Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pracownia wiosna 2008 - instalka serwera z 2007
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
piotrcx
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Aug 31, 2012 4:48 pm    Temat postu: Pracownia wiosna 2008 - instalka serwera z 2007 Odpowiedz z cytatem

WItam!
Od tygodnia mecze sie z pracownia z wiosny 2008, najpierw wygladalo dobrze potem coraz gorzej az przestal odpowiadac DHCP przy probie uruchomienia zdalnej instalacji,... postanowilem wiec jeszcze raz przeinstalowac serwer - zasatanawiam sie czy moge uzyc płytek z wersji Jesien 2007 - bo mam do nich dostep - teoretycznie powinno zadzialac no i stacje wtedy na XP bym postawil bo Vista juz mnie dobiła. Czy ktos moze tego juz probował???
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Maciek
Administrator

PostWysłany: Fri Aug 31, 2012 5:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Od strony formalno-prawnej możesz. To jest downgrade i Microsoft tego nie zabrania.
Od strony technicznej, to może być różnie. Po pierwsze czy w sprzęcie są takie same karty sieciowe? Jeśli nie, to już skończyłeś. Czy inne urządzenia się różnią? Jeśli tak, to będzie trochę roboty z dogrywaniem sterowników do dźwięku i obrazu.

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
piotrcx
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Aug 31, 2012 5:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

TAk wiem ze jest to legalne - inaczej nie bralbym tego pod uwage. Ale przez tydzien pracownia dala mi w kosc i jestem sklonny do radykalnych posuniec.
Najpierw problemy z iPatem (jeden komp wogole nie widzialgo) dodawanie do domeny nie przynosilo rezulatatu, bez iPAtu jako tako ale tez problem z dodaniem do domeny, ale jakos szlo po zainstalowaniu calej pracowni coraz wiecej problemow typu: sciezka sieciowa nie zostala odnaleziona az w koncu nie mozna zrobic reinstalacji bo przy bootowaniu z karty sieciowej nie dostaje adresu z DHCP albo jak juz dostanie po dlugim czasie to TFTP timeuot... mam lekko dosc, a niedawno robilem obok pracownie lato 2007 i tam poszlo dzuo sprawniej wiec pomyslalem ze sie przerzuce na tamte płytki i na XP - wiem ze bark sterownikow do XP:(
Powrót do góry
piotrcx
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Aug 31, 2012 5:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Musze przyznac ze troche po omacku na poczatku dzialalem wiec moglem popelnic kilka bledow. Jesli moglbym prosic o upewnienie mnie ze robie to dobrze i po kolei:

1. Instalka serwera:)
2. Konfiguracja internetu i sprawdzanie poprawnosci itp
3. instalacja klientow - i tu jest problem - czy mam dodawac najpierw stacje w AD z GUIDem tak jak w jakiejs poradzie - i dopiero zdalna instalacja?? Czy najpierw je instalowac i powinny sie dodac do domeny?
Czy jak teraz przeinstaluje serwer to komoputery z pracowni bede mogl dodac do doemny be reinstalacji ich??
4. Instalacja Antywira na serwerze i na klientach - czy powinienem to zrobic przed podlaczeniem do NEta?
5. zmiana hasel na te zgodne z MEN
6. konfig WSUSa itd
chyba jednak zostane przy instalce z edycji wiosna 2008 ale raczej bez iPAtu - chetnie bym jednak zainstalowal XP czy komus sie udalo w koncu obejsc problem sterownikow do kart sieciowych??
Powrót do góry
szulcusie
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Aug 31, 2012 6:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mi sie udałoVery Happy Zainstaluj XP z płyty 2 lub 3 kolekcji, dograj sterowniki do karty sieciowej. Pobierz IPATA z: http://downloadcenter.intel.com/Detail_Desc.aspx?lang=eng&DwnldID=13131
Zainstaluj. Zrób obraz stacji IPATEM na serwerze i rozprowadź po pracowni. Miałam poważną awarię w czerwcu, praca w weekend i wszystko chodzi. Powodzenia
piotrcx
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Aug 31, 2012 7:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czyli jednak trzymac sie tego iPata??
Xp z plytki instalowac?- rozumiem najpierw na stacji normalna instalka, stery, programy client iPat - i na serwerze obraz z klienta w iPat??
generalnie nie jest to wielka filozowfia jak wszystko dziala:) moze cos z siecia u mnie nie tak...
Powrót do góry
Roman Mor
Moderator

PostWysłany: Fri Aug 31, 2012 7:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

piotrcx napisał:
chyba jednak zostane przy instalce z edycji wiosna 2008 ale raczej bez iPAtu - chetnie bym jednak zainstalowal XP czy komus sie udalo w koncu obejsc problem sterownikow do kart sieciowych??
Chyba przez WDS nikomu się nie udało. Pozostaje więc iPAT.
piotrcx
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Aug 31, 2012 8:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tylko mam taki problem z jednym kompem - nie wykrywa serwera iPat, moge na sztywno w agencie ustawic serwer itp ale po dodaniu go w consoli jest jako niekontrolowany, podejrzewam ze karta sieciowa na plycie moze byc uszkodzona poniewaz podczas bootowania z sieciowki MAC jest 00000000000..?? po uruchomieniu systemu i sprawdzeniu MAC jest juz normalny
Powrót do góry
piotrcx
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Aug 31, 2012 8:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

i jeszcze pytanie, bo juz rozprowadzalem Viste ipAtem po pracowni i mialem problem z dodaniem stacji do domeny.
Czy przy iPat przed instalacjami stacji powinienem dodac ręcznie komputery do domen wraz GUIDem?? jesli tak to do jakiego katalogu?
Powrót do góry
szulcusie
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Aug 31, 2012 8:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Visty nie lubię. Tu jest przepis jak zainstalować XP http://pomoc.koncept.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=122&Itemid=39
Tylko Ipata trzeba ściągnąć ze strony, którą podałam, ta: \\SBS2008\ClientApps\IPATMEN nie działa w wersji XP
piotrcx
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Aug 31, 2012 8:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

OK - sprobuje - czyli stawiam na nowo serwer (wlasnie sie instaluje) i instaluje XP-ki pod iPATem
ten przepis na stronach KOCNEPTu juz widzialem ale nie korzystalem z uwagi na niechec do iPat
Powrót do góry
szulcusie
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Aug 31, 2012 8:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Akurat mam odmienne zdanie o Ipacie. Instaluję "wypasioną stację", robię obraz i w razie awarii stawiam pełną wersję w ciągu 20-30 minut
piotrcx
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Aug 31, 2012 8:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No moje pierwsze wrazenie bylo tez takie - tzn to swietna rzecz - tylko w praktyce okazalo sie ze tworzenie obrazu, zrzucanie na serwer i potem instalacja stacji to kilkanascie godzin, nie mowiac juz o tym ze proby z pakietami przerwalem bo trwalo to tez strasznie dlugo - chyba ze to tylko przy Viscie tak dlugo trwa?
Powrót do góry
piotrcx
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Aug 31, 2012 10:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w poradnikiu KONCEPT pisze tak:
"Aby wystartować z WDS/RIS należy wyłączyć agenta IPAT na komputerze!

Jeden z komputerów powinno się w konsoli IPAT ustawić jako komputer źródłowy,
wykonać na nim wszelkie prace, a na końcu zrobić jego obraz w IPAT
i powielić na pozostałe komputery"

czyli jednak mam to robic przez WDS?? ponadto co zobic jesli mam czyste kompy? a instalka bazowa XP z WDS nie idzie? jak mam ustawic jeden komputer na źródłowy ??
Powrót do góry
szulcusie
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Aug 31, 2012 10:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja robiłam obraz XP, trwało to z godzinę. Instalowałam stację w wersji full. Ustawiałam go jako źródłowy, robiłam obraz.Powielałam na pozostałe. WDS mi nie wychodził Sad
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: