Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
piotrcx Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Aug 31, 2012 4:48 pm Temat postu: Pracownia wiosna 2008 - instalka serwera z 2007 |
|
|
WItam!
Od tygodnia mecze sie z pracownia z wiosny 2008, najpierw wygladalo dobrze potem coraz gorzej az przestal odpowiadac DHCP przy probie uruchomienia zdalnej instalacji,... postanowilem wiec jeszcze raz przeinstalowac serwer - zasatanawiam sie czy moge uzyc płytek z wersji Jesien 2007 - bo mam do nich dostep - teoretycznie powinno zadzialac no i stacje wtedy na XP bym postawil bo Vista juz mnie dobiła. Czy ktos moze tego juz probował??? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Fri Aug 31, 2012 5:03 pm Temat postu: |
|
|
Od strony formalno-prawnej możesz. To jest downgrade i Microsoft tego nie zabrania.
Od strony technicznej, to może być różnie. Po pierwsze czy w sprzęcie są takie same karty sieciowe? Jeśli nie, to już skończyłeś. Czy inne urządzenia się różnią? Jeśli tak, to będzie trochę roboty z dogrywaniem sterowników do dźwięku i obrazu. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
piotrcx Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Aug 31, 2012 5:10 pm Temat postu: |
|
|
TAk wiem ze jest to legalne - inaczej nie bralbym tego pod uwage. Ale przez tydzien pracownia dala mi w kosc i jestem sklonny do radykalnych posuniec.
Najpierw problemy z iPatem (jeden komp wogole nie widzialgo) dodawanie do domeny nie przynosilo rezulatatu, bez iPAtu jako tako ale tez problem z dodaniem do domeny, ale jakos szlo po zainstalowaniu calej pracowni coraz wiecej problemow typu: sciezka sieciowa nie zostala odnaleziona az w koncu nie mozna zrobic reinstalacji bo przy bootowaniu z karty sieciowej nie dostaje adresu z DHCP albo jak juz dostanie po dlugim czasie to TFTP timeuot... mam lekko dosc, a niedawno robilem obok pracownie lato 2007 i tam poszlo dzuo sprawniej wiec pomyslalem ze sie przerzuce na tamte płytki i na XP - wiem ze bark sterownikow do XP:( |
|
Powrót do góry |
|
 |
piotrcx Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Aug 31, 2012 5:54 pm Temat postu: |
|
|
Musze przyznac ze troche po omacku na poczatku dzialalem wiec moglem popelnic kilka bledow. Jesli moglbym prosic o upewnienie mnie ze robie to dobrze i po kolei:
1. Instalka serwera:)
2. Konfiguracja internetu i sprawdzanie poprawnosci itp
3. instalacja klientow - i tu jest problem - czy mam dodawac najpierw stacje w AD z GUIDem tak jak w jakiejs poradzie - i dopiero zdalna instalacja?? Czy najpierw je instalowac i powinny sie dodac do domeny?
Czy jak teraz przeinstaluje serwer to komoputery z pracowni bede mogl dodac do doemny be reinstalacji ich??
4. Instalacja Antywira na serwerze i na klientach - czy powinienem to zrobic przed podlaczeniem do NEta?
5. zmiana hasel na te zgodne z MEN
6. konfig WSUSa itd
chyba jednak zostane przy instalce z edycji wiosna 2008 ale raczej bez iPAtu - chetnie bym jednak zainstalowal XP czy komus sie udalo w koncu obejsc problem sterownikow do kart sieciowych?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
szulcusie Użytkownik Forum

|
Wysłany: Fri Aug 31, 2012 6:04 pm Temat postu: |
|
|
Mi sie udało Zainstaluj XP z płyty 2 lub 3 kolekcji, dograj sterowniki do karty sieciowej. Pobierz IPATA z: http://downloadcenter.intel.com/Detail_Desc.aspx?lang=eng&DwnldID=13131
Zainstaluj. Zrób obraz stacji IPATEM na serwerze i rozprowadź po pracowni. Miałam poważną awarię w czerwcu, praca w weekend i wszystko chodzi. Powodzenia _________________ Alicja |
|
Powrót do góry |
|
 |
piotrcx Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Aug 31, 2012 7:05 pm Temat postu: |
|
|
Czyli jednak trzymac sie tego iPata??
Xp z plytki instalowac?- rozumiem najpierw na stacji normalna instalka, stery, programy client iPat - i na serwerze obraz z klienta w iPat??
generalnie nie jest to wielka filozowfia jak wszystko dziala:) moze cos z siecia u mnie nie tak... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Fri Aug 31, 2012 7:28 pm Temat postu: |
|
|
piotrcx napisał: | chyba jednak zostane przy instalce z edycji wiosna 2008 ale raczej bez iPAtu - chetnie bym jednak zainstalowal XP czy komus sie udalo w koncu obejsc problem sterownikow do kart sieciowych?? | Chyba przez WDS nikomu siÄ™ nie udaÅ‚o. Pozostaje wiÄ™c iPAT. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |
piotrcx Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Aug 31, 2012 8:03 pm Temat postu: |
|
|
Tylko mam taki problem z jednym kompem - nie wykrywa serwera iPat, moge na sztywno w agencie ustawic serwer itp ale po dodaniu go w consoli jest jako niekontrolowany, podejrzewam ze karta sieciowa na plycie moze byc uszkodzona poniewaz podczas bootowania z sieciowki MAC jest 00000000000..?? po uruchomieniu systemu i sprawdzeniu MAC jest juz normalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
piotrcx Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Aug 31, 2012 8:09 pm Temat postu: |
|
|
i jeszcze pytanie, bo juz rozprowadzalem Viste ipAtem po pracowni i mialem problem z dodaniem stacji do domeny.
Czy przy iPat przed instalacjami stacji powinienem dodac ręcznie komputery do domen wraz GUIDem?? jesli tak to do jakiego katalogu? |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
|
Powrót do góry |
|
 |
piotrcx Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Aug 31, 2012 8:28 pm Temat postu: |
|
|
OK - sprobuje - czyli stawiam na nowo serwer (wlasnie sie instaluje) i instaluje XP-ki pod iPATem
ten przepis na stronach KOCNEPTu juz widzialem ale nie korzystalem z uwagi na niechec do iPat |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Fri Aug 31, 2012 8:42 pm Temat postu: |
|
|
Akurat mam odmienne zdanie o Ipacie. Instaluję "wypasioną stację", robię obraz i w razie awarii stawiam pełną wersję w ciągu 20-30 minut _________________ Alicja |
|
Powrót do góry |
|
 |
piotrcx Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Aug 31, 2012 8:48 pm Temat postu: |
|
|
No moje pierwsze wrazenie bylo tez takie - tzn to swietna rzecz - tylko w praktyce okazalo sie ze tworzenie obrazu, zrzucanie na serwer i potem instalacja stacji to kilkanascie godzin, nie mowiac juz o tym ze proby z pakietami przerwalem bo trwalo to tez strasznie dlugo - chyba ze to tylko przy Viscie tak dlugo trwa? |
|
Powrót do góry |
|
 |
piotrcx Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Aug 31, 2012 10:11 pm Temat postu: |
|
|
w poradnikiu KONCEPT pisze tak:
"Aby wystartować z WDS/RIS należy wyłączyć agenta IPAT na komputerze!
Jeden z komputerów powinno się w konsoli IPAT ustawić jako komputer źródłowy,
wykonać na nim wszelkie prace, a na końcu zrobić jego obraz w IPAT
i powielić na pozostałe komputery"
czyli jednak mam to robic przez WDS?? ponadto co zobic jesli mam czyste kompy? a instalka bazowa XP z WDS nie idzie? jak mam ustawic jeden komputer na źródłowy ?? |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Fri Aug 31, 2012 10:22 pm Temat postu: |
|
|
Ja robiłam obraz XP, trwało to z godzinę. Instalowałam stację w wersji full. Ustawiałam go jako źródłowy, robiłam obraz.Powielałam na pozostałe. WDS mi nie wychodził  _________________ Alicja |
|
Powrót do góry |
|
 |
|