Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

domena niedostępna

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
elik
Użytkownik Forum

PostWysłany: Sat Sep 26, 2009 3:18 am    Temat postu: domena niedostÄ™pna Odpowiedz z cytatem

Witam, od początku września otrzymałam w spadku pracownie. Problem jak w temacie, nie można się zalogować do domeny. Uczniowie logują się lokalnie, internet działa. Po restarcie serwera komunikat że przynajmniej jedna usługa albo sterownik sie nie załadował i sprawdzić dziennik zdarzeń. Tam z kolei nie widać nic niepokojącego. raz pokazał się problem z active directory ale zniknął. serwer nie pinguje sieci. Odłaczałam już na chwile switch ale nie pomaga. Zakres adresów usawiony prawidłowo. w ipconfig dhcp jest na Tak włączone
Nie wiem o co chodzi. kable raczej ok. To mój chrzest bojowy i bardzo proszę o pomoc. Jakie informacje jeszcze mogą być potrzebne do diagnozy? Bywam w tej pracowni tylko raz w tygodniu w poniedziałki a dyr męczy. Dodatkowo sprawa internetu, dyr i ksiegowość mają neostradę z pominięciem serwera ale pokój nauczycielski i biblioteka już właczając w to serwer i tam internetu nie ma pomino tego że jak pisałam na początku na uzytkowniku lokalnym w sali jest.
Dziękuję za wszelkie rady

Acha, odłączyłam jeden komp od domeny ale nie dało rady go przyłączyć z powrotem pomimo ustalenia sztywnego IP
Pewnie problem jakiÅ› banalny tylko jak siÄ™ laik bierze za administrowanie...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PiotrT
Moderator

PostWysłany: Sat Sep 26, 2009 5:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na 99% poprzestawiane są reguły w ISA Server

Kolejnośc reguł:
Traffic between VPN Clients and Internal Networks
SBS Protected Networks Access Rule
SBS Microsoft Update Site Access Rule

inne reguły
a na końcu powinny by te dwie:
SBS Internet Access Rule
Last default Rule

Opis:
Traffic between VPN Clients and Internal Networks - pozwala na dowolny ruch w sieci wewętrznej : stacjom roboczym i klientom VNP

SBS Protected Networks Access Rule - pozwala na ruch w sieci wewnętrznej, serwerowi, stacjom roboczym i klientom VPN

SBS Internet Access Rule - zezwala użytkownikom na dostęp do internetu

Last default Rule - zabrania czegokolwiek w sieci - ta reguła jest zawsze ostatnia i nieusuwalna

Czy na komputerach w pokoju nauczycielskim i w bibliotece jest zainstalowany klient ISA?
Sprawdź w ustawieniach IE czy w Ustawieniach sieci lan jest wpisana nazwa serwera proxy i port.

Ostatnio zmieniony przez PiotrT dnia Sun Sep 27, 2009 12:12 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
elik
Użytkownik Forum

PostWysłany: Sat Sep 26, 2009 7:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję za podpowiedzi:) w poniedziałek posprawdzam i napisze o wyniku:)
Powrót do góry
elik
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Sep 28, 2009 8:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kolejność reguł zmieniona, jest prawidłowo ale domena nadal niedostępna. Pojawiają się następujące błędy:

"Usługa Routing i dostęp zdalny zależy od usługi Microsoft Firewall, której nie można uruchomić z powodu następującego błędu:
Uruchomienie usługi zależności lub grupy nie powiodło się"

"Wiele komputerów klienckich nie dokonało zgłoszenia na serwerze w ciągu ostatnich 30 dni. Liczba komputerów wykrytych dotychczas: 18."

"Bufor danych utworzony dla usługi „MSExchangeIS” w bibliotece „C:\Program Files\Exchsrvr\bin\mdbperf.dll” nie jest wyrównany na granicy ośmiu bajtów. Może to stwarzać problemy aplikacjom, które próbują odczytywać zawartość buforu danych wydajności. Skontaktuj się z producentem tej biblioteki lub usługi, aby dowiedziećsię, jak rozwiązać problem, albo uzyskać nową wersję tej biblioteki."

Ręce opadają.....
Powrót do góry
PiotrT
Moderator

PostWysłany: Tue Sep 29, 2009 1:25 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Trzeba było odd razu poda informację, że pracownia jest z iPAT-em.
Tu trzeba pomocy kolegi Mirka. (ja ztym mam niewilkie doświadczenie) - Wiem że rozwiązanie pewnych problemów było na stronie firmy koncept.
Powrót do góry
Mirek
Administrator

PostWysłany: Tue Sep 29, 2009 4:23 am    Temat postu: odp Odpowiedz z cytatem

Rzeczywiście jeśli to nowa pracownia, to podobny problem znajdziemy w opisach Konceptu
Proponuję dokładne zapoznanie się z tymi opisami i ewentualne wdrożenie wybrakowanej stacji:
http://pomoc.koncept.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=96&Itemid=39

http://pomoc.koncept.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=130&Itemid=39
Powrót do góry
elik
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue Sep 29, 2009 12:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję, zabieram się do lektury. A że to nowa pracownia to nawet nie byłam tego świadoma.. Od początku mnóstwo problemów min czarny ekran do logowania sie na serwer. Część rzeczy udało mi się naprawić dzięki lekturze forum ale i tak ciągle jak dziecko we mgle.
Pozdrawiam:)
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: