Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
luckylucky Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Jul 01, 2009 12:09 pm Temat postu: Instalacja serwera z obrazu |
|
|
Witam. Mam mały problem. Zainstalowałem serwer z obrazów które dał mi instalator pracowni. Wszystko poszło ładnie. Serwer się uruchamia i podczas logowania żąda ode mnie aktywacji. Podpiąłem bezpośrednio kabel z internetu do serwera, daję aktywuj i nic. Pisze że nie może nawiązać połączenia (czyli nie chce mi aktywować systemu). Internet działa bo sprawdzałem na innym komputerze. Logowanie dalej nie przechodzi bo nie ma aktywacji. Co robić? Jakieś propozycje? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Wed Jul 01, 2009 2:16 pm Temat postu: |
|
|
Nie. To, że działa na innym komputerze, nie ma znaczenia. Inny komputer może mieć inną konfigurację.
Pytanie brzmi, czy po zainstalowaniu oprócz aktywacji nie możesz nic więcej na serwerze zrobić? Jeśli nie to musisz zrobic tak, aby router nadrzędny dawał SBSowi wszystko po dhcp i wykonać próbę dla jednej, a w razie niepowodzenia dla drugiej karty sieciowej. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
superhiper Użytkownik Forum

|
Wysłany: Wed Jul 01, 2009 2:18 pm Temat postu: |
|
|
Z pewnością problem tkwi w ustawieniach połączenia internetowego - obraz chyba nie uwzględania twoich ustawień - chyba, że zrobiłeś go zaraz po konfiguracji.
A przeglądarka wyświetla strony?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
luckylucky Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Jul 01, 2009 6:52 pm Temat postu: |
|
|
Witam. Właśnie chodziło o to, że nie dało się zalogować na serwer. Wpisywałem hasło admina i wyskakiwało okienko w którym należało aktywować system. Jeżeli się zgodziłem to przechodził do aktywacji (która się nie wykonywała), jeżeli się nie zgadzałem to mnie wylogowywało. Ale dałem sobie z tym radę: Po prostu zrobiłem aktywację telefonicznie i się udało. Serwer działa bez problemu Tylko teraz znowu mnie zastanawia jakbym ponownie przeinstalował system z obrazu czy znowu będę musiał aktywować telefonicznie i ile razy można tak robić? Jest jakiś limit? Dzięki za odpowiedzi te które były i te które się pojawią  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Wed Jul 01, 2009 7:17 pm Temat postu: |
|
|
Tak jak napisałem - mieć nadrzędny router, który sprawnie i bez problemów da net KAŻDEMU komputerowi (IP, maskę, bramę, serwery dns), wtedy twój sbs z marszu będzie miał dostęp do sieci i wszystko się uda. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
pozytron Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Jul 06, 2009 10:16 pm Temat postu: |
|
|
Gdzies miałem pdf od serwisu, jak nalezy zainstalowac serwer z tych obrazów i co trzeba zrobic pozniej zeby wszystko działało. I jeden z punktów to przestawienie daty systemowej na bodajże maj 2008. Zalogowac sie na serwer, zrobic połaczenie interntowe, aktywowac i po boolu.
Jak podasz maila to Ci wysle. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|