Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
aniab Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Aug 08, 2011 12:25 pm Temat postu: rozbudowa pracowni |
|
|
Witam, dyrektor gimnazjum zlecił mi dokupienie 10 komputerów do istniejącej pracowni: edycja lato 2007 (serwer sbs 2003 i stacje xp pro) tak aby spełniała warunki 1 uczeń na 1 komputer. Komputery mniej więcej już mamy wybrane tylko teraz mam dylemat z jakim systemem je zakupić.
Jest opcja albo xp pro lub win 7 pro (jest spora różnica cenowa). Zasadnicze moje pytanie czy win 7 będę mogła podpiąć pod serwer sbs 2003? Kupowanie przemijających xp wydaje mi się bezcelowe, ale czy ktoś już podpinał win 7 do pracowni? Może ktoś też przerabiał kupno i da namiary na jakąś dobrą i niedrogą firmę to chętnie skorzystam z podpowiedzi. pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Mon Aug 08, 2011 2:47 pm Temat postu: |
|
|
W edycji 2007 na stacjach był XP - o ile pamiętam. Jeśli zatem będziesz mieć połowę stacji na XP, a połowę na 7, to oznacza potencjalne kłopoty. Wymiana wszystkich stacji na W7 Pro oznacza koszty - za duże koszty. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
Napinator Użytkownik Forum

|
Wysłany: Sat Aug 20, 2011 6:15 pm Temat postu: |
|
|
Dokładnie. Skoro każdy uczeń ma pracować 1 do 1 (1 uczeń przy jednym stanowisku komputerowym) to kupowanie stacji z Win 7 mija się z celem podczas gdy posiadasz pracownię z XP PRO. Z drugiej jednak strony, jak na dłoni widać, w którym kierunku idzie polskie szkolnictwo. Po XP wyszła Vista, następnie 7, teraz lada dzień światło ujrzy Windows 8, a uczniowie nadal pracują przy starym dziadku XPku, podczas gdy różnice między tymi systemami są baaardzo duże. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Sun Aug 28, 2011 9:18 pm Temat postu: |
|
|
Napinator napisał: | Po XP wyszÅ‚a Vista, nastÄ™pnie 7, teraz lada dzieÅ„ Å›wiatÅ‚o ujrzy Windows 8, a uczniowie nadal pracujÄ… przy starym dziadku XPku, podczas gdy różnice miÄ™dzy tymi systemami sÄ… baaardzo duże. | I w czym problem? Uczymy obsÅ‚ugi konkretnego systemu czy zagadnieÅ„ TI (czy informatycznych) przy pomocy dostÄ™pnego systemu (niekoniecznie Windows)? Jakich zagadnieÅ„ nie da siÄ™ zrealizować przy pomocy "dziadka"? _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Sun Aug 28, 2011 9:25 pm Temat postu: |
|
|
Jak się uczy "na systemie" to potem jest efekt, że ktoś mówi: "ale ja się tylko na XP uczyłem". Tak zareagował pewien "informatyk" na Windows 2000 Server w pracowni. Gdy jeszcze uczyłem, miałem lekcje pokazujące systemy od Windows 3.11 (w tym obowiązkowo dla każdego ucznia kilkanaście minut przy komputerze z tym systemem). Miałem też zapoznawanie się z systemem Linux i w ten sposób uczniowie uczyli się posługiwania się komputerem, a nie obsługiwania komputera. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
|