Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

problem z komputerami w domenie

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
krystianwol
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue Dec 14, 2010 3:03 pm    Temat postu: problem z komputerami w domenie Odpowiedz z cytatem

Pomóżcie bo mnie coś...., od kilku dni większość kompów ma problem co jakiś czas z łączeniem się do SBS'a. Traci łączność i pokazuje się okienko z brakiem połączenia do pulpitu, odświeżam kilka razy i jest OK. Ale dziś to normalnie jakiś "czarny wtorek" zaczęło się od mojego laptopa dostarczonego wraz z pracownią, w ogóle nie mogę go podłączyć do sbs'a chyba, że dam mu na sztywno IP, czyli 10.0.0 itd.. to działa ale nie przydziela automatycznie, chociaż w dhcp servera mam ustawione poszczególne stacje maja konkretne IP; jakiś czas później dwa komputery nagle straciły łączność z serwerem. Nie mam ich w netscanie, tak jakby były wyłączone; przypisanie na sztywno IP w stacjach nic nie daje, chociaż w dhcp nic nie zmieniałem.
Czy miał ktoś tak dziwny przypadek???
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Maciek
Administrator

PostWysłany: Tue Dec 14, 2010 6:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Szukaj przyczyn w wadliwych połączeniach sieci. Bądź pewny, zę nie ma jakichś "tajnych" mostków pomiędzy "czymś" a "czymś innym".
Jeśli zdarzyły się jakieś zaniki napięcia to zawsze warto przeładować serwer i zresetować switcha.
Problemy softwarowe są zwykle na szarym końcu możliwych przyczyn. Chyba że masz wyjątkowo zawirusowaną sieć.

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
krystianwol
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Dec 20, 2010 9:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie wiem co było powodem mojej awarii ale rozwiązałem to. dodałem do isy dwie reguły dla dhcp i działa.
pozdrawiam
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: