Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
krystianwol Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Nov 18, 2011 11:42 am Temat postu: PodÅ‚Ä…czenie Windows 7 HP do servera |
|
|
Witam,
niestety nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na moje w/w pytanie, więc umieszczam je w najbardziej pasujące miejsce wg. mnie. A dokładniej, już wyjaśniam.
Mam Windows 7 HP(Home Premium) SP1, więc nie mogę pracować w domenie - to wiem, i jakoś sobie z tym radze korzystam, ale... w ISA umieściłem regułę pozwalająca mi korzystać z serwera i internetu - wszystko działa a chciałbym mieć również dostęp do moich stacji komputerowych i tu fiasko...
W moim "Otoczeniu sieciowym" w Win7 widzę całą moją pracownię ale mogę się dostać tylko na mój server-sbs2007, stacje są ponazywane kolejno STACJA01, itd.. i jak tylko chcę wejść - wyskakuje mi okienko - że nie mam uprawnień - ale uprawnienia mam, no chyba, że coś źle ustawiłem.
Czy ktoś może ma pomysł jak to rozwiązać? |
|
Powrót do góry |
|
|
thomas.night Użytkownik Forum
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Tue Nov 22, 2011 2:49 pm Temat postu: |
|
|
faktycznie o tym zapomniałem. ale niestety po zainstalowaniu klienta ISA nawet internet padł. nie pomogło. dalej szukam możliwości.
dzięki za podpowiedź |
|
Powrót do góry |
|
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Tue Nov 22, 2011 4:16 pm Temat postu: |
|
|
krystianwol napisał: | faktycznie o tym zapomniaÅ‚em. ale niestety po zainstalowaniu klienta ISA nawet internet padÅ‚. nie pomogÅ‚o. | Bo klient ISA nie ma nic do przeglÄ…dania zasobów w sieci lokalnej. Komputerowi spoza domeny (obojÄ™tniue z jakim systemem) można pozwolić na dostÄ™p przez serwer SBS do internetu na dwa sposoby - z wykorzystaniem klienta ISA lub bez. Odpowiednia instrukcjÄ™ znajdziesz tutaj. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
|
Napinator Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Nov 23, 2011 8:09 am Temat postu: |
|
|
Możesz wpisać w start-> uruchom np \\stacja01 nacisnąć klawisz Enter i powiedzieć jaki komunikat Ci wyskakuje ?
Zastanawiam się tylko nad jednym, po co z poziomu Windows 7 chcesz wchodzić na te komputery? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Wed Nov 23, 2011 12:52 pm Temat postu: |
|
|
wyskoczyło mi okienko z takim tekstem:
"\\stacja01 nie jest dostępny. Możesz nie mieć uprawnień do używania tego zasobu sieciowego. skontaktuj się z administratorem tego serwera, aby uzyskać uprawnienia dostępu.
Błąd logowania: użytkownikowi nie przyznano żądanego typu logowania na tym komputerze."
najdziwniejsze jest to, że jak wpiszę sbs2007 to działa.
a chcę wchodzić po to aby mieć dostęp do dysku lokalnego a nie tylko do profili-bo to załatwiam w inny sposób |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Wed Nov 23, 2011 1:05 pm Temat postu: |
|
|
a próbowałeś np podmapować sam dysk wpisując w cmd
net use h: \\nazwa stacji\c$ /user:administrator hasło
Ps. Po co chcesz mieć dostęp do dysku lokalnego ? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Wed Nov 23, 2011 1:30 pm Temat postu: |
|
|
probowałem i normalnie z prawego klawisza myszy na Komputer oraz tak jak ty opisujesz. z prawego klawisza wyskakuje błąd opisany wyżej, a z cmd zwraca błąd numer 67 nie można odnaleźć stacji |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Wed Nov 23, 2011 2:04 pm Temat postu: |
|
|
Tak sobie to czytam i czytam i ogarnąć nie mogę, albo za mało kawy, albo głowa nie ta . W każdym razie:
Cytat: | faktycznie o tym zapomniałem. ale niestety po zainstalowaniu klienta ISA nawet internet padł. |
Nie, nie. Tak być nie może. Stacja najprawdopodobniej nie znajduje się we właściwym miejscu w katalogu AD. Działać musi (z klientem ISA), cudów nie ma.
Gdy siÄ™ z tym uporasz proponujÄ™ eksperyment, potrzeba 2 'dotychczasowych' stacji klienckich + nowa 'problematyczna'
Z dotychczasowej stacji np stacja02 spróbuj wykonać polecenie:
start -> uruchom \\stacja01
Czy to działa?
Teraz to co proponuje napinator, czyli z nowej, problematycznej stacji
... działa?
Cytat: | Ps. Po co chcesz mieć dostęp do dysku lokalnego ? |
Nooo właśnie... oto jest pytanie. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Wed Nov 23, 2011 2:28 pm Temat postu: |
|
|
Z dotychczasowej stacji np stacja02 spróbuj wykonać polecenie:
Czy to działa?
DZIAÅA
Teraz to co proponuje napinator, czyli z nowej, problematycznej stacji
... działa?
NIE
komputer jest umieszczony tam gdzie wszystkie komputery domeny MENowskiej. czyli: sbsmen.edu.pl-->MEN-->komputery
ponieważ kiedyś miałem ale zmieniłem kompa na winde7 i nic nie widzę. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Wed Nov 23, 2011 11:22 pm Temat postu: |
|
|
Testowo wyłącz zaporę (inny firewall) na stacji z Win7 i powtórz próbę. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Thu Nov 24, 2011 8:14 am Temat postu: |
|
|
Tu chodzi o to, że nasz pacjent za pomocą grupy domowej (bo jego system nie umożliwia wpięcie go w domenę) chce dostać się na komputer (nie na serwer) znajdujący się w domenie.
Zatem tak jak wcześniej pisałem, spróbuj podmapować dysk i napisz jak poszło. Podaną poradę przetestowałem i w 100% działa.
Ps. Oczywiście stacja01 do której będziesz się łączyć musi mieć włączone udostępnianie plików. |
|
Powrót do góry |
|
|
|