Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

[ROZWIĄZANY] Server wyłącza się mniej więcej po 1,5 god
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
BasH
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Sep 15, 2011 6:46 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moje też - dlatego pytam.

Wiosna 2008, czerwona kolekcja. Dziwi mnie powtarzalność godzin inicjacji wyłączenia. Zostawię go jeszcze odpiętego na noc z obu sieci (wcześniej sprawdzałem z odpiętą internetową - komputery w wewnętrznej były wyłączone, ale sieciówki miały link ze switchem i serwerem). Być może któryś z komputerów w wewnętrznej czymś sieje (IPAT?) - ale wątpię, bo problem rozpoczął się na tegoroczną wiosnę i co dziwne - utrzymuje się po reinstalacji serwera. A żadnych zmian w pracowni nie robiłem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Mirek
Administrator

PostWysłany: Thu Sep 15, 2011 12:42 pm    Temat postu: odp Odpowiedz z cytatem

Proszę wyczyścić podgląd zdarzeń i następnie sprawdzić po nieoczekiwanych restartach ich zapisy.
Powrót do góry
BasH
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Sep 16, 2011 9:10 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ze spraw, które widziałem w rejestrze i mogły niepokoić to ewentualnie:

Usługa DHCP wykryła, że jest uruchamiana na kontrolerze domeny i że nie ma żadnych uwierzytelnień skonfigurowanych do użycia z rejestracjami dynamicznej usługi DNS zainicjowanymi przez usługę DHCP. Nie jest to zalecana konfiguracja zabezpieczeń. Uwierzytelnienia dla rejestracji dynamicznej usługi DNS można konfigurować, używając wiersza polecenia "netsh dhcp server set dnscredentials" lub za pomocą narzędzia administracyjnego DHCP.

netsh dhcp server set dnscredentials login sbsmen.edu.pl hasło

Dodałem po reinstalacji nowego admina i wyłączyłem konto domyślne. Teraz poprawiłem dhcp powyższą komendą (na swój login).
Nie sądzę, aby to było przyczyną, no ale zobaczymy. Kopię dalej w logach...

Być może powiązany z nim błąd w DNS'ie:
Serwer DNS nie może ukończyć wyliczania strefy sbsmen.edu.pl za pomocą usługi katalogowej. Ten serwer DNS jest skonfigurowany tak, aby używał informacji uzyskanych z usługi Active Directory dla tej strefy, i bez nich nie może załadować strefy. Sprawdź, czy usługa Active Directory działa właściwie, po czym powtórz wyliczanie strefy. Rozszerzone informacje debugowania błędu (które mogą być puste) to „”. Dane opisujące zdarzenie zawierają kod błędu.

Co ciekawe - serwer działa bezbłędnie, strony, internet, IPA, wszystko ok, poza tymi sporadycznymi wyłączeniami.

Mam też po restarcie masę ostrzeżeń tego typu:
Aplikacja '/stronydomowe/student028c/SZT/' należąca do witryny '1' ma ustawiony nieprawidłowy identyfikator AppPoolId 'CMSWEBKIT'. Z tego powodu aplikacja zostanie zignorowana.
O co chodzi? Mam tego tyle ile kont, a więc jest irytujące przy przeszukiwaniu logów... (PRAWDOPODOBNIE WŁAŚNIE Z GŁOWY - POPRAWKA CMS ZE STRONY KONCEPTU)

Wyskakują również sporadycznie (w nocy) błędy DCOM 10016:
Zgodnie z ustawieniami uprawnień właściwe dla aplikacji nie jest udzielane uprawnienie Lokalne Aktywacja do aplikacji serwera COM z identyfikatorem klasy
{61738644-F196-11D0-9953-00C04FD919C1}
użytkownikowi ZARZĄDZANIE NT\USŁUGA SIECIOWA o identyfikatorze zabezpieczeń (S-1-5-20). To uprawnienie zabezpieczeń można modyfikować przy użyciu narzędzia administracyjnego usług składowych.

...
i znów o 11:20 SBCORE 1011:
W domenie wykryto kontrolery wielu domen z uruchomionym systemem Windows Server 2003 for Small Business Server. Aby ten komputer nie był zamykany w przyszłości, należy usunąć z domeny wszystkie komputery z domeny oprócz jednego.

Póki co jeszcze nie wyskoczył 1012 z zamknięciem, ale to pewnie kwestia czasu...
Powrót do góry
Mirek
Administrator

PostWysłany: Sat Sep 17, 2011 12:02 am    Temat postu: odp Odpowiedz z cytatem

Przyczyn może być wiele: AV, błędnie działające urządzenia (np. pamięć, procek itp), źle działające usługi.
Pomocne może być czasowe monitorowanie i raportowanie tych urządzeń.
Niepokojąco wygląda usługa AD i DNS. Możliwy błąd adresowania, wyliczania z AD lub konfiguracji serwera.
Sprawdź, czy w usłudze DNS strefy wyszukiwania do przodu nie występuje jakiś obcy adres. Jeśli tak, to usunąć wszystkie obce z tej strefy. Przeprowadzić ponowną konfigurację zaczynając od: ustalenia prawidłowego adresu serwera, autoryzacji DHCP i uruchomienia kreatora internetu i poczty e-mail.
Co do usługi sieciowej, to sprawa raczej po stronie ASP, które interpretuje błędy serwera zarządzania treścią CMS. Może ponowna instalacja CMSa pomoże?
Powrót do góry
BasH
Użytkownik Forum

PostWysłany: Sat Sep 17, 2011 1:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z CMSem mam już spokój, a co do reszty - dzięki za nową ścieżkę zaczepienia. Wieczorem zaloguję się na serwa przez RD i przećwiczę.

edit:
Pytanko - czy stacja robocza może czymś zasiać tak, aby wywołać tak błąd serwera? (1012, licencja i wyłączenia...) Zostawiłem na weekend serw wpięty w sieć zewnętrzną (aby móc wchodzić przez pulpit zdalny, sprawdzać i poprawiać - w razie co mam w biosie ustawiony samostart codziennie na 7 rano), odłączyłem za to 3 doinstalowane do pracowni komputery i na razie jest spokój - pewnie to przypadek, albo poprawki które wprowadzałem, ale wolę zapytać...
Powrót do góry
Mirek
Administrator

PostWysłany: Sat Sep 17, 2011 8:27 pm    Temat postu: odp Odpowiedz z cytatem

Ze stacji jedynie wirus może zaszkodzić serwerowi. To kwestia też uprawnień. Odpięcie pozostałych pracowni, to niewątpliwie pierwszy ważny krok do przywrócenia normalnej pracy serwera.

Cytat:
Typ zdarzenia: Błąd
Źródło zdarzenia: SBCore
Kategoria zdarzenia: Brak
Identyfikator zdarzenia: 1012
Użytkownik: N / A
Komputer: nazwa_komputera
Wiele kontrolerów domeny z systemem Windows Server 2003 Small Business Server wykryto w domenie. Ten komputer zostanie zamknięty w ciągu 60 minut
Powrót do góry
BasH
Użytkownik Forum

PostWysłany: Sun Sep 18, 2011 6:12 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ta ścieżka (z odpięciem pozostałych pracowni) była raczej fałszywa - po wypięciu mojego serwera z sieci ogólnej (do której mam wpiętą również sąsiednią podstawówkę, ale przez dodatkowy router nat-ujący, więc cokolwiek by wpieli, to nie powinno siać do nas) i tak się wyłączył. Problem zatem leży po stronie konfiguracji serwera albo mojej sieci pracownianej.

Przed chwilą logowałem się na serwer i nadal działa bez przerwy, a więc albo poprawki z DHCP+DNS pomogły albo fizyczne wypięcie podejrzanych komputerów. Wepnę je w poniedziałek i się okaże.

Z błędów z logów, które mi jeszcze pozostały to regularnie o 4:30:

Zgodnie z ustawieniami uprawnień właściwe dla aplikacji nie jest udzielane uprawnienie Lokalne Aktywacja do aplikacji serwera COM z identyfikatorem klasy
{61738644-F196-11D0-9953-00C04FD919C1}
użytkownikowi ZARZĄDZANIE NT\USŁUGA SIECIOWA o identyfikatorze zabezpieczeń (S-1-5-20). To uprawnienie zabezpieczeń można modyfikować przy użyciu narzędzia administracyjnego usług składowych.
Powrót do góry
Mirek
Administrator

PostWysłany: Sun Sep 18, 2011 11:31 pm    Temat postu: odp Odpowiedz z cytatem

Dla zasobu, któremu przydzielono usługę sieciową sprawdzić prawym przyciskiem myszy, czy nie ma tam we właściwościach zabezpieczeń użytkowników tymczasowych (może być o podanym wyżej identyfikatorze). Należy je usunąć.
Powrót do góry
BasH
Użytkownik Forum

PostWysłany: Sat Sep 24, 2011 5:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No i serwer niestety nadal wyłącza się. Zarówno przy odpiętym LANie jak i przy odpiętym WANie. Najprawdopodobniej problem leży w samej konfiguracji serwera, ale czy to możliwe aby sam siebie traktował jako "obcego" sbsa?
System instalowałem z czerwonej kolekcji, bez "dziwactw".

edit:
"W sieci z SBSem może być tylko jeden kontroler domeny, który musi zarazem obsługiwać wszystkie role FSMO. "

Sprawdzę jeszcze Ntdsutil.exe ,ale to rano jak mi się serwer włączy o siódmej, bo znowu się wyłączył a nie mam kluczy od szkoły...

Mam w podsieci na WANie serwera rejestrator kamer z serwerem www, ale to nie powinno bruździć. Zresztą... Serwer wyłączał się nawet przy odpiętej sieci...

edit:
Jaki macie poziom funkcjonalności? Też 2000?

Powrót do góry
Roman Mor
Moderator

PostWysłany: Sun Sep 25, 2011 7:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Jaki macie poziom funkcjonalności? Też 2000?
Tak samo.
BasH
Użytkownik Forum

PostWysłany: Sun Sep 25, 2011 8:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

OK, dzięki za potwierdzenie. Niestety nie rozwiązuje to mojego problemu... Pierwszy raz w dziedzinie IT napotykam problem, z którym od miesiąca nie mogę sobie poradzić... Jak tak dalej pójdzie, to biorę na weekend serwer do samochodu i jadę po sąsiedzku z wkupnym % do Kęsowa (albo mistrza Mirka tu przywiozę Smile )... pozdrawiam
Powrót do góry
Mirek
Administrator

PostWysłany: Sun Sep 25, 2011 9:46 pm    Temat postu: odp Odpowiedz z cytatem

To może na początek na moją skrzynkę daj tymczasowy namiar zdalny. Popatrzę, to może coś mnie oświeci. Oczywiście spotkać się również możemy. Pozdrawiam
Powrót do góry
BasH
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Sep 26, 2011 7:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

OK. Poszło na priv. Dziękuję.
Powrót do góry
birdy
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Nov 02, 2011 2:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Też to miałem. Walczyłem z tym 6 miesięcy aż się samo naprawiło. Odtworzenie obrazu serwera pomagało z reguły na 5-7 dni. Wyłączałem routery, sprawdzałem czy w sieci nie ma innych serwerów DHCP, sprawdziłem, czy ten SBS jest głównym (zresztą innych nie było), wycinałem fizycznie pliki odpowiedzialne za usługe SBCORE, nawet dzwoniłem po pomoc do microsoftu. Nic nie pomogło. Któregoś dnia przestał się wyłączać i tak już jest ponad pół roku jak chodzi.
Powrót do góry
BasH
Użytkownik Forum

PostWysłany: Sat Nov 05, 2011 10:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mi pomogło wyrzucenie jednej z podsieci w szukaniu DNS, zamiana fizycznie podpięcia podsieci i ponowne skonfigurowanie. Ale posypały się gpo... Przymierzam się do wyrzucenia windy i zainstalowania EOS'a...
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: