Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Problem z klientami po reinstalacji serwera
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Maciek
Administrator

PostWysłany: Wed Mar 02, 2011 1:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli wbrew mojej radzie zdecydowałeś się na pozostawienie pobierania adresu na karcie INTERNET automatycznie, to czasem może się zdarzyć, że będziesz musiał restartować serwer, bo z jakiegoś powodu adresu nie pobierze.
A drukarkę trzeba znaleźć w sieci. Na pewno pozostał jej stary adres IP, teraz jest to już spoza twojego obecnego zakresu. Zatem spróbuj znaleźć oprogramowanie do drukarki i sprawdź czy to oprogramowanie automatycznie wykryje drukarkę i pozwoli zmienić IP.
Jeśli nie, to drukarka ma IP 192.168.XX.9 (najprawdopodobniej), XX to liczba jaka była w twojej sieci. Wtedy dostaniesz się przez http do panelu administracyjnego, gdy tymczasowo jakiś komputer ustawisz na IP z tego zakresu).

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Roman Mor
Moderator

PostWysłany: Wed Mar 02, 2011 5:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co do drukarki - byc może posiada panel, z którego mozna ustawić m.in. adres IP. Wtedy sprawa byłaby ułatwiona i, po zmianie adresu, wystarczyłoby ją zainstalować na porcie TCP/IP. Tak było z Samsungiem z edycji dla SP z roku 2004. Jesli ta nie ma panelu, to na pewno mozna wydrukować stronę informacyjną, z której odczytasz adres IP (jesli go nie znasz).
Jeszcze w kwestii adresu karty internetowej - problem który się pojawił po restarcie pewnie właśnie wyniknał z niepopbrania adresu z DHCP routera. Tak jak napisał Maciek - trzeba wpisać adres na stałe, najlepiej spoza zakresu rozpowszechnianego przez router (w razie potrzeby zmienic na roterze zakres).
KrzysztofK
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Mar 04, 2011 1:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Serwer kolejny dzień śmiga bez zarzutu.
Jak na razie drukarki nie mogę uruchomić. Na wydruku strony testowej niestety nie ma adresu IP. Próbuję kolejnych rozwiązań, które przychodzą mi do głowy. O wynikach napiszę.
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Fri Mar 04, 2011 1:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W mojej pracowni z 2008 jest drukarka HP podłączona podwójnie, przez usb i sieć. W sieci ma 192.168.28.9 (niestety nie powiem nic więcej, bo teraz jest wyłączona, a ja - choć różne rzeczy umiem - nie potrafię jej zdalnie włączyć).

Powrót do góry
KrzysztofK
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Mar 04, 2011 2:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Właśnie o tych podwójnych połączeniach trochę poczytałem i wielokrotnie okazuje się to niekompetencją firm stawiających w szkołach SBS ze swoich obrazów.
A tak na marginesie, teraz już na chłodno po gorącej reinstalacji SBS-a, muszę powiedzieć, że cała praca tych firm instalacyjnych, to jedna wielka fuszera i oszustwo. Ministerstwo wręczając nam te pracownie zrobiło nam więcej złego niż pożytku. Postawiłem ten serwer, bo jestem uparty do bólu i ambitny. Zrobiłem to za darmo i zajęło mi to już prawie 4 tygodnie. Jednak w większości przypadków nauczyciel informatyki nie jest w stanie podnieść tej sieci. I kto za to powinien zapłacić?
Powrót do góry
Roman Mor
Moderator

PostWysłany: Fri Mar 04, 2011 2:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

KrzysztofK napisał:
Jak na razie drukarki nie mogę uruchomić. Na wydruku strony testowej niestety nie ma adresu IP.
Na zwykłej stronie testowej nie ma. Ale trzeba wydrukować strone konfiguracyjną drukarki. Zwykle robi się to naciskając lub dłużej przytrzymując odpowieni przycisk (drukarka nie musi byc nigdzie podłączona, ani do komputera, ani do sieci). Trzeba sięgnąć do instrukcji (w razie braku ściągnąć).
KrzysztofK
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Mar 04, 2011 7:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Właśnie przycisnąłem i przytrzymałem ten przycisk. Jednak na wydruku nie ma info o IP. Może za słabo go wcisnąłem Smile Będę szukał sposobu.
Powrót do góry
KrzysztofK
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Mar 09, 2011 6:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Odczytałem adres IP drukarki: 192.168.25.9, maska:255.255.255.0, brama:192.168.25.1. Adres drukarki jak widać nie leży w puli adresowania serwera. W związku z tym mam dwie możliwości:
1. Dodać do puli adresów serwera adres drukarki, lub
2. Zmienić adres IP drukarki.
Wybierając łatwiejszą i bezpieczniejszą metodę lepiej jest zmienić adres drukarki. Tylko jak to zrobić? Z serwera próbowałem ale nie można się połączyć (pewnie przez ten zarezerwowany zakres). Czy z jakiegoś zewnętrznego kompa po LAN-ie to ma prawo się udać? Czy jest jeszcze jakiś inny sposób?
Powrót do góry
PiotrT
Moderator

PostWysłany: Wed Mar 09, 2011 8:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

na print serwerze powinnna byc możliwość resetu adresu IP (czasami jest to przycisk, czasami na drukarce trzeba wcisnąć odpowiednio przyciski....)

Jeżeli tak się nie daje to podłącz do swicha drukarke i komputer. Na komputerze wpisz we właściwościach karty sieciowej stały adres IP (np. 192.168.25.10, brama .......) i wtedy połacz się z drukarka na jej adres 192.168.25.9 - powinna zostać wyświetlona strona konfiguracyjna drukarki w IE (nie zawsze strony konfiguracyjne da sie otworzyć w innej przeglądarce - opera, mozila).
Powrót do góry
KrzysztofK
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Mar 09, 2011 9:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może dziwne pytanie ale co to jest print serwer?
Na drukarce jest tylko jeden przycisk.
Co do logowania na drukarce:
Ustanowię połączenie, zmienię adres, wcisnę zastosuj i .... teoretycznie powinienem utracić połączenie. Czy mam rację?
Powrót do góry
Roman Mor
Moderator

PostWysłany: Wed Mar 09, 2011 9:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ta drukarka ma wbudowana kartÄ™ sieciowÄ…, nie ma oddzielnego printserwera.
Cytat:
Ustanowię połączenie, zmienię adres, wcisnę zastosuj i .... teoretycznie powinienem utracić połączenie. Czy mam rację?
Tak, ale wtedy podłączasz do swojej sieci i powinieneś miec połączenie.
Poza tym, jesli nie masz płytki CD dostarczonej z drukarką (powinna tam być instrukcja, sterowniki, dodatkowe oprogramowanie) to wystarczy poszukać na stronie producenta: http://www.samsung.com/pl/support/detail/supportPrdDetail.do?menu=SP00&prd_ia_cd=&prd_mdl_cd=ML-2571N/SEE&prd_mdl_name=ML-2571N&srchword=ML-2571N
KrzysztofK
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Mar 09, 2011 9:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Właśnie znalazłem informację na stronie producenta, iż adres IP można zmienić za pomocą programu dostarczonego z drukarką. Płytki mam więc jutro spróbuję. Dziękuję za zainteresowanie.

Adres zmieniłem bez żadnych problemów. Drukarka podłączona i drukuje.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem i pomoc.
Powrót do góry
KrzysztofK
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue Mar 22, 2011 9:00 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam po raz kolejny.
Pracownia postawiona i wszystko działa. Teraz chciałbym uniknąć podobnych problemów w przyszłości. Chcę zrobić obraz serwera na płycie DVD i w związku z tym jaki darmowy program polecacie. Najlepiej aby był on już praktycznie przez Was sprawdzony.
I jeszcze jedno pytanie. Ile orientacyjnie kosztuje postawienie pracowni przez zewnętrzną firmę.
Powrót do góry
Roman Mor
Moderator

PostWysłany: Tue Mar 22, 2011 2:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

KrzysztofK napisał:
Chcę zrobić obraz serwera na płycie DVD i w związku z tym jaki darmowy program polecacie.
Najlepiej sklonować dysk i trzymać ten drugi w zapasie. W ostatnich edycjach serwer był wyposażony w dwa dyski. Ja używam Norton Ghost lecz on nie jest darmowy (drogi również). Z darmowymi nie miałem wiele do czynienia. Wiem, że są, np. Clonezilla. Z pewnością wyszukiwarka tu pomoże, a pewnie i ktoś inny sie odezwie.
Maciek
Administrator

PostWysłany: Tue Mar 22, 2011 8:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dwa identyczne dyski bez żadnego problemu można skopiowac sektor po sektorze poleceniem dd w dowolnym Linuksie.
Potem odłączyć dysk zapasowy, by sie nie zużywał.

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6
Strona 6 z 6

Skocz do: