Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zeeuss Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Mar 21, 2011 9:10 am Temat postu: UdostÄ™pnianie serwera XAMMP i Joomla na stacjach |
|
|
Witam. Mam problem. Chciałbym, żeby uczniowie popracowali na Joomli- administracja. Wgrałem serwer Xammp-a, Joomle i na koncie admina działa. Ale nie uruchamia się Apache na koncie studenta- skrót do panelu administracyjnego zrobiony. Niestety Apache nie wystartuje na koncie studenta- dlaczego? Co mam zmienić na serwerze aby można było nim zarządzać z kont studentów? Nie chcę go instalować na serwerze SBS. Poradźcie proszę. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Mon Mar 21, 2011 10:56 am Temat postu: |
|
|
Musiałbyś zmienić zasady grup albo dość mocno ingerować w prawa do katalogów.
Apache działa w Linuksie na prawach użytkownika bez przywilejów administracyjnych, ale ma prawo wykonywać kod innych użytkowników, o ile znajduje się on w katalogu serwera. Jest to raczej niemożliwe do osiągnięcia na Windows. Możliwym sposobem byłoby zainstalowania osobnego apacza przez każdego użytkownika w swoim katalogu i uruchamianie go na prawach tego użytkownika, ewentualnie zainstalowanie apacza przez administratora i ustawienie pełnych praw dostępu dla każdego użytkownika, ale to nie byłoby bezpieczne rozwiązanie. Użytkownicy mogliby wtedy dokonać spustoszeń w obrębie tego katalogu i chyba nie tylko.
W sumie to te kombinacje z apaczem na Windows przypominają mi instalowanie kierownicy od samochodu w wózku dziecięcym.
Postaw komputer z Linuksem i apaczem w sieci, a każdemu uczniowi załóż konto - będą się logować przez ftp, ssh i zarządzać przez przeglądarkę. Mogą się nauczyć jak funkcjonuje serwer a nie jakaś proteza. To jest wbrew pozorom ważne. Bo potem ludzie mają do czynienia z prawdziwym serwerem i nie mogą zrozumieć, że plik.JPG to nie jest to samo co plik.jpg i że na serwerach nie ma ścieżki c:\costam\cośtam. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
zeeuss Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Mar 21, 2011 1:34 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Maćku. Dzięki za szybkie info- wiesz pomogło. Nie wiem czy to bezpiecznie, ale XAMMP jest w osobnym katalogu na dysku i do niego ustawiłem dostęp dla użytkowników. Tak zadziałało, robiłem to na kontach lokalnych nie w GPO. Pozdrawiam
P.S Po skończeniu lekcji usunę katalog. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Mon Mar 21, 2011 3:10 pm Temat postu: |
|
|
Mozna jeszcze inaczej - nie naruszając zasad bezpieczeństwa. Zainstalować odsługe PHP i MySQL na serwerze i wykorzystać IIS zamiast Apache. Wg instrukcji na stronie archiwalnej OEIiZK. Każdy użytkownik ma swój katalog na serwerze przeznaczony na www i może tam instalować CMS. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |
|