|
Wysłany: Mon Nov 02, 2009 10:14 pm Temat postu: |
|
|
Jak serwer łączy się z internetem? czy po drodze jest jakiś router??? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Mon Nov 02, 2009 10:58 pm Temat postu: Tak jest ruter |
|
|
Tak jest ruter dokładnie to Linksys WAG200G i jest zrobiona za nim sieć po szkole dokładnie to na 5 komputerach. Administracja, księgowość Dyrekcja i mój w pracowni fizycznej. Reszta szkoły wraz z pracownią jest pod SBSem ok 40 komputerów. Na początku pod SBSem było wszystko ale po roku to przerobiłem bo tak mi doradzali wszyscy. Chodzi o To żeby można było wejść bez problemu na serwer poprzez zdalny pulpit z tych 5 komputerów a dokładnie to z dwóch tego w pracowni fiz i wicedyrekora oraz by można było wejść na serwer z domu. Kombinowałem dziś trochę i łączę się na pulpit zdalny z serwera po lanie z zewnątrz ale nie wpisuje nazwy serwera tylko jego IP tj 192.168.100.2 (taki adres ma SBS) Nie rozumiem dlaczego nie poprzez nazwę serwera. Natomiast nie rozgryzłem lanu a zależy mi na tym bo chodzi o to by dyrekcja mogła wrzucać nauczycielom do wspólnego foldera informacje i dokumenty -czyli na serwer. Bawiłem się też z:
http://www.no-ip.pl
http://kopi.edu.pl/index.php?id=127&id2=124#przek
robiłęm przekierowanie z serwera portu 3389 na 1234
ale nie bardzo mi to chyba wyszło bo nici z tego.
Pracownia jest z edycji wiosna 2008. serwer stawiałem teraz na nowo z czerwonych płytek i wszystko hula poza tym właśnie
Pytanie 2 czy ma ktoś może doświadczenie z instalacją linuksa tz: jaką wersję najlepiej stosować. Ja Sciągnąłem openSUSE 11.1 zainstalowałem i niby chodzi ale...
Mam w pracowni dwa komputery z podwójnym systemem tj XP i Vista do tej pory do uruchamiania systemów stosowałem BootIt NG a z tym suse nie potrafię sobie poradzić tak by wybór systemu był w tym programie Chodzi to ale wybór systemu jest z poziomu linuksa
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

Dołączył: 25 Jun 2007 Posty: 352 Pomógł: 2 Skąd: nie umiem czytać
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Tue Nov 03, 2009 2:40 pm Temat postu: |
|
|
Mam zmienny IP bo to neostrada. Na te strony patrzyłem już robiłem wg instrukcji ale nie działa. Nie działa mi również ten lan po zewnątrz |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

Dołączył: 25 Jun 2007 Posty: 352 Pomógł: 2 Skąd: nie umiem czytać
|
Wysłany: Wed Nov 04, 2009 12:45 am Temat postu: |
|
|
A więc od początku (chociaż od "a więc" nie zaczyna się zdania)
Po 1. Zarejestruj sie np. w DynDNS - nie musisz instalować żadnego dodatkowego oprogramowania na serwerze.
Zarejestruj siÄ™ na stronie www.dyndns.com
- wciśnij: Create Account i uzupełnij pola:
- Username -
- Password -
- Confirm password
- email:
- Confirm email:
Zaznacz: DynDNS.com newsletter
Po otrzymaniu na adres e-mail potwierdzenia założenia konta załóż nowy host
Po zalogowaniu się przejdź na zakładkę My Services i uzupełnij pola:
- Hostname- ………………… dynalias.org (wybierz z listy)
- Service Type – zaznacz Host with IP address
- IP Address – wpisz obecny adres IP (podpowiedź jest w linii niżej) lub inny adres pod którym obecnie pracuje urządzenie.Zatwierdź zmiany Add To Cart
Teraz możesz ustawić router
Zakładka Setup -> DDNS uzupełnij dane:
- Username:
- Password:
- Host Name:
- Internet IP Address:
Wciśnij przycisk Connect
W polu Status powinien zostać wyświetlony komunikat: Connected successfully.
------
Jeżeli router nie obsługuje DDNS to zarejestruj się na no-ip. Musisz zainstalować klienta no-ip na serwerze. Klient no-ip czasami nie odświeza swojego adresu IP
------
Po 2. Przekieruj na routerze port 3389 na 3389 (chyba ze zmienisz nr portu, ale przekieruj go na 3389)
Aplikacja - RDP
External Port - 3389
Internal Port - 3389
Protocol - TCP
IP Address – adres IP zewnętrznzej karty LAN
Enabled – v
Po 3. Sprawdź reguły w ISA
Powinieneś mieć dwie reguły odpowiedzialne za RDP:
-SBS RDP Server Access Rule
- SBS RDP Outbond Access Rule
Jeżeli ich nie ma to przeklikaj kreator połaczenia internetowego - zaznacz usługi terminali.
Po wykonaniu powyższych czynności Pulpit zdalny powinien działać (musi działać).
A potem możesz już zabezpieczyć połaczenia RDP - opisy podane we wcześniejszych linkach |
|
Powrót do góry |
|
 |
|