|
KOPI Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Wed Sep 14, 2011 10:23 pm Temat postu: |
|
|
Czyli to Windows Server 2003. Nie jestem miłośnikiem Windows, ale te szkolne serwery nie są aż takie złe.
Jednak już dawno doszedłem do jednego wniosku - muszą działać 24/7. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Thu Sep 15, 2011 9:42 am Temat postu: |
|
|
Messa napisał: | mam serwer 2003 z aktualizacjÄ… z 2008 roku - w pracowni zaistalowali mi go na wiosnÄ™ (późnÄ… wiosnÄ… - bo w czerwcu) 2007 - muli gorzej od ... sam już nie wiem bo nie mam porównania | To w koÅ„cu co masz: SBS2003 z aktualizacjÄ… z 2008 r., ale zainstalowany w 2007??? No chybe, że zainstalowany z kolekcji 2007 a potem SP2. Ja bym zainstalowaÅ‚ z kolekcji JesieÅ„2007/Wiosna2008. To, wg mnie najlepsza instalka, a przerabiaÅ‚em 3: 2004, 2005 i 2007/2008. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |
Messa Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Sep 16, 2011 9:00 pm Temat postu: |
|
|
Roman Mor napisał: | Messa napisał: | mam serwer 2003 z aktualizacjÄ… z 2008 roku - w pracowni zaistalowali mi go na wiosnÄ™ (późnÄ… wiosnÄ… - bo w czerwcu) 2007 - muli gorzej od ... sam już nie wiem bo nie mam porównania | To w koÅ„cu co masz: SBS2003 z aktualizacjÄ… z 2008 r., ale zainstalowany w 2007??? No chybe, że zainstalowany z kolekcji 2007 a potem SP2. Ja bym zainstalowaÅ‚ z kolekcji JesieÅ„2007/Wiosna2008. To, wg mnie najlepsza instalka, a przerabiaÅ‚em 3: 2004, 2005 i 2007/2008. |
myślę, że jak się skończy już gwarancja to posunę się do skasowania
ale co wybiorę to jeszcze nie wiem - nie znam się na tyle aby w tej chwili wiedzieć _________________ WAR |
|
Powrót do góry |
|
 |
Messa Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Sep 16, 2011 9:01 pm Temat postu: |
|
|
Maciek napisał: | Czyli to Windows Server 2003. Nie jestem miÅ‚oÅ›nikiem Windows, ale te szkolne serwery nie sÄ… aż takie zÅ‚e.
Jednak już dawno doszedłem do jednego wniosku - muszą działać 24/7. |
mam znajomych co tak właśnie "mają"
w moim wypadku - szkołą na wsi i często wyłączają prąd _________________ WAR |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Messa Użytkownik Forum
|
Wysłany: Sat Sep 17, 2011 12:13 pm Temat postu: |
|
|
Maciek napisał: | Tak siÄ™ skÅ‚ada, że administrujÄ™ serwerami na wsi. I nawet na wsi sÄ… takie urzÄ…dzenia jak UPS.  |
nie stworzył jeszcze nikt takiego ups'a co by pociągnął więcej niż 3 lata
miałem takowego - potem jest problem z utylizacją i całym opisem,
a poza tym to urządzenia drogie - zbyt drogie jak na co nie które szkoły wiejskie _________________ WAR |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Sat Sep 17, 2011 12:53 pm Temat postu: |
|
|
Aby nie dopuścić do powstawania mitów, trochę skoryguję.
UPSy nie są takie tanie, ale coraz tańsze. Obecnie w cenie poniżej 200 można dostać. Awaria serwera po burzy może kosztować dziesięć razy więcej, więc jeśli dyrektor żałuje tych 200 złotych, to trzeba mu to unaocznić.
Co do żywotności. Najstarszy Ups mam z 2004 roku, 3 następne z 2005, jeden z 2006 i jeden z 2009 (to dane z dwóch szkół) w trzech UPSach były zmienione baterie, które kosztowały w granicach 40 złotych, wymiana jest prosta jak drut i zrobi to nawet szkolny konserwator.
UPS nie ma podtrzymywać pracy serwera, jeśli prądu nie będzie przez kilka godzin, ale ma chronić podczas krótkich zaników, których na wsi jest zwykle sporo. Jeśli w odstępie kilku minut zdarzą się dwa krótkie zaniki napięcia to szkoda na serwerze może być bardzo duża. Po pierwszym serwer się zresetuje, a przy drugim może się zresetuje podczas sprawdzania dysku. Efekt - makabra.
Czasem zaniki napięcia są także w czasie godzin pracy, więc wyłączanie serwera po lekcjach nie likwiduje problemy a jedynie zmniejsza czas, w którym on może wystąpić.
Jakie złe skutki ma wyłączanie serwera? Zwykle w szkołach, w których się wyłącza serwer, przestaje on prawidłowo pracować. To ma zapewne związek z aktualizacjami, które nie zdążą się pobrać, ani zainstalować. Czasem aktualizacje wymagają restartu, a potem instalują się następne, całkowite wyłączenie np na wakacje pozbawia serwer aktualizacji na dwa miesiące. Potem przychodzi rok szkolny i serwer jest obciążony normalną pracą a do tego musi szukać aktualizacji.
Wniosek - warto naprawdę się postarać i kupić do serwerów UPSy. _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |
Messa Użytkownik Forum
|
Wysłany: Sat Sep 17, 2011 3:42 pm Temat postu: |
|
|
ma Pan konfort
tak myślę, że te wszystkie szkoły znajdują się w gminie
a ja mówię o wiejskiej szkole z dala od gminy
ups'y miałem, nie pamiętam jakiej firmy u nie pamiętam aby można w nich było wymienić "baterie" _________________ WAR |
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Sun Sep 18, 2011 8:44 pm Temat postu: |
|
|
Messa napisał: | myÅ›lÄ™, że jak siÄ™ skoÅ„czy już gwarancja to posunÄ™ siÄ™ do skasowania
| Jaka gwarancję masz na mysli? W naszych pracowniach gwarancję masz na sprzęt, ale nie na oprogramowanie. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Sun Sep 18, 2011 10:10 pm Temat postu: |
|
|
1. Jedna ze szkół znajduje się we wsi gminnej, druga w małej wsi 10 km dalej. Ogólnie gmina mała i wcale nie taka bogata. Ciekawostką jest to, że znacznie lepiej wyposażona jest mniejsza szkoła - pozazdrościć mogą szkoły z bogatszych krajów niż nasz. Nie zostało to osiągnięte jakimiś specjalnymi dotacjami i programami. Po prostu od lat jest nastawienie, że nowoczesne technologie są ważne i co roku z bieżących funduszy zawsze coś się wyskrobie na IT.
2. Jeśli chodzi o możliwość skasowania systemu i zastąpienia go czymś innym, to słusznie Roman napisał - gwarancja jest na sprzęt. _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |
Messa Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Sep 20, 2011 12:53 pm Temat postu: |
|
|
Roman Mor napisał: | Messa napisał: | myÅ›lÄ™, że jak siÄ™ skoÅ„czy już gwarancja to posunÄ™ siÄ™ do skasowania
| Jaka gwarancję masz na mysli? W naszych pracowniach gwarancję masz na sprzęt, ale nie na oprogramowanie. |
ok, chodzi mi o gwarancję pięcioletniego utrzymania pracowni w stanie nienaruszonym _________________ WAR |
|
Powrót do góry |
|
 |
Messa Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Sep 20, 2011 12:55 pm Temat postu: |
|
|
Maciek napisał: | 1. Jedna ze szkół znajduje siÄ™ we wsi gminnej, druga w maÅ‚ej wsi 10 km dalej. Ogólnie gmina maÅ‚a i wcale nie taka bogata. CiekawostkÄ… jest to, że znacznie lepiej wyposażona jest mniejsza szkoÅ‚a - pozazdroÅ›cić mogÄ… szkoÅ‚y z bogatszych krajów niż nasz. Nie zostaÅ‚o to osiÄ…gniÄ™te jakimiÅ› specjalnymi dotacjami i programami. Po prostu od lat jest nastawienie, że nowoczesne technologie sÄ… ważne i co roku z bieżących funduszy zawsze coÅ› siÄ™ wyskrobie na IT.
2. Jeśli chodzi o możliwość skasowania systemu i zastąpienia go czymś innym, to słusznie Roman napisał - gwarancja jest na sprzęt. |
1. wszystko w rękach wójta, a w tym roku wydatki nędzne - w wakacje podmyło szkołę i trzeba było robić nowe odpływy - pani dyrektor zawsze mnie pyta co trzeba, zawsze mam przygotowaną listę - niestety odchodzę z kwitkiem - to nie jest kwestia przebicia się
2. już odpowiedziałem _________________ WAR |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Tue Sep 20, 2011 2:36 pm Temat postu: |
|
|
Nie ma czegoś takiego jak "gwarancja pięcioletniego utrzymania pracowni w stanie nienaruszonym". Umowa ze szkołą przewiduje jedynie, ze przez pięć lat od przyjęcia przez szkołę darowizny pracownia internetowa lub ICIM będą służyć do wyznaczonych przez projekt celów. W tym okresie nie wolno np. zabrać komputerów i rozdzielić je po jednym w klasach lub przeznaczyć do administracji.
Nie ma to nic wspólnego z zastosowaniem systemów operacyjnych, np. ze skasowaniem SBSa i zainstalowaniem Linuksa, albo też zastąpieniem typowego SBSa własną instalacją Windows Server z płyt MS.
Jest wiele szkół, które potrzebują rozmaitych systemów operacyjnych ze względu na profil szkolenia, a pracownie nigdy nie były multisystemowe. I proszę nie pytać o przepis, który na to pozwala, bo ważne jest, że nie ma przepisu, który tego zabrania. _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Tue Sep 20, 2011 4:26 pm Temat postu: |
|
|
Maciek napisał: | I proszÄ™ nie pytać o przepis, który na to pozwala, bo ważne jest, że nie ma przepisu, który tego zabrania. | W deklaracji przystÄ…pienia do projektów MEN/EFS byÅ‚o zobowiÄ…zanie do tego o czym piszesz na poczÄ…tku tegoż postu.
Jeśli chodzi o gwarancję, to jest na sprzęt i chyba na 3 lata. Można nie tylko instalować inne oprogramowanie, dowolnie je konfigurować (oczywiście, w ramach otrzymanych licencji), ale także rozbudowywać komputery sprzętowo. Co prawda obudowy są plombowane, ale ich naruszenie nie powoduje utraty gwarancji. Tak więc śmiało można dostosowywać pracownię do własnych potrzeb zarówno programowo jak i sprzętowo. Poza tym, że musi być w jednym pomieszczeniu i służyć do zajęć edukacyjnych (nie można np. wynajmować do celów komercyjnych). _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |
Messa Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Sep 20, 2011 7:43 pm Temat postu: |
|
|
Maciek napisał: | Nie ma czegoÅ› takiego jak "gwarancja piÄ™cioletniego utrzymania pracowni w stanie nienaruszonym". Umowa ze szkołą przewiduje jedynie, ze przez pięć lat od przyjÄ™cia przez szkołę darowizny pracownia internetowa lub ICIM bÄ™dÄ… sÅ‚użyć do wyznaczonych przez projekt celów. W tym okresie nie wolno np. zabrać komputerów i rozdzielić je po jednym w klasach lub przeznaczyć do administracji.
Nie ma to nic wspólnego z zastosowaniem systemów operacyjnych, np. ze skasowaniem SBSa i zainstalowaniem Linuksa, albo też zastąpieniem typowego SBSa własną instalacją Windows Server z płyt MS.
Jest wiele szkół, które potrzebują rozmaitych systemów operacyjnych ze względu na profil szkolenia, a pracownie nigdy nie były multisystemowe. I proszę nie pytać o przepis, który na to pozwala, bo ważne jest, że nie ma przepisu, który tego zabrania. |
oki, nie będę prosił o przepis, jedno mnie martwi - dziś w szkole mieliśmy wizytację kuratorium z zupełnie innego tematu, ale najlepsza była pani wizytatorka, która stwierdziła, że pracownia jest ok, po ... naklejkach z numerami licencyjnymi na obudowach jednostek _________________ WAR |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|