Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
krystianwol Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Dec 14, 2010 3:03 pm Temat postu: problem z komputerami w domenie |
|
|
Pomóżcie bo mnie coś...., od kilku dni większość kompów ma problem co jakiś czas z łączeniem się do SBS'a. Traci łączność i pokazuje się okienko z brakiem połączenia do pulpitu, odświeżam kilka razy i jest OK. Ale dziś to normalnie jakiś "czarny wtorek" zaczęło się od mojego laptopa dostarczonego wraz z pracownią, w ogóle nie mogę go podłączyć do sbs'a chyba, że dam mu na sztywno IP, czyli 10.0.0 itd.. to działa ale nie przydziela automatycznie, chociaż w dhcp servera mam ustawione poszczególne stacje maja konkretne IP; jakiś czas później dwa komputery nagle straciły łączność z serwerem. Nie mam ich w netscanie, tak jakby były wyłączone; przypisanie na sztywno IP w stacjach nic nie daje, chociaż w dhcp nic nie zmieniałem.
Czy miał ktoś tak dziwny przypadek??? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Tue Dec 14, 2010 6:05 pm Temat postu: |
|
|
Szukaj przyczyn w wadliwych połączeniach sieci. Bądź pewny, zę nie ma jakichś "tajnych" mostków pomiędzy "czymś" a "czymś innym".
Jeśli zdarzyły się jakieś zaniki napięcia to zawsze warto przeładować serwer i zresetować switcha.
Problemy softwarowe są zwykle na szarym końcu możliwych przyczyn. Chyba że masz wyjątkowo zawirusowaną sieć. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
krystianwol Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Dec 20, 2010 9:46 pm Temat postu: |
|
|
nie wiem co było powodem mojej awarii ale rozwiązałem to. dodałem do isy dwie reguły dla dhcp i działa.
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
|