Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

rozbudowa pracowni

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aniab
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Aug 08, 2011 12:25 pm    Temat postu: rozbudowa pracowni Odpowiedz z cytatem

Witam, dyrektor gimnazjum zlecił mi dokupienie 10 komputerów do istniejącej pracowni: edycja lato 2007 (serwer sbs 2003 i stacje xp pro) tak aby spełniała warunki 1 uczeń na 1 komputer. Komputery mniej więcej już mamy wybrane tylko teraz mam dylemat z jakim systemem je zakupić.
Jest opcja albo xp pro lub win 7 pro (jest spora różnica cenowa). Zasadnicze moje pytanie czy win 7 będę mogła podpiąć pod serwer sbs 2003? Kupowanie przemijających xp wydaje mi się bezcelowe, ale czy ktoś już podpinał win 7 do pracowni? Może ktoś też przerabiał kupno i da namiary na jakąś dobrą i niedrogą firmę to chętnie skorzystam z podpowiedzi. pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Maciek
Administrator

PostWysłany: Mon Aug 08, 2011 2:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W edycji 2007 na stacjach był XP - o ile pamiętam. Jeśli zatem będziesz mieć połowę stacji na XP, a połowę na 7, to oznacza potencjalne kłopoty. Wymiana wszystkich stacji na W7 Pro oznacza koszty - za duże koszty.

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Napinator
Użytkownik Forum

PostWysłany: Sat Aug 20, 2011 6:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dokładnie. Skoro każdy uczeń ma pracować 1 do 1 (1 uczeń przy jednym stanowisku komputerowym) to kupowanie stacji z Win 7 mija się z celem podczas gdy posiadasz pracownię z XP PRO. Z drugiej jednak strony, jak na dłoni widać, w którym kierunku idzie polskie szkolnictwo. Po XP wyszła Vista, następnie 7, teraz lada dzień światło ujrzy Windows 8, a uczniowie nadal pracują przy starym dziadku XPku, podczas gdy różnice między tymi systemami są baaardzo duże.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Roman Mor
Moderator

PostWysłany: Sun Aug 28, 2011 9:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Napinator napisał:
Po XP wyszła Vista, następnie 7, teraz lada dzień światło ujrzy Windows 8, a uczniowie nadal pracują przy starym dziadku XPku, podczas gdy różnice między tymi systemami są baaardzo duże.
I w czym problem? Uczymy obsługi konkretnego systemu czy zagadnień TI (czy informatycznych) przy pomocy dostępnego systemu (niekoniecznie Windows)? Jakich zagadnień nie da się zrealizować przy pomocy "dziadka"?
Maciek
Administrator

PostWysłany: Sun Aug 28, 2011 9:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak się uczy "na systemie" to potem jest efekt, że ktoś mówi: "ale ja się tylko na XP uczyłem". Tak zareagował pewien "informatyk" na Windows 2000 Server w pracowni. Gdy jeszcze uczyłem, miałem lekcje pokazujące systemy od Windows 3.11 (w tym obowiązkowo dla każdego ucznia kilkanaście minut przy komputerze z tym systemem). Miałem też zapoznawanie się z systemem Linux i w ten sposób uczniowie uczyli się posługiwania się komputerem, a nie obsługiwania komputera.

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: