Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

SBS2008 dostęp do serwera od zewnątrz

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jakubus4
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Nov 02, 2009 4:19 pm    Temat postu: SBS2008 dostÄ™p do serwera od zewnÄ…trz Odpowiedz z cytatem

Bardzo prosze o instrukcję krok po kroku jak skonfigurować ISA tak by był dostęp do zasobów serwera od zewnątrz w sieci LAN, zalezy mi również chodził zdalny pulpit po sieci od zewnątrz. na moją wiedzę (nikłła) wszystko powinno działać a nie moge sie połączyć z serwerem od zewnątrz ani do zasobów ani do pulpitu zdalnego.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Alibaba
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Nov 02, 2009 10:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak serwer łączy się z internetem? czy po drodze jest jakiś router???
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Jakubus4
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Nov 02, 2009 10:58 pm    Temat postu: Tak jest ruter Odpowiedz z cytatem

Tak jest ruter dokładnie to Linksys WAG200G i jest zrobiona za nim sieć po szkole dokładnie to na 5 komputerach. Administracja, księgowość Dyrekcja i mój w pracowni fizycznej. Reszta szkoły wraz z pracownią jest pod SBSem ok 40 komputerów. Na początku pod SBSem było wszystko ale po roku to przerobiłem bo tak mi doradzali wszyscy. Chodzi o To żeby można było wejść bez problemu na serwer poprzez zdalny pulpit z tych 5 komputerów a dokładnie to z dwóch tego w pracowni fiz i wicedyrekora oraz by można było wejść na serwer z domu. Kombinowałem dziś trochę i łączę się na pulpit zdalny z serwera po lanie z zewnątrz ale nie wpisuje nazwy serwera tylko jego IP tj 192.168.100.2 (taki adres ma SBS) Nie rozumiem dlaczego nie poprzez nazwę serwera. Natomiast nie rozgryzłem lanu a zależy mi na tym bo chodzi o to by dyrekcja mogła wrzucać nauczycielom do wspólnego foldera informacje i dokumenty -czyli na serwer. Bawiłem się też z:
http://www.no-ip.pl
http://kopi.edu.pl/index.php?id=127&id2=124#przek
robiłęm przekierowanie z serwera portu 3389 na 1234
ale nie bardzo mi to chyba wyszło bo nici z tego.
Pracownia jest z edycji wiosna 2008. serwer stawiałem teraz na nowo z czerwonych płytek i wszystko hula poza tym właśnie Sad
Pytanie 2 czy ma ktoś może doświadczenie z instalacją linuksa tz: jaką wersję najlepiej stosować. Ja Sciągnąłem openSUSE 11.1 zainstalowałem i niby chodzi ale...
Mam w pracowni dwa komputery z podwójnym systemem tj XP i Vista do tej pory do uruchamiania systemów stosowałem BootIt NG a z tym suse nie potrafię sobie poradzić tak by wybór systemu był w tym programie Chodzi to ale wybór systemu jest z poziomu linuksa
Pozdrawiam
Powrót do góry
PiotrT
Moderator

PostWysłany: Tue Nov 03, 2009 12:31 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Masz stały adres IP czy zmienny.
Jeżeli zmienny to zarejestruj się np. na www.dyddns.com. Następnie w routerze wpisz swoje ustawienia w DDNS
wtedy otwórz port 3389, lub jakikolwiek zewnątrz na 3389 do wewnątrz sieci - opisy:

poczytaj:
http://kopi.edu.pl/index.php?id=171&id2=102
oraz:
http://kopi.edu.pl/index.php?id=173&id2=102
Powrót do góry
Jakubus4
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue Nov 03, 2009 2:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam zmienny IP bo to neostrada. Na te strony patrzyłem już robiłem wg instrukcji ale nie działa. Nie działa mi również ten lan po zewnątrz
Powrót do góry
PiotrT
Moderator

PostWysłany: Wed Nov 04, 2009 12:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A więc od początku (chociaż od "a więc" nie zaczyna się zdania)
Po 1. Zarejestruj sie np. w DynDNS - nie musisz instalować żadnego dodatkowego oprogramowania na serwerze. Very Happy
Zarejestruj siÄ™ na stronie www.dyndns.com
- wciśnij: Create Account i uzupełnij pola:
- Username -
- Password -
- Confirm password
- email:
- Confirm email:
Zaznacz: DynDNS.com newsletter

Po otrzymaniu na adres e-mail potwierdzenia założenia konta załóż nowy host
Po zalogowaniu się przejdź na zakładkę My Services i uzupełnij pola:
- Hostname- ………………… dynalias.org (wybierz z listy)
- Service Type – zaznacz Host with IP address
- IP Address – wpisz obecny adres IP (podpowiedź jest w linii niżej) lub inny adres pod którym obecnie pracuje urządzenie.Zatwierdź zmiany Add To Cart

Teraz możesz ustawić router
Zakładka Setup -> DDNS uzupełnij dane:
- Username:
- Password:
- Host Name:
- Internet IP Address:

Wciśnij przycisk Connect
W polu Status powinien zostać wyświetlony komunikat: Connected successfully.
------
Jeżeli router nie obsługuje DDNS to zarejestruj się na no-ip. Musisz zainstalować klienta no-ip na serwerze. Klient no-ip czasami nie odświeza swojego adresu IP Sad
------
Po 2. Przekieruj na routerze port 3389 na 3389 (chyba ze zmienisz nr portu, ale przekieruj go na 3389)
Aplikacja - RDP
External Port - 3389
Internal Port - 3389
Protocol - TCP
IP Address – adres IP zewnętrznzej karty LAN
Enabled – v

Po 3. Sprawdź reguły w ISA
Powinieneś mieć dwie reguły odpowiedzialne za RDP:
-SBS RDP Server Access Rule
- SBS RDP Outbond Access Rule
Jeżeli ich nie ma to przeklikaj kreator połaczenia internetowego - zaznacz usługi terminali.

Po wykonaniu powyższych czynności Pulpit zdalny powinien działać (musi działać). Very Happy

A potem możesz już zabezpieczyć połaczenia RDP - opisy podane we wcześniejszych linkach
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: