Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Udostępnianie serwera XAMMP i Joomla na stacjach

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zeeuss
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Mar 21, 2011 9:10 am    Temat postu: UdostÄ™pnianie serwera XAMMP i Joomla na stacjach Odpowiedz z cytatem

Witam. Mam problem. Chciałbym, żeby uczniowie popracowali na Joomli- administracja. Wgrałem serwer Xammp-a, Joomle i na koncie admina działa. Ale nie uruchamia się Apache na koncie studenta- skrót do panelu administracyjnego zrobiony. Niestety Apache nie wystartuje na koncie studenta- dlaczego? Co mam zmienić na serwerze aby można było nim zarządzać z kont studentów? Nie chcę go instalować na serwerze SBS. Poradźcie proszę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Maciek
Administrator

PostWysłany: Mon Mar 21, 2011 10:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Musiałbyś zmienić zasady grup albo dość mocno ingerować w prawa do katalogów.
Apache działa w Linuksie na prawach użytkownika bez przywilejów administracyjnych, ale ma prawo wykonywać kod innych użytkowników, o ile znajduje się on w katalogu serwera. Jest to raczej niemożliwe do osiągnięcia na Windows. Możliwym sposobem byłoby zainstalowania osobnego apacza przez każdego użytkownika w swoim katalogu i uruchamianie go na prawach tego użytkownika, ewentualnie zainstalowanie apacza przez administratora i ustawienie pełnych praw dostępu dla każdego użytkownika, ale to nie byłoby bezpieczne rozwiązanie. Użytkownicy mogliby wtedy dokonać spustoszeń w obrębie tego katalogu i chyba nie tylko.
W sumie to te kombinacje z apaczem na Windows przypominają mi instalowanie kierownicy od samochodu w wózku dziecięcym.
Postaw komputer z Linuksem i apaczem w sieci, a każdemu uczniowi załóż konto - będą się logować przez ftp, ssh i zarządzać przez przeglądarkę. Mogą się nauczyć jak funkcjonuje serwer a nie jakaś proteza. To jest wbrew pozorom ważne. Bo potem ludzie mają do czynienia z prawdziwym serwerem i nie mogą zrozumieć, że plik.JPG to nie jest to samo co plik.jpg i że na serwerach nie ma ścieżki c:\costam\cośtam.

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
zeeuss
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Mar 21, 2011 1:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Maćku. Dzięki za szybkie info- wiesz pomogło. Nie wiem czy to bezpiecznie, ale XAMMP jest w osobnym katalogu na dysku i do niego ustawiłem dostęp dla użytkowników. Tak zadziałało, robiłem to na kontach lokalnych nie w GPO. Pozdrawiam
P.S Po skończeniu lekcji usunę katalog.
Powrót do góry
Roman Mor
Moderator

PostWysłany: Mon Mar 21, 2011 3:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mozna jeszcze inaczej - nie naruszając zasad bezpieczeństwa. Zainstalować odsługe PHP i MySQL na serwerze i wykorzystać IIS zamiast Apache. Wg instrukcji na stronie archiwalnej OEIiZK. Każdy użytkownik ma swój katalog na serwerze przeznaczony na www i może tam instalować CMS.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: