Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
fanmichal Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Mar 30, 2011 8:49 pm Temat postu: Baza danych zabezpieczeÅ„ na serwerze nie ma konta komputera |
|
|
Mam taki problem: po reinstalacji serwera chciałem dołączyć do domeny stacje klienckie. Dodawałem według instrukcji konceptu. W iPAT na serwerze pokazują się komputery, ale już w Active Directory i w Zarządzaniu serwerem - nie. Włączam stacje klienckie, na początku pojawiają mi się prawidłowe adresy wewnętrzne ip. W oknie logowania wpisuję nazwę użytkownika domenowego i otrzymuję komunikat: "Baza danych zabezpieczeń na serwerze nie ma konta komputera dla relacji zaufania tej stacji roboczej". Próbowałem na stacji uczniowskiej ręcznie odpiąć od domeny i po restarcie podpiąć na nowo i wtedy otrzymuję komunikat: "Określona nazwa sieciowa już jest niedostępna".
Nie mam pojęcia już co robić. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Thu Mar 31, 2011 7:46 pm Temat postu: odp |
|
|
Czy robiłeś to wg instrukcji:
http://pomoc.koncept.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=97&Itemid=39
Jeśli tak i dalej nie działa to sprawdzaj w nsp. kolejności:
- czy istnieje fizyczne połączenie klienta z serwerem. Można wyłączyć IPAT na stacji i sprawdzić połączenie zdalne przez PXE
- czy istnieje konto komputera klienta na serwerze. Najlepiej zrobić to w zarządzaniu serwerem-zarządzanie zaawansowane-prawy klik na domenie-znajdź-szukamy po nazwie komputera. Jeśli będzie takie konto-prawy klik i usuwamy
- dodajemy ponownie konto komputera wpisując mu nowy guid. Najlepiej pobrać ze stacji mac kary sieciowej i poprzedzić go 20 zerami. W ten sposób tworzymy nowy sid klienta zdalnego w bazie danych tworząc nowe relacje. To powinno pomóc w dołączeniu do domeny. |
|
Powrót do góry |
|
 |
fanmichal Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Apr 07, 2011 4:30 pm Temat postu: |
|
|
Po reinstalacji serwera zrobiłem to co w tej instrukcji z linku. Nie usuwałem tylko komputerów z Active Directory bo ich tam po prostu nie było i dalej nie ma. Konto klienta na serwerze nie istnieje, próbowałem dodawać te konta ręcznie wpisując guid poprzedzony zerami - nie przynosi rezultatów. I jeszcze jedna ciekawa rzecz: jeśli robię ping ze stacji uczniowskiej (zalogowany jako administrator) do serwera to wszystko jest ok, ale z serwera do tej stacji nie idzie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Sun Apr 10, 2011 10:46 pm Temat postu: odp |
|
|
Co znaczy nie przynosi rezultatów?
Proszę wpisywać zera z adresem bez znaków myślnika. Do skutku aż pojawi się opcja OK. Będzie zdalny komputer, to i będzie uwierzytelnianie z nowym SIDem a tym samym możliwość przyłączenia do domeny. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|