Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Wed Mar 02, 2011 1:28 pm Temat postu: |
|
|
Jeśli wbrew mojej radzie zdecydowałeś się na pozostawienie pobierania adresu na karcie INTERNET automatycznie, to czasem może się zdarzyć, że będziesz musiał restartować serwer, bo z jakiegoś powodu adresu nie pobierze.
A drukarkę trzeba znaleźć w sieci. Na pewno pozostał jej stary adres IP, teraz jest to już spoza twojego obecnego zakresu. Zatem spróbuj znaleźć oprogramowanie do drukarki i sprawdź czy to oprogramowanie automatycznie wykryje drukarkę i pozwoli zmienić IP.
Jeśli nie, to drukarka ma IP 192.168.XX.9 (najprawdopodobniej), XX to liczba jaka była w twojej sieci. Wtedy dostaniesz się przez http do panelu administracyjnego, gdy tymczasowo jakiś komputer ustawisz na IP z tego zakresu). _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Wed Mar 02, 2011 5:59 pm Temat postu: |
|
|
Co do drukarki - byc może posiada panel, z którego mozna ustawić m.in. adres IP. Wtedy sprawa byłaby ułatwiona i, po zmianie adresu, wystarczyłoby ją zainstalować na porcie TCP/IP. Tak było z Samsungiem z edycji dla SP z roku 2004. Jesli ta nie ma panelu, to na pewno mozna wydrukować stronę informacyjną, z której odczytasz adres IP (jesli go nie znasz).
Jeszcze w kwestii adresu karty internetowej - problem który się pojawił po restarcie pewnie właśnie wyniknał z niepopbrania adresu z DHCP routera. Tak jak napisał Maciek - trzeba wpisać adres na stałe, najlepiej spoza zakresu rozpowszechnianego przez router (w razie potrzeby zmienic na roterze zakres). _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |
KrzysztofK Użytkownik Forum

|
Wysłany: Fri Mar 04, 2011 1:32 pm Temat postu: |
|
|
Serwer kolejny dzień śmiga bez zarzutu.
Jak na razie drukarki nie mogę uruchomić. Na wydruku strony testowej niestety nie ma adresu IP. Próbuję kolejnych rozwiązań, które przychodzą mi do głowy. O wynikach napiszę. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Fri Mar 04, 2011 1:46 pm Temat postu: |
|
|
W mojej pracowni z 2008 jest drukarka HP podłączona podwójnie, przez usb i sieć. W sieci ma 192.168.28.9 (niestety nie powiem nic więcej, bo teraz jest wyłączona, a ja - choć różne rzeczy umiem - nie potrafię jej zdalnie włączyć). _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Fri Mar 04, 2011 2:34 pm Temat postu: |
|
|
Właśnie o tych podwójnych połączeniach trochę poczytałem i wielokrotnie okazuje się to niekompetencją firm stawiających w szkołach SBS ze swoich obrazów.
A tak na marginesie, teraz już na chłodno po gorącej reinstalacji SBS-a, muszę powiedzieć, że cała praca tych firm instalacyjnych, to jedna wielka fuszera i oszustwo. Ministerstwo wręczając nam te pracownie zrobiło nam więcej złego niż pożytku. Postawiłem ten serwer, bo jestem uparty do bólu i ambitny. Zrobiłem to za darmo i zajęło mi to już prawie 4 tygodnie. Jednak w większości przypadków nauczyciel informatyki nie jest w stanie podnieść tej sieci. I kto za to powinien zapłacić? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Fri Mar 04, 2011 2:41 pm Temat postu: |
|
|
KrzysztofK napisał: | Jak na razie drukarki nie mogÄ™ uruchomić. Na wydruku strony testowej niestety nie ma adresu IP. | Na zwykÅ‚ej stronie testowej nie ma. Ale trzeba wydrukować strone konfiguracyjnÄ… drukarki. Zwykle robi siÄ™ to naciskajÄ…c lub dÅ‚użej przytrzymujÄ…c odpowieni przycisk (drukarka nie musi byc nigdzie podłączona, ani do komputera, ani do sieci). Trzeba siÄ™gnąć do instrukcji (w razie braku Å›ciÄ…gnąć). _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Fri Mar 04, 2011 7:05 pm Temat postu: |
|
|
Właśnie przycisnąłem i przytrzymałem ten przycisk. Jednak na wydruku nie ma info o IP. Może za słabo go wcisnąłem Będę szukał sposobu. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wed Mar 09, 2011 6:33 pm Temat postu: |
|
|
Odczytałem adres IP drukarki: 192.168.25.9, maska:255.255.255.0, brama:192.168.25.1. Adres drukarki jak widać nie leży w puli adresowania serwera. W związku z tym mam dwie możliwości:
1. Dodać do puli adresów serwera adres drukarki, lub
2. Zmienić adres IP drukarki.
Wybierając łatwiejszą i bezpieczniejszą metodę lepiej jest zmienić adres drukarki. Tylko jak to zrobić? Z serwera próbowałem ale nie można się połączyć (pewnie przez ten zarezerwowany zakres). Czy z jakiegoś zewnętrznego kompa po LAN-ie to ma prawo się udać? Czy jest jeszcze jakiś inny sposób? |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

Dołączył: 25 Jun 2007 Posty: 352 Pomógł: 2 Skąd: nie umiem czytać
|
Wysłany: Wed Mar 09, 2011 8:06 pm Temat postu: |
|
|
na print serwerze powinnna byc możliwość resetu adresu IP (czasami jest to przycisk, czasami na drukarce trzeba wcisnąć odpowiednio przyciski....)
Jeżeli tak się nie daje to podłącz do swicha drukarke i komputer. Na komputerze wpisz we właściwościach karty sieciowej stały adres IP (np. 192.168.25.10, brama .......) i wtedy połacz się z drukarka na jej adres 192.168.25.9 - powinna zostać wyświetlona strona konfiguracyjna drukarki w IE (nie zawsze strony konfiguracyjne da sie otworzyć w innej przeglądarce - opera, mozila). |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wed Mar 09, 2011 9:17 pm Temat postu: |
|
|
Może dziwne pytanie ale co to jest print serwer?
Na drukarce jest tylko jeden przycisk.
Co do logowania na drukarce:
Ustanowię połączenie, zmienię adres, wcisnę zastosuj i .... teoretycznie powinienem utracić połączenie. Czy mam rację? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wed Mar 09, 2011 9:30 pm Temat postu: |
|
|
Właśnie znalazłem informację na stronie producenta, iż adres IP można zmienić za pomocą programu dostarczonego z drukarką. Płytki mam więc jutro spróbuję. Dziękuję za zainteresowanie.
Adres zmieniłem bez żadnych problemów. Drukarka podłączona i drukuje.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem i pomoc. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Tue Mar 22, 2011 9:00 am Temat postu: |
|
|
Witam po raz kolejny.
Pracownia postawiona i wszystko działa. Teraz chciałbym uniknąć podobnych problemów w przyszłości. Chcę zrobić obraz serwera na płycie DVD i w związku z tym jaki darmowy program polecacie. Najlepiej aby był on już praktycznie przez Was sprawdzony.
I jeszcze jedno pytanie. Ile orientacyjnie kosztuje postawienie pracowni przez zewnętrzną firmę. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Tue Mar 22, 2011 2:52 pm Temat postu: |
|
|
KrzysztofK napisał: | ChcÄ™ zrobić obraz serwera na pÅ‚ycie DVD i w zwiÄ…zku z tym jaki darmowy program polecacie. | Najlepiej sklonować dysk i trzymać ten drugi w zapasie. W ostatnich edycjach serwer byÅ‚ wyposażony w dwa dyski. Ja używam Norton Ghost lecz on nie jest darmowy (drogi również). Z darmowymi nie miaÅ‚em wiele do czynienia. Wiem, że sÄ…, np. Clonezilla. Z pewnoÅ›ciÄ… wyszukiwarka tu pomoże, a pewnie i ktoÅ› inny sie odezwie. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Tue Mar 22, 2011 8:15 pm Temat postu: |
|
|
Dwa identyczne dyski bez żadnego problemu można skopiowac sektor po sektorze poleceniem dd w dowolnym Linuksie.
Potem odłączyć dysk zapasowy, by sie nie zużywał. _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |
|