Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Instalacja serwera z obrazu

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
luckylucky
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Jul 01, 2009 12:09 pm    Temat postu: Instalacja serwera z obrazu Odpowiedz z cytatem

Witam. Mam mały problem. Zainstalowałem serwer z obrazów które dał mi instalator pracowni. Wszystko poszło ładnie. Serwer się uruchamia i podczas logowania żąda ode mnie aktywacji. Podpiąłem bezpośrednio kabel z internetu do serwera, daję aktywuj i nic. Pisze że nie może nawiązać połączenia (czyli nie chce mi aktywować systemu). Internet działa bo sprawdzałem na innym komputerze. Logowanie dalej nie przechodzi bo nie ma aktywacji. Co robić? Jakieś propozycje?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Maciek
Administrator

PostWysłany: Wed Jul 01, 2009 2:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie. To, że działa na innym komputerze, nie ma znaczenia. Inny komputer może mieć inną konfigurację.
Pytanie brzmi, czy po zainstalowaniu oprócz aktywacji nie możesz nic więcej na serwerze zrobić? Jeśli nie to musisz zrobic tak, aby router nadrzędny dawał SBSowi wszystko po dhcp i wykonać próbę dla jednej, a w razie niepowodzenia dla drugiej karty sieciowej.

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
superhiper
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Jul 01, 2009 2:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z pewnością problem tkwi w ustawieniach połączenia internetowego - obraz chyba nie uwzględania twoich ustawień - chyba, że zrobiłeś go zaraz po konfiguracji.
A przeglądarka wyświetla strony? Rolling Eyes
Powrót do góry
luckylucky
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Jul 01, 2009 6:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam. Właśnie chodziło o to, że nie dało się zalogować na serwer. Wpisywałem hasło admina i wyskakiwało okienko w którym należało aktywować system. Jeżeli się zgodziłem to przechodził do aktywacji (która się nie wykonywała), jeżeli się nie zgadzałem to mnie wylogowywało. Ale dałem sobie z tym radę: Po prostu zrobiłem aktywację telefonicznie i się udało. Serwer działa bez problemu Smile Tylko teraz znowu mnie zastanawia jakbym ponownie przeinstalował system z obrazu czy znowu będę musiał aktywować telefonicznie i ile razy można tak robić? Jest jakiś limit? Dzięki za odpowiedzi te które były i te które się pojawią Smile
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Wed Jul 01, 2009 7:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak jak napisałem - mieć nadrzędny router, który sprawnie i bez problemów da net KAŻDEMU komputerowi (IP, maskę, bramę, serwery dns), wtedy twój sbs z marszu będzie miał dostęp do sieci i wszystko się uda.

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
pozytron
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Jul 06, 2009 10:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gdzies miałem pdf od serwisu, jak nalezy zainstalowac serwer z tych obrazów i co trzeba zrobic pozniej zeby wszystko działało. I jeden z punktów to przestawienie daty systemowej na bodajże maj 2008. Zalogowac sie na serwer, zrobic połaczenie interntowe, aktywowac i po boolu.

Jak podasz maila to Ci wysle.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: