Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
elik Użytkownik Forum
|
Wysłany: Sat Sep 26, 2009 3:18 am Temat postu: domena niedostÄ™pna |
|
|
Witam, od początku września otrzymałam w spadku pracownie. Problem jak w temacie, nie można się zalogować do domeny. Uczniowie logują się lokalnie, internet działa. Po restarcie serwera komunikat że przynajmniej jedna usługa albo sterownik sie nie załadował i sprawdzić dziennik zdarzeń. Tam z kolei nie widać nic niepokojącego. raz pokazał się problem z active directory ale zniknął. serwer nie pinguje sieci. Odłaczałam już na chwile switch ale nie pomaga. Zakres adresów usawiony prawidłowo. w ipconfig dhcp jest na Tak włączone
Nie wiem o co chodzi. kable raczej ok. To mój chrzest bojowy i bardzo proszę o pomoc. Jakie informacje jeszcze mogą być potrzebne do diagnozy? Bywam w tej pracowni tylko raz w tygodniu w poniedziałki a dyr męczy. Dodatkowo sprawa internetu, dyr i ksiegowość mają neostradę z pominięciem serwera ale pokój nauczycielski i biblioteka już właczając w to serwer i tam internetu nie ma pomino tego że jak pisałam na początku na uzytkowniku lokalnym w sali jest.
Dziękuję za wszelkie rady
Acha, odłączyłam jeden komp od domeny ale nie dało rady go przyłączyć z powrotem pomimo ustalenia sztywnego IP
Pewnie problem jakiÅ› banalny tylko jak siÄ™ laik bierze za administrowanie... |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

Dołączył: 25 Jun 2007 Posty: 352 Pomógł: 2 Skąd: nie umiem czytać
|
Wysłany: Sat Sep 26, 2009 5:54 pm Temat postu: |
|
|
Na 99% poprzestawiane są reguły w ISA Server
Kolejnośc reguł:
Traffic between VPN Clients and Internal Networks
SBS Protected Networks Access Rule
SBS Microsoft Update Site Access Rule
inne reguły
a na końcu powinny by te dwie:
SBS Internet Access Rule
Last default Rule
Opis:
Traffic between VPN Clients and Internal Networks - pozwala na dowolny ruch w sieci wewętrznej : stacjom roboczym i klientom VNP
SBS Protected Networks Access Rule - pozwala na ruch w sieci wewnętrznej, serwerowi, stacjom roboczym i klientom VPN
SBS Internet Access Rule - zezwala użytkownikom na dostęp do internetu
Last default Rule - zabrania czegokolwiek w sieci - ta reguła jest zawsze ostatnia i nieusuwalna
Czy na komputerach w pokoju nauczycielskim i w bibliotece jest zainstalowany klient ISA?
Sprawdź w ustawieniach IE czy w Ustawieniach sieci lan jest wpisana nazwa serwera proxy i port.
Ostatnio zmieniony przez PiotrT dnia Sun Sep 27, 2009 12:12 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
elik Użytkownik Forum
|
Wysłany: Sat Sep 26, 2009 7:51 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję za podpowiedzi:) w poniedziałek posprawdzam i napisze o wyniku:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
elik Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Sep 28, 2009 8:15 pm Temat postu: |
|
|
Kolejność reguł zmieniona, jest prawidłowo ale domena nadal niedostępna. Pojawiają się następujące błędy:
"Usługa Routing i dostęp zdalny zależy od usługi Microsoft Firewall, której nie można uruchomić z powodu następującego błędu:
Uruchomienie usługi zależności lub grupy nie powiodło się"
"Wiele komputerów klienckich nie dokonało zgłoszenia na serwerze w ciągu ostatnich 30 dni. Liczba komputerów wykrytych dotychczas: 18."
"Bufor danych utworzony dla usługi „MSExchangeIS†w bibliotece „C:\Program Files\Exchsrvr\bin\mdbperf.dll†nie jest wyrównany na granicy ośmiu bajtów. Może to stwarzać problemy aplikacjom, które próbują odczytywać zawartość buforu danych wydajności. Skontaktuj się z producentem tej biblioteki lub usługi, aby dowiedziećsię, jak rozwiązać problem, albo uzyskać nową wersję tej biblioteki."
Ręce opadają..... |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

Dołączył: 25 Jun 2007 Posty: 352 Pomógł: 2 Skąd: nie umiem czytać
|
Wysłany: Tue Sep 29, 2009 1:25 am Temat postu: |
|
|
Trzeba było odd razu poda informację, że pracownia jest z iPAT-em.
Tu trzeba pomocy kolegi Mirka. (ja ztym mam niewilkie doświadczenie) - Wiem że rozwiązanie pewnych problemów było na stronie firmy koncept. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
elik Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Sep 29, 2009 12:39 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję, zabieram się do lektury. A że to nowa pracownia to nawet nie byłam tego świadoma.. Od początku mnóstwo problemów min czarny ekran do logowania sie na serwer. Część rzeczy udało mi się naprawić dzięki lekturze forum ale i tak ciągle jak dziecko we mgle.
Pozdrawiam:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|